Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Izbori

Zajedničko saopštenje DF-a i GS-a: Sa radošću ćemo poraziti HDZ, a sa žalošću SDP
SDP-A JE UŠLO U TIHI, ALI SMRTONOSNI SAVEZ SA DRAGANOM ČOVIĆEM
Autor: B.net
Objavljeno: 31. May 2018. 15:05:07


Povodom potpisivanja sporazuma o koaliciji između Socijaldemokratske partije (SDP) i Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA), objavljujemo zajedničko saopštenje DF-a i GS-a:

„Nesumnjivo da je građanima bilo teško gledati rasprave na ljevici u proteklo vrijeme, izazvane činjenicom da SDP nije bio spreman da se suoči sa gorkom istinom, na koju im građani ukazuju još od izbornog kolapsa na prošlim općim izborima. Jednostavno zapanjuje taj gnjev s kojim su branili i s kojim u rukovodstvu SDP-a brane sumnjive pojedince u svojim redovima, a nanoseći time štetu velikom broju svojih čestitih članova. Njihova današnja koalicija sa strnakom, koja je ideološki jednaka, ako ne i gora od SDA, te koja svoje postojanje crpi iz klijentelističkih interesa, dovoljno govori o SDP-u. S kim si, takav si“, poručuju iz Demokratske fronte.

Iz Građanskog saveza su bili još oštriji, poručivši da je ovime SDP nastavio da daje doprinos razbijanju Bosne i Hercegovine.

„Odlukom da ne podrži zajedničkog kandidata ljevice za člana Predsjedništva iz hrvatskog naroda, rukovodstvo SDP-a je ušlo u tihi, ali smrtonosni savez sa Draganom Čovićem. Da li je to posljedica sljepila marionetskog vodstva ili nekih ucjena tajnim kanalima prema kompromitiranim centrima moći, nije od najveće važnosti, koliko je da se takvom SDP-u stane u kraj. Sada je posve jasno da je SDP prihvatio ulogu pete kolone, te da s radošću čekaju dolazak Čovićevih falangi u institucije, nakon oktobarskih izbora. Građanima poručujemo ipak da to nećemo dozvoliti, i da ćemo sa radošću poraziti HDZ a sa žalošću i SDP, čime će pobjeda i ulazak Željka Komšića u Predsjedništvo postati još monumentalniji historijski događaj“, zaključuju u GS-u.
DEMOKRATSKA FRONTA: „Ako laže koza, ne laže rog“


Danas smo svjedočili da su SDP BiH i A-SDA potpisali Sporazum o podršci SDP-ovom kandidatu za člana Predsjedništva BiH.

Tom prilikom saznali smo iz obraćanja prvog čovjeka SDP-a da je „ovo početak procesa stvaranja širokog fronta progresivnih snaga...“, te „Drago mi je da krećemo s A-SDA jer oni pokazuju stalni rast, imaju stabilno biračko tijelo...“

Dakle, konačno su neke stvari postale bjelodano jasne, a prije svega ta da je umjesto najavljenog koaliranja i zajedničkog izbornog nastupa svih lijevo-građanskih stranaka, SDP za početak odabrao stranku koja ni po čemu nije ni lijeva ni građanska. Neće stoga čuditi da, u sličnom maniru, vrlo brzo negdje pročitamo da su to uradili i sa drugim strankama koje ne pripadaju bloku stranaka kojima bi i SDP trebao pripadati ,kao npr. PDA i njima slične stranke. Nimalo principijelno, ali su barem sada sve karte i namjere SDP-a na stolu!

Takođe je više nego jasno da takva strategija SDP-a nije od juče.

A još koliko juče poslali smo još jedan poziv za saradnju i zajednički nastup na izborima istom tom, nadali smo se, političkom partneru s kojim (barem smo tako mislili) imamo ista ili slična ideološka opredjeljenja a odgovor na, kako jučerašnji tako i na prethodne pozive, dobili smo danas. I mi i građani Bosne i Hercegovine.

Sada postaje jasno zašto se naš potpis na Sporazum za uspostavljanje građanskog bloka stranaka u BiH „kiselio“ u ladicama SDP-a puna dva mjeseca. U međuvremenu, od strane pojedinih zvaničnika iz ove partije stizale su optužbe na naš račun da DF nije za taj sporazum! U prilogu objavljujemo i Obavijest o prihvatanju te saradnje, odobrenu od strane GO DF-a 07.aprila ove godine, a koji smo SDP-u dostavili 09.aprila. „Ako laže koza, ne laže rog“!

Želimo ovom prilikom obavijestiti sve naše članove, simpatizere i građane Bosne i Hercegovine, da je dobro što se, kako se izbori približavaju, pomalo otkrivaju karte i nakane u borbi za vlast, te da Demokratska fronta ni za pedalj neće odstupiti od svojih principa i datih garancija svim građanima ove zemlje. Ukoliko u tome lijevo-građanski blok ne uspije, krivca za to već možemo naslutiti.Ostali prilozi:
» ZATVORENA BIRALIŠTA U BIH
AA | 07. October 2018 19:37
» U TOKU GLASANJE NA OPĆIM IZBORIMA U BIH
AA | 07. October 2018 12:10
Ostali prilozi istog autora:
» NAŠE VRIJEME TEK DOLAZI
12. March 2019 17:13