Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Predsjednik Uprave BBI bank Amer Bukvić uručio stipendije
BBI BANKA U SARADNJI SA PARTNERIMA STIPENDIRA DESET STUDENATA IZ BIH
Autor: B.net
Objavljeno: 02. June 2018. 00:06:04


BBI banka u saradnji sa partnerima stipendira deset studenata završnih godina fakulteta iz BiH. Visina mjesečne stipendije koja se isplaćuje u 10 rata iznosi KM protuvrijednost iznosa od EUR 100,00. Ugovore o stipendiranju dobitnicima je danas u Sarajevu uručio je Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke.

„Glavni razvojni resurs jedne države, kao i regije u kojoj ona egzistira, jeste ljudski kapital, a njegov kvalitet uglavnom određuju obrazovanje i obuka. Procjenjuje se da ulaganje u obrazovanje i obuku pojedinaca donosi profit koji je uporediv sa ulaganjima u fizički kapital. Zbog toga je u obrazovanje potrebno stalno ulagati, stvarati ga, uvećavati, primjenjivati, ali i prenositi drugima. S obzirom da BBI banka od svog osnivanja na različite načine putem stipendija ulaže u edukaciju, rado pomažemo u realizaciji ovog značajnog projekta“, kazao je Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke.Stipendije su dobili Azra Ramović iz Kaknja, Anđela Aćimović iz Bijeljine, Amina Delić-Smriko iz Zenice, Dženita Ferhatbegović iz Šekovića, Lejla Merdić iz Zenice, Asija Kapo iz Sarajeva, Amra Saletović iz Tuzle, Jovana Radosavac iz Banja Luke, Nijaz Ćehaja iz Visokog i Miljan Aleksić iz Doboja.

Jovana Radosavac iz Banja Luke studentica je šeste godine stomatologije zahvalila se svima koji su omogućili da studenti iz BiH dobiju ove stipendije.

„Završavam studije i sada će biti dosta troškova oko završnog ispita i izrade radova tako da je stipendija stigla u pravo vrijeme“, kaže Jovana koja je najmlađe od petero djece i prvi ljekar u njenoj porodici.

Nijaz Ćehaja iz Visokog student treće godine Ekonomskog fakulteta u Sarajevu na smjeru „Razvoj informacionih sistema“.„Sretan sam i zahvalan za ovu stipendiju. Živim u studentskom domu na Bjelavama tako da imam i te troškove“, govori Nijaz, koji bi se nakon završetak studija želio zaposliti. Amra Saletović studentica četvrte godine Elektrotehničkog fakulteta u Tuzli, pak, željela bi nastaviti studij i magistrirati.

„Stipendije su motivacija do nastvaimo dalje raditi i razvijati se na najbolji mogući način. Sretna sam da sam ovdje među deset studenata koji su dobitnici stipendija. Kao i svim studentima novčana podrška je uvijek potrebna. Željela bih nastaviti dalju edukaciju i upisati master i ova stipendija će mi pomoći u tome. Živim sa bratom i majkom, koja je nezaposlena i utoliko je ova podrška još značajnija“, kaže Amra.Anđela Aćimović studentica je treće godine na Likovnoj Akademiji na smjeru „Konzervacija i restauracija“.

„Studentima s Likovne akademije potrebno je puno različitih materijala kako bi pripremili svoje projekte a sve je to veoma skupo. Većnu toga kupujemo u inostranstvu jer nema u BiH, tako da ću sredstav od stipendije iskoristit kako bi kupila potrošne materijale za rad“, pojašnjava Anđela.

Osim ovih stipendija, BBI banka u saradnji sa različitim partnerima iz zemlje i svijeta dodjeljuje stipendije učenicima i studentima iz BiH za studiranje u zemlji i na prestižnim fakultetima u svijetu.


Ostali prilozi:
» OMLADINSKI IFTAR U PENZBERGU
B.net | 14. May 2019 18:29
Ostali prilozi istog autora: