Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

CRNA GORA: U 11 OPĆINA GRAĐANI BIRAJU VLAST NA LOKALNIM IZBORIMA
Autor: AA
Objavljeno: 27. May 2018. 15:05:46


U ukupno deset crnogorskih samostalnih opština i gradskoj opštini Golubovci danas se održavaju lokalni izbori, gdje će građani birati nove lokalne vlasti. U sedam sati otvorena su birališta za glasanje i biće otvorena do 20 časova, javlja Anadolu Agency (AA).

Izbori se održavaju u Podgorici, Golubovcima, Baru, Šavniku, Žabljaku, Pljevljima, Plavu, Rožajama, Kolašinu, Bijelom Polju i Danilovgradu. Glasačko pravo na današnjim izborima u 11 opština ima 306.722 građana.

Na izborima u Podgorici učestvuju koalicija okupljena oko Demokratske partije socijaliste (DPS) u kojoj su još Bošnjačka stranka (BS), Liberalna partija (LP), Demokratska unija Albanaca i Crnogorska, zatim koalicija Demokratskog fronta (DF) i Socijalističke narodne partija (SNP) pod imenom "Sve za moj grad", kao i Srpska koalicija.

Na izborima u glavnom gradu u koaliciji "Za 21. vijek” nastupaju i Demokratska Crna Gora i Građanski pokret URA, a predizborni savez, nazvan Građanski savez za promjene, formirali su i Socijaldemokratska partija (SDP), Demos i slobodni građani. U izbornu trku ušla je i Grupa građana Saša Mijović, kao i Ujedinjena Crna Gora (UCG), Albanska alternativa (AA), Socijaldemokrate (SD) i Prava Crna Gora. Vlast u glavnom gradu može birati 134.991 građanin sa pravom glasa.

Na izborima u Golubovcima učestvuju DPS, Građanski savez, UCG i SD, a u koalicijama nastupaju DF i SNP, kao i Demokrate i URA. U ovoj opštini u okviru glavnog grada, pravo glasa ima 11.948 građana.

Na izbore u Šavniku, gdje pravo glasa ima 1.723 građana, samostalno nastupaju DPS, SD i Srpska koalicija, a zajednički će nastupiti SNP i DF, kao i Demokrate i URA.

Za odbornička mjesta u žabljačkom lokalnom parlamentu boriće se Demokrate i koalicije DF-SNP i DPS-SD. Pravo glasa u ovoj opštini ima 3.101 birač.

Na izborima u Baru učestvuje šest partija, dvije grupe građana i tri koalicije. Samostalno nastupaju DPS, Prava Crna Gora, SDP, SD, Demos i BS, a u koaliciji Demokrate i URA, DF i SNP, i Demokratski savez Albanaca i Demokratska partija. Kao grupe građana kandidovale su se liste „Reforma za Bar“ i „Radomir Cakan Novaković – Biram Bar“, a pravo glasa ima 38.235 Barana.

Na izborima u Plavu, gdje je u birački spisak upisano 9.145 građana sa pravom glasa, u koaliciji nastupaju DF i SNP, dok samostalno izlaze SD, DPS, AA, Demokratska Crna Gora, BS, SDP, Stranka pravde i promjena i Grupa građana „Biram Plav“.

Za odbornička mjesta u rožajskom parlamentu, boriće se, DPS, SDP, SD, Demokrate, URA, Pokret za promjene (PzP), Stranka pravde i pomirenja (SPP) i BS, dok će u Pljevljima učestvuju koalicije Demokratska narodna partija (DNP), Pokret za Pljevlja i Prava Crna Gora, Nova srpska demokratija (NSD) – SNP – PzP, i DPS-SD-BS. U izbornoj trci su i Demokratska Crna Gora i građanski savez „Pljevlja svima“. U Pljevljima pravo glasa ima 26.037, a u Rožajama 22.037 građana.

Na izborima u Danilovgradu nastupaju četiri koalicije, Demokrate i URA, NSD i PzP, DNP, SNP i Jugoslovenska komunistIčka partija Crne Gore, DPS i LP. Za učešće u lokalnom parlamentu samostalno se bore SDP, Socijaldemokrate, SNP i Prava Crna Gora, dok će se za vlast u Bijelom Polju boriti Srpska koalicija, SDP, Ujedinjena, DF, SNP, Savez za pomirenje. U koaliciji će nastupiti Demokrate i URA, Crnogorska i SPP i DPS, BS i SD. U Danilovgradu pravo da bira vlast ima 12.752 građana, a u Bijelom Polju njih 40.235.

Za vlast u Kolašinu boriće se pet političkih partija, DPS, SDP, SD, Demokrate, Ujedinjena Crna Gora, koalicija DF i SNP i Grupa građana “Šule i Mikan sa građanima za Kolašin”, a pravo glasa u ovoj opštini ima 6.518 građana.Ostali prilozi:
» NATO: NA BIH JE DA DONESE ODLUKU O MAP-U
Vijesti.ba | 20. May 2019 14:36
» OMLADINSKI IFTAR U PENZBERGU
B.net | 14. May 2019 18:29
Ostali prilozi istog autora: