Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

UN-ov specijalni izvještač Michael Lynk:
ŽENEVA: IZRAELSKO UBIJANJE I RANJAVANJE PALESTINACA JE RATNI ZLOČIN
Autor: AA
Objavljeno: 18. May 2018. 15:05:46


Specijalni izvještač za ljudska prava Ujedinjenih naroda (UN) za Palestinu Michael Lynk izjavio je kako izraelsko namjerno ubijanje i ranjavanje palestinskih demonstranata, prema Rimskom statutu, predstavlja ratni zločin, javlja Anadolu Agency (AA).

U sjedištu UN-a u Ženevi danas je počeo sastanak Vijeća za ljudska prava o kršenju ljudskih prava na okupiranoj palestinskoj teritoriji.

Tokom vanrednog sastanka, koji je organizovan uz podršku 26 od 47 članica Vijeća, putem video-linka se obratio i UN-ov specijalni izvještač Michael Lynk, koji je kazao kako su izraelski vojnici u posljednjih sedam sedmica ubili više od 100, a ranili više od 12.000 Palestinaca.

Lynk je kazao kako za masakre nad Palestincima glavnu odgovornost snose izraelska vojska, te donosioci odluka unutar izraelske vlade.

Također je kazao kako međunarodna zajednica treba vršiti pritisak na Izrael da ispuni svoje odgovornosti koje proizlaze iz međunarodnog prava, te kako Palestinci imaju pravo na mirne proteste, kao i sva druga ljudska prava.

Sve dok se odgovorni ne budu izveli pred pravdu, Lynk naglašava kako će svaka osuda izraelskih napada na Palestince biti prazna.

"Moram naglasiti da je 'namjerno ubijanje' civila, kao i 'namjerno nanošenje boli i ozbiljno ranjavanje' predstavlja kršenje Ženevskog sporazuma, te prema Rimskom statutu predstavlja ratni zločin", rekao je Lynk.

Planirano je da nakon izlaganja na današnjem vanrednom sastanku Vijeća za ljudska prava, bude stavljen na glasanje i nacrt odluke protiv Izraela, koja je predložena i uz podršku Turske.

Vijeće za ljudska prava UN-a je posljednji put zasijedalo 5. decembra 2017. godine, a u povodu stradanja Rohingya muslimana u Mijanmaru.Ostali prilozi:
» OMLADINSKI IFTAR U PENZBERGU
B.net | 14. May 2019 18:29
Ostali prilozi istog autora: