Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Sarajevo - Mostar - Banja Luka
DOKUMENT: MUP HNK BIO OBAVIJEŠTEN O TRANSPORTU MIGRANATA, MINISTAR MEKTIĆ TRAŽI HAPŠENJE LASIĆA
Autor: NAP
Objavljeno: 18. May 2018. 16:05:01


Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić na vanrednoj koneferneicji za novinare a nakon što su vraćeni migranti s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), kazao je da danas policijski komesar MUP-a HNK Ilija Lasić mora biti priveden i saslušan na okolnosti djela koje je počinio.

- Komesar je počinio teško krivično djelo, tužilac se izjasnio da postoji osnovana sumnja za teško krivično djelo i dao naredbu da se provede istraga. Danas će u toku dana policijski komesar biti priveden da se izjasni na okolnosti te sumnje – kaže Mektić.

On je ponovio da je prekršen Ustav BiH. Ministar je istakao da je naredio da se migrantima mora obezbijediti voda i hrana.

- Ima 18 djece među ljudima. Oni su na otvorenom i u autobusima i neću da apelujem ni na koga. Ni na komesara ni na policiju da nam omoguće da izvršimo svoju obavezu, samo tražim da se poštuje zakon i Ustav.

Mektić je kazao da agencije imaju naredbe da komesar Lasić treba biti priveden i odrediti mu pritvor i na taj način omogućiti da se ispoštuje ustav i zakon ove države.

- Mi smo dužni da ovim ljudima omogućimo humane uslove. Mi imamo već godinama izbjeglički centar u Delijašima, imamo Imigracioni centar u Lukavici. Da li neko stoji u politčkom smislu iza ove odluke ne bi me iznenadilo, niti me interesuje. Interesuje me samo ispoštuje ustavna nadležnost i od toga nema odstupanja.

Mektić je kazao da je jučer Služba za poslove sa strancima poslala obavijest MUP HNK da će taj transport biti izvršen u toku dana.

- Sve ostalo je laž i problem njihove komunikacije. Nije destabilizacija nijednog dijela BiH u objekat koji je određen odlukom Vijeća ministara BiH. Šta mi trebamo raditi s tim ljudima. Hoćemo li izlaziti s dugim cijevima i oružjem na ljude. Tri kombija specijalno obučenih ljudi su izašli sa dugim cijevima i veći broj službenih automobila i policajci koji su izašli pred te ljude. Nismo imali nijedne informacije da to pripremaju, – kazao je Mektić.On je kazao da očekuje da institucije ove države rješavaju stvari iako je to uradio komesar Lasić.

- Postupajući tužilac je rekao da postoji osnov sumnje da je izvršeno krivično djelo. Koliko se ja razumijem u zakon, pritvorom se spriječava lice da ne počini novo krivično djelo ili da završi krivično djelo. Pozivam Tužilaštvo i Sud da vrate ustav i zakon u ovaj slučaj da dovršimo ono što je bilo zakonito. Postoji naredba Tužilaštva da SIPA prikuplja sve podatke u ovom slučaju i on se već može privesti da objasni zašto je ovo uradio. Stvar je u rukama Tužilaštva i SIPA-e.

Ministar sigurnosti je rekao da neće pregovarati o poštivanju zakona i ustava.

- Nema uključivanja nijednog nivoa vlasti osim Ministarstva sigurnosti BiH. Nećemo pregovarati o tome.

Dokument koji je SPS uputila MUP HNK na ruke komesaru Iliji Lasiću ima oznaku vrlo hitno i njemu je zatražena i asistencija policije prilikom preuzimanja konvoja sa migrantima koji trebaju biti smještenu u objekat Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

Mektić je dodao da će, ukoliko se uskoro ne riješi problem, otići na lice mjesta i biti s migrantima.

- Neka se neke usijane glave urazume i neka budu svjesni da moraju da poštuju Ustav i zakone ove zemlje - poručio je.Ostali prilozi:
» NATO: NA BIH JE DA DONESE ODLUKU O MAP-U
Vijesti.ba | 20. May 2019 14:36
Ostali prilozi istog autora: