Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

SAČUVAJMO TRI NEUPITNE VRIJEDNOSTI: ISKRENU VJERU, ZDRAV RAZUM I SUVERENU DRŽAVU!
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 24. May 2018. 16:05:14

DR. MUSTAFA CERIĆ, reisu-l-ulema IZ u BiH (1993-2012): Nikad se nisam tako osjećao. Nikad nisam imao tako snažnu samocenzuru, koja me tjera u samoću, koja mi sugerira da se držim hazreti Merjeminog posta šutnjom. Javi mi mi se ponekad želja da odgovorim na neka pitanja ili da ispravim neku grešku u javnom životu, ali brzo se sjetim da danas u Bosni niko nikoga više ne sluša zato što svi misle da su dovoljni sami sebi i zato čuju samo ono što godi njihovom uhu i što prija njihovom egu.


Pri kraju smo prve trećine ibadeta posta u ovogodišnjem mubarek Ramazanu. Duša se hrani, a tijelo se brani od šejtanskih izazova. No, ibadet posta ima još jednu vrlinu, koju drugi ibadeti nemaju. Post ima tišinu u duši, tišinu koja dušu snaži da nadživi galamu, koja se širi svijetom. Svevišnji Bog je hazreti Merjemi savjetovao da tišinom, tj., šutnjom posta, nadjača klevetu. Tako se i ja, (a možda i vi), osjaćam danas u Bosni. Osjaćam da mi je najljepše kad sam u tišini ibadeta posta; osjećam da sam najsigurniji kad šutim, ne zato što nemam ništa reći, već zato što god bih rekao nekaga bih (ne)hotice povrijedio.

Nikad se nisam tako osjećao. Nikad nisam imao tako snažnu samocenzuru, koja me tjera u samoću, koja mi sugerira da se držim hazreti Merjeminog posta šutnjom. Javi mi mi se ponekad želja da odgovorim na neka pitanja ili da ispravim neku grešku u javnom životu, ali brzo se sjetim da danas u Bosni niko nikoga više ne sluša zato što svi misle da su dovoljni sami sebi i zato čuju samo ono što godi njihovom uhu i što prija njihovom egu. Oni niti vide niti slušaju niti osjećaju da postoje drugi. Za uzvrat drugi njih niti vide niti slušaju niti osjećaju. Svi tako žive u svom vlastitom svijetu. Svako živi svoju vlastitu muku; svako ima svoju vlastiti zamku; svako ima svoju vlastitu struku; svakao ima svoju vlastitu bruku.

Nema više brata da te tješi, niti ima više prijatelja da ti breme odriješi. Tako je danas stanje u mom narodu. Sve više liči na lastiku, koju svi svjesno ili nesvjesno razvlače dok jednom skroz ne pukne, dok se jednom ne iscjepa na sitne komade, koje, poslije toga, niko više neće moći sastaviti ni u asabijju (osjećaj zajedničke sudbine) vjere, ni u asabijju nacije, ni u asabijju države. U mom narodu asabijja vjere je uvijek bila najjača karika u suosjećanju zajedničke sudbine. Asabijja nacije nije se još uvjek snažno artikulirala, dok je asabijja države još uvijek najslabija karika upravo zato što nacionalna asabijja nije zaživili kako treba.I opet se moj narod najviše uzda u svoju asabijju vjere, koja jeste i koja treba da bude snažna, naročito u vrijeme ibade posta, ali ona je samo emocija iz koje može da se rađa nacionalna asabijja zasnovana na zdravom razumu i državna asabijje zasnovana na poštenoj praksi. A maksima zdravog razuma je da su 2+2=4, dok je maksima poštene prakse u tome da je odgovorno sposoban i ponosan bolji nego neodgovorno podoban i ponizan za državne poslove. Ono što danas para uši i truje zdravi razum mog naroda je politika koja nas želi uvjeriti da 2+2 ne mora uvijek biti 4, da ponekad može biti 5 ili 6. No, još gore od toga je pokušaj da se mom narodu nametne ideja da je bolji neodgovorno podoban i ponizan nego odgovorno sposoban i ponosan na samom vrhu države.

U čemu je problem: u površnosti vjere, u manjku zdravog razuma ili u nedostatku osjećaja povijesne odgobvornosti za narod i državu? Ponešto od svega toga. Vjera nam postaja sve više folklor, zdrav razum nam sve više oboljeva od egoizma, a osjećaj povjesne odgovornosti za narod i državu sve više postaje slijepa igra pokera. Do ovog zaključka došao sam u tišini moje duše i u šutnji moga ibadeta posta. Nemam namjeru da bilo koga kritikujem, ali moja duša tako misli i osjeća, moja duša tako govori, jer ne može više da šuti. Govorim nizašta i nizakoga, već samo za moju dušu i za dušu onih koji hoće da me čuju - vrijeme je da živimo u punini vjere, a ne u površini njenog folklora; vrijeme je da oživimo zdrav razumi prije nego ga umrtve oni koji pameti nemaju; i vrijeme je, dragi moji, da shavtimo da je država isuviše važna da bismo je prepustili nesposobnim i neodgovornim podobnicima ili podanicima.

Bože Svemoćni, osnaži nas u našoj namjeri da budemo iskreni vjernici!

Bože Sveznajući, sačuvaj nama zdrav razum od opake bezumne bolesti!

Bože Milostivi, omili nam rad i djelovanje da imamo državu dostojnu naših potreba za slobodan i pošten život u našoj lijepoj i ponosnoj Bosni!
Amin!Ostali prilozi:
» NEGATORI GENOCIDA U SREBRENICI - VUČIĆ I PUTIN - NISU PRIJATELJI BOSNE I BOŠNJAKA / BOSANACA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. January 2019 16:32
» OTVORENO PISMO IZ SARAJEVA "PRIJATELJU BOŠNJAKA" ALEKSANDRU VUČIĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. January 2019 14:52
» BIR RADIO POVEZUJE DUŠE I SRCA MUSLIMANA BOŠNJAKA ŠIROM SVIJETA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. January 2019 14:53
» LAŽNA DRŽAVA REPUBLIKA SRPSKA
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 11. January 2019 16:25
» DUBIČKA DONJA GRADINA DOBIVA NOVI MEMORIJALNI KOMPLEKS
Zijad Bećirević | 02. January 2019 17:30
» DODIKOVO "NJET" - NATO JE PUT NESTANKA BOSANSKOG ENTITETA "REPUBLIKA SRPSKA"
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 28. December 2018 16:03
» „TAMO NAS NEMA A OVDJE NISMO“
Velija Murić | 28. December 2018 15:24
» "SRETAN TI ROĐENDAN", SINE MERJEMIN, I NEKA JE TVOJE I IME MAJKE TVOJE HVALJENO U BOSNI!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. December 2018 15:47
» DODIKOVA LOGIKA O SAMOOPREDJELJENJU OPASNA ZA VUČIĆA I SRBIJU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. December 2018 14:19
» ČOVIĆEV BOŽIĆ U BOSANSKOJ DRŽAVI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. December 2018 17:37
» DR. HFZ. HARIS-EF. HADŽIĆ SNIMIO CIJELI KUR’AN NA CD
Mr. hfz. Maid-ef. Ibrahimović | 01. December 2018 16:32
» MELEK SA VIOLINOM
Said Šteta | 27. November 2018 16:35
» ....ON MENI NEMA BOSNE!
Aziz Hurem | 26. November 2018 19:06
» PORUKE ZAVNOBIH SU NAŠE TRAJNO OPREDJELJENJE
Bošnjaci.Net | 25. November 2018 03:23
Ostali prilozi istog autora:
» BOSNO MOJA
10. January 2019 15:54