Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

ERDOGAN U NEDJELJU U SARAJEVU: OČEKUJE SE DOLAZAK 20.000 LJUDI
Autor: AA
Objavljeno: 19. May 2018. 01:05:00


Privode se kraju pripreme za 6. po redu Kongres Unije evropskih-turskih demokrata (UETD), koji će biti održan u nedjelju, u olimpijskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch" u Sarajevu, a čiji će počasni gost biti predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolu Agency (AA).

Osim Erdogana, na skupu se očekuje i učešće predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, a očekuje se da će povodom kongresa tog dana u Sarajevo doći oko 20.000 ljudi, iz zemalja regije i Zapadne Europe.

Na kongresu UETD učestvovat će članovi iz Njemačke, Austrije, Belgije, BiH, Danske, Finske, Francuske, Holandije, Velike Britanije, Svedske, Švicarske, Italije, Mađarske, Makedonije, Norveške i Češke.

Bina u dvorani je već postavljena, ispred dvorane se radi na postavljanju velikog ekrana putem kojeg će kongres imati priliku pratiti gosti koji ne budu mogli biti smješteni unutar dvorane.

Predsjednik UETD-a Zafer Sirakaya je u razgovoru s novinarom AA istakao kako se pripreme za kongres "S ljubavlju prvog dana, iz Europe prema svijetu" privode kraju. Kazao je kako se očekuje učešće iz svih europskih zemalja u kojima djeluje UETD.

"Ne samo iz europskih zemalja, očekujemo veliki broj gostiju i iz zemalja Balkana. Osim iz Turske, imat ćemo i goste iz Azerbejdžana. Biće to skup više od 20.000 ljudi, a sve će biti održano u festivalskoj atmosferi. S uzbuđenjem i nestrpljenjem isčekujemo 20. maj", kazao je Sirakaya.

Podsjetio je kako će u nedjelju biti održana i generalna skupština UETD-a, čiji će počasni gosti biti turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Posjeta Erdogana Sarajevu, prema riječima Sirakaye, sama po sebi ima mnogo značenja.

"Sarajevo je područje gdje zajedno žive različite kulture, vjere i nacije. Kada danas pogledamo Europu, možemo primijetiti da su ksenofobija, islamofobija, antisemitizam dosegli visok nivo. Smatramo da je za pohvalu činjenica da predsjednik Erdogan podstiče harmoniju i mir u zemljama Balkana. Stoga, organizovanjem ovog događaja u BiH, EU šaljemo poruku da se treba držati dolje od populističke retorike, te da se svjetski mir temelji na kulturi zajedničkog života", poručio je Sirakaya.Ostali prilozi:
» BILI SMO TANDEM
B.net | 22. January 2019 15:38
» DR. CERIĆ: ĆAMIL DURAKOVIĆ - ČUDO BOSANSKOG (NE)OTPORA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. January 2019 13:36
» PUTIN SLETIO U BEOGRAD, DOČEKAO GA VUČIĆ
Hina | 17. January 2019 13:29
Ostali prilozi istog autora: