Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 16. May 2018. 15:05:48


Danas je prvi dan mjeseca ramazana 1439. god. po Hidžri, 2018. god. po Miladu, u kojem je punodobnim muslimanima i muslimankama propisan ibadet posta. Ibadet posta je, kao što se kaže se u Kur'anu Časnom, bio oduvjek propisan ljudima kako bi u činu sustezanja od tjelesnih užitaka oslobodili svoju dušu. Jer, duša je zatvorenik tijela sve dok su tjelesni užici nadmoči u odnosu na duševne ili duhovne užitke, jer duša, također, ima svoje užitke, koji se razlikuju od tjelesnih i to na dva načina. Prvo, tjelesni užici su slatki, ali kratki, dok duševni ili duhovni užici nisu nužno slatki, ali su trajni. I, drugo, tjelesni užici prazne i tijelo i dušu, dok duševni ili duhovni užici ispunjavaju i tijelo i dušu.

Prednosti duševnih ili duhovnih užitaka u odnosu na tjelesne užitke znaju samo oni koji su u stanju da se odupru nagonu tjelesnih užitaka, tj., nagonu životinjske naravi. Moćni nagon tjelesnih ili životinjskih užitaka može biti smrtonosan, dok nagon duševnog ili duhovnog užitka može biti spasonosan. Duševni ili duhovni užitak uvijek donosi trajnu sreću, tjelesni užitak vrlo često donosi krataki užitaka sa trajnim teškim posljedicama i na tijelu i na duši.

Ibadet posta je lijek i za tijelo i za dušu. Post je lijek za tijelo zato što ga disciplinira i uči da poštuje prava duše; post je lijek za dušu zato što oslobađa dušu od okova tijela i snaži je da ne robuje tijelu, već da robuje samo Jednom Bogu Svevišnjem zato što je duša od Božijeg dara čovjeku. Eh baš zato, nikad nije dovoljno da se naglasi da ibadet posta nije puko sustezanje od jela i pića. Ibadet post je spaljivanje grijeha ili spaljivanje osjećaja krivnje na duši, a to se postiže tako što se discipliniraju čula vida, sluha, mirisa, okusa i dodira.U istinskom ibadetu posta sva čula (vid, sluh, miris, okus i dodir) su čula duše, a ne samo čula tijela. Duša je u istinskom ibadetu post ispunjena zadovoljstvom što osjeća da se spaja sa svojim izvornim duhom, kojeg je Svevišnji Bog udahnuo u čovjeka da bi postao insan, tj., da ne bi ostao biti hajvan na zemlji. Ovaj Božanski duh u čovjeku je još uvijek toliko snažan da ni velika takozvana znanstvena nastojanja da se čovjeka izjednaći sa životinjom ili hajvanom nisu uspješna. Čovjek nije hajvan. Čovjek je insan zato što ima dušu, koja vidi, čuje, miriše, kuša i dotiče istinu, pravdu i ljepotu Božanskog duha u sebi i oko sebe. Zato je ibadet posta najuzvišeniji ibadet od svih, jer uči čovjeka da bude insan umjesto hajvan.

Dragi moji,
Imao sam potrebu da podijelim ove misli s vama i da vam kažem da budete sretni i zadovoljni što danas postite u ime Svevišnjeg Boga, a za slobodu i zdravlje vaše duše, koja zaslužuje da se odmori od svakodnevnih briga, jer iftar je najsretniji trenutak rahatluka duše kad osjeti da se u ibadetu posta spojila sa Božanskim duuhom u sebi. Stoga, još jednom:

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN!
BUDITE SRETNI I ZADOVOLJNI ŠTO ZNATE KO STE I ZAŠTO STE OVDJE NA OVOJ ZEMLJI - NAKRATKO, ALI NAVIJEK U IBADETU POSTA, AKO BOG DA!Ostali prilozi:
» NAŠ NAJBOLJI UZOR JE MUHAMMED, SALLALLAHU ALEJHI VE SELLEM
Nezim Halilović Muderris | 16. November 2018 13:49
» GUSINJE NAKON 83 GODINE DOBILO HAFIZA KURA’NA ČASNOG
Bošnjaci.Net | 08. November 2018 14:28
» MINHEN: MEKTEB DŽEMATA HIDAJE PONOS DIJASPORE
B.net | 01. November 2018 19:13
» GLASAJMO NA IZBORIMA I OČITUJEMO SE O BUDUĆNOSTI NAŠE ZEMLJE
Mr. hfz. Mensur ef. Malkić | 05. October 2018 15:52
» U GRACU DŽAMIJA ZASIJALA PUNIM SJAJOM
Emir Serdarević | 02. October 2018 15:13
» PRODAJOM GLASOVA, BOŠNJACI GUBE SVOJ POLITIČKI SUBJEKTIVITET U BOSNI I HERCEGOVINI
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 28. September 2018 18:06
» VEČER KUR’ANA U ADELAIDU
B.net | 23. September 2018 02:59
» BUDI TI, BUDI JEDINSTVENA!
B.net | 11. September 2018 17:14
» STANJE ČOVJEKA NA SAMRTI
B.net | 05. September 2018 17:49
» NIJE VRIJEME DA POTCIJENIMO OPASNOSTI KOJE SU PRED NAMA
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 21. August 2018 15:24
» NOVOPAZARKA ČUVA MURATOVO TURBE: MELEK ME DOVEO NA OVO SVETO MJESTO
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 07. August 2018 14:38
» NEKA ZA SVE NAS SLOBODA I DOSTOJANSTVO BOSANSKO-HERCEGOVAČKOG INSANA BUDE SVETA DUŽNOST
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 03. August 2018 13:30
Ostali prilozi istog autora:
» ONA, ANA BRNABIĆ, PINK PANTER
16. November 2018 15:19
» POLITIKA KAO DRŽAVA
02. October 2018 21:09