Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

"Dešavanja u Gazi su velika sramota za čovječanstvo", poručio je Rabbi Dovid Feldman
NEW YORK: PROTESTI ORTODOKSNIH JEVREJA I PALESTINACA ZBOG DEŠAVANJA U GAZI
Autor: AA
Objavljeno: 19. May 2018. 15:05:01


Ortodoksni jevreji i Palestinci okupili su se u New Yorku izražavajući nezadovoljstvo zbog masakra počinjenog nad palestinskim civilima u Gazi.

Okupili su se na popularnom Times Squareu i osudili upotrebu sile i vatrenog oružja izraelskih snaga na protestima na granici Gaze tokom kojih su ubijena najmanje 64 Palestinca, a ranjeno najmanje 3.000.

Pozvali su na okončanje izraelske okupacijske politike, nosili transparente i uzvikivali slogane protiv Izraela.

Među demonstrantima je bio i Rabbi Dovid Feldman koji je kazao da su se okupili da izraze nezadovoljstvo protiv katastrofe koja traje 70 godina."Dešavanja u Gazi su velika sramota za čovječanstvo", poručio je Feldman. Izrazio je nadu da će se završiti izraelska okupacija i kritikovao premještanje američke Ambasade u Jerusalem.

Feldman je izjavio da ne prihvataju Jerusalem kao glavni grad Izraela.

Hiljade Palestinaca okupilo se u ponedjeljak na granici Gaze kako bi protestirali zbog izraelske okupacije i američkog preseljenja ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem.

Izraelske snage sigurnosti su upotrebom sile i vatrenog oružja pokušale spriječiti proteste koji su nastavljeni i u utorak. Poginula su 62 Palestinca, a ranjeno najmanje 3.000.

U osudama koje stižu iz svijeta je, između ostalog, navedeno da je prekomjerna sila nedopustiva u slučaju mirnih protesta kakve Palestinci organiziraju na 70. godišnjicu Nakbe, odnosno masovnog progona tog naroda.
Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: