Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

ERDOGAN: TURSKA NEMA TAJNIH AGENDI U BIH, OSIM BLAGOSTANJA, CJELOVITOSTI I EKONOMSKOG RAZVOJA
Autor: AA
Objavljeno: 20. May 2018. 15:05:18


Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas kako Turska u Bosni i Hercegovini nema, niti će imati tajne agende, osim blagostanja, cjelovitosti i ekonomskog razvoja BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je danas doputovao u radnu posjetu Bosni i Hercegovini, a na aerodromu su ga dočekali predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, njegova supruga Sebija Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, te ambasador Turske u Sarajevu Haldun Koc.

Nakon sastanaka u zgradi Predsjedništva BiH, Izetbegović i Erdogan su održali zajedničku konferenciju za novinare na kojoj je turski predsjednik istakao kako je razgovarano o unapređenju bilateralne saradnje na svim poljima, uključujući ekonomiju, infrastrukturu, transport, poljoptivredu, industriju, odbranu, turizam, kulturu i druge sektore.

“Turska će nastaviti pružati podršku prosperitetu i sigurnosti Bosne i Hercegovine. Podržavamo prosperitet i cjelovitost države Bosne i Hercegovine koju čine njena dva entiteta i distrikt“, poručio je Erdogan.

Podsjetivši da će u Turskoj predsjednički i parlamentarni izbori biti održani 24. juna, a da će i u BiH u oktobru biti održani opći izbori, Erdogan je izrazio nadu da će ti izborni procesi doprinijeti očuvanju i jačanju mira i prosperiteta.

“Nadam se da će ti izbori biti prilika za jačanje naših odnosa, da će proteći u miru i u skladu s demokratskim načelima“, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik osvrnuo se i na pitanje izmjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

“Smatramo da je to unutrašnje pitanje ove zemlje i da će biti riješeno dijalogom i razumijevanjem strana unutar BiH“, poručio je turski predsjednik.

On je dalje kazao kako bilateralna trgovinska saradnja bilježi napredak i kako je u tom kontekstu važno da se potpiše Sporazum o slobodnoj trgovini.

“Smatram da je malo kvota od osam tona mesa, mi možemo to povećati na 15 tona i to će stvoriti nova radna mjesta u BiH“, kazao je Erdogan.

“Nastavit ćemo i saradnju na drugim poljima, a podstičemo naše privrednike da ulažu u projekte u BiH i na Balkanu. Posebnu važnost ima projekt autoputa Beograd-Sarajevo“, kazao je Erdogan i dodao da je važno da se nastavi razvijanje regionalnih odnosa sa Hrvatskom i Srbijom.

“Nastavit ćemo da radimo na aktivaciji plana o članstvu BiH u NATO-u i nikada nećemo ostaviti BiH samu na tom putu“, dodao je Erdogan.

Turski predsjednik je izrazio nadu da će BiH nastaviti uspješno koračati i na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, a važnim korakom je istakao februarsku predaju odgovora na upitnik Evropskoj komisiji.

On je još jednom zahvalio Bosni i Hercegovini na podršci koju je Turskoj pružila 15. jula 2016. godine kada se ta zemlja suočila s pokušajem vojnog udara.

Upozorio je Erdogan kako teroristička organizacija FETO pokušava opstati poput hobotnice koja je pružila pipke u sve pore društva.

“Ulažemo velike napore u borbi na tom polju. Očekujemo da se zajedničkim naporima okonča postojanje FETO struktura u BiH. U tom kontekstu smo spremni na svaki vid saradnje“, poručio je Erdogan.

Na upit da komentira navode o upućenoj prijetnji da bi na njega tokom posjete Sarajevu mogao biti izveden atentat, Erdogan je kazao da je došao u Sarajevo i da nastavlja put kojim je krenuo, bez zastajanja i posrtanja.

“Ako hiljade ljudi iz različitih dijelova Evrope dođu i žele se vidjeti ovdje sa jednim liderom, a to im se spriječi, ja mislim da to nije uredu. Mi ćemo se ovdje s njima sastati. Naš plan je drugačiji“, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik će u nastavku posjete u Sarajevu prisustvovati 6. po redu Kongresu Unije evropskih-turskih demokrata (UETD), koji će biti održan u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” u Sarajevu.Ostali prilozi:
» BILI SMO TANDEM
B.net | 22. January 2019 15:38
» DR. CERIĆ: ĆAMIL DURAKOVIĆ - ČUDO BOSANSKOG (NE)OTPORA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. January 2019 13:36
Ostali prilozi istog autora: