Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Haberi

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN: Ramazanske poruke i čestitke
RAMAZAN JE PRILIKA ZA PREPOROD NAŠIH DUŠA
Autor: B.net
Objavljeno: 15. May 2018. 13:05:48


REISU-L-ULEMA DR. KAVAZOVIĆ: Ponovo oživimo naše džemate i džamije, i stare vjere plamen u našim zajednicama
Povodom mubarek mjeseca ramazana koji nastupa večerašnjim zalaskom sunca reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je danas vjernicima Ramazansku poruku koju prenosimo u cijelosti:

- U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog.
Hvala Allahu Uzvišenom, Stvoritelju Milostivom.
Hvala Mu na blagodati vjere, mira i domovine.
Neka su mir i blagoslov Božiji nad svim vjerovjesnicima i nad Muhammedom, a.s., njegovom časnom porodicom i plemenitim sljedbenicima.

Braćo i sestre.
Pred nama je mjesec posta, pun praštanja i Božije milosti, našeg odricanja i darežljivosti. Sutra je prvi dan šehri ramazana. Ramazan zbog događaja koji su se u njemu desili zauzima istaknuto mjesto među mjesecima u našem kalendaru. U njemu je noć Lejletu-l-kadarska kada je počela objava Časnog Kur'ana. U tom odabranom mjesecu zrake Božanskog svjetla u svom punom sjaju ogrijale su ljudsku dušu i srce, prosvijetlile ljudski razum i ukazale na puteve sreće i spasa.

Danas kada sve više ljudi progovara jezikom nepovjerenja potrebni smo Riječi Božije koja nam pomaže da pogledamo i odbacimo koprenu koja nam se nameće, da u ljudima vidimo ono najbolje i da se sa onima s kojima se ne slažemo okupimo oko zajedničke riječi. Zato, draga braćo i sestre, provedite ovaj mjesec uz posljednju Božiju objavu, uz njene poruke i pouke.

Ramazan je za muslimane ovih prostora bio mjesec Kur'ana. Naši dobri preci su u ramazanu vidjeli mjesec prilika. Bio je to mjesec u kojem su se posebno natjecali u dobru. Neka opet bude tako. Ponovo oživimo naše džemate i džamije, i stare vjere plamen u našim zajednicama. Ne pozivajmo druge u dobro riječima nego postupcima.

Ramazan je prilika za preporod naših duša ali i naše zajednice. Posteći mi postajemo svjesni vlastitih slabosti, nemoći i granica ali i toga šta snagom svoje volje možemo postići. Pokažimo solidarnost prema onim slabijim u našim mahalama, našoj zajednici i društvu općenito. Posebno vas pozivam da preuzmemo zajedničku odgovornost za izbjeglice, migrante i žrtve trgovine ljudima kojih je ovih danas sve više u našim gradovima. Država treba ponuditi rješenja za ovo pitanje a mi moramo pokazati ljudskost i solidarnost i pomoći prema svojim mogućnostima.

Braćo i sestre,
Svima vama u domovini i iseljeništvu želim sretne i blage ramazanske dane i da u njima zasluže Božiji oprost i milost.

Ramazan šerif mubarek olsun, stoji na kraju Ramazanske poruke reisu-l-uleme Kavazovića.
MUFTIJA DR. DUDIĆ: Ramazansku ljepotu i radost treba doživjeti i osjetiti
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog...
Mjesec Ramazan je mjesec u kome je počela objava Kur'ana, mjesec svih prijašnjih objava: Tevrata, Zebura i Indžila.
Mjesec Božije milosti, oprosta i spasa od džehenemske patnje. Mjesec u kome je kaderska noć, koja je bolja od hiljadu mjeseci.
Postiti ovaj mjesec je stroga dužnost, a klanjati teravih namaz i druge nafile u toku njegovih noći je dobrovoljni ibadet.
Onaj ko se Allahu približi dobrim djelima u toku ovog mjeseca kao da je izvršio farz izvan Ramazana, a onaj ko izvrši farz u Ramazanu isti je kao onaj ko učini 70 farzova u drugom mjesecu.
Ovo je mjesec strpljivosti, a nagrada za strpljivost je Džennet.
To je mjesec u kome se hrana i zarada iskrenih vjernika povećava.
Poštovani vjernici, neka vas četiri osobine uz Ramazan krase. Dvije kojima ćete zadovoljiti Allaha i dvije bez kojih ne možete živjeti.
Dvije stvari koje zadovoljavaju Allaha su: šehadet - da stalno izjavljujete i svjedočite da nema drugog Boga sem Allaha i da se niko drugi ne obožava osim Njega; te da je Muhammed s.a.v.s. Njegov poslanik; a druga stvar je činjenje istigfara - moliti Allaha za oprost grijeha.
Druge dvije stvari koje treba iskoristiti u toku Ramazana jesu moliti Allaha za Džennet i tražiti spas od Džehennema.
Mjesec Ramazan je mjesec pokajanja, takvaluka, čuvanja od grijeha.
Mjesec bogobojaznosti, ustrajnosti i odricanja u ime Allaha.
Mjesec zikra i mnogobrojnih ibadeta, mjesec Kur'ana, mjesec ljubavi, bratskih susreta, opraštanja, solidarnosti i potpomaganja.
Mjesec Ramazan je najbolja prilika da pokažemo koliko volimo svog Stvoritelja.
Ramazansku ljepotu i radost treba doživjeti i osjetiti i samo u tom svjetlu možemo shvatiti ono što je istaknuto u hadisi kudsiju: "Post pripada Meni i Ja ću posebno za njega nagradu dati."
Post vjernika je ispravan ako daje plodove i ostavlja tragove u ponašanju i moralu. Post je vježba čišćenja srca.
U tom smislu, želim još jednom da uputim poziv svima onima koji su otišli iz Zajednice da se vrate svojoj kući - Zajednici čija su vrata širom otvorena. A konačan sud o svima nama pripada Allahu dž.š.
Mi smo kao nosioci emaneta dužni dati priliku ljudima da isprave ono što su pogriješili. Ovaj mjesec trebamo iskoristiti da omekšamo srca jednih prema drugima, kako bi smogli snage da svoje greške priznamo i popravimo, te da iz Ramazana izađemo oprošteni od grijeha.
U to ime, svim muslimanima u Srbiji: Bošnjacima, Albancima, Romima, Gorancima, Aškalijama, a posebno Sandžaklijama u dijaspori, RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN, rekao je u ramazanskoj poruci Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji Muftija dr. Mevlud ef. Dudić.
MR. SALKIĆ: Ramazan je prilika da se podsjetimo da je borba za svoju domovinu farz, ma gdje se nalazili
Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS uputio je u utorak 15. maja 2018. godine ramazansku čestitku muslimanskim vjernicima u Bosni i Hercegovini i dijaspori. Pozivajući muslimane na povratak istinskim vrijednostima islamske vjere, potpredsjednik Salkić je ukazao na specifičnosti života muslimana u Bosni i Hercegovini. Naglasio je da postoji velika odgovornost življenja u multietničkoj zajednici, ali ukazao i na šansu da muslimani budu primjer dobroga odnosa prema sebi i drugim ljudima, čuvanju domovine, mira i stabilnosti.
„Ramazan je mjesec kada se muslimani, u skladu sa vjerskim propisima, vlastitom voljom odvajaju od hrane i vode, od loših misli, ružnoga govora i nedozvoljenih pogleda, te od mnogobrojnih ovozemaljskih užitaka. Radost suočavanja sa ramazanom utemeljena je u neupitnoj predanosti vjeri, koja nas na ovaj način dovodi do naše spoznaje vlastite snage, naše odlučnosti i odgovornosti. Musliman je odgovoran prema sebi, prema svojoj porodici, prema zajednici. Odgovoran je prema Bogu, kao stvoritelju svega živog i neživog. Zato je ovaj mjesec prilika da svaki muslimanski vjernik u Bosni i Hercegovini i dijaspori, obnovi svoju vjeru, da ojača veze sa svojom porodicom, sa svojim susjedima, prijateljima, rođacima. Živeći u Bosni i Hercegovini, zemlji u kojoj se islam stoljećima susreće i sa drugim religijama, muslimani su izgradili bogatu tradiciju suživljenja i tolerancije. Na temeljima takvih iskustava sada smo spremni da priključimo Bosnu i Hercegovinu Evropskoj uniji, svjesni da ćemo svojim prisustvom, svojom vjerom i tradicijom koju baštinimo kao evropski muslimani, zasigurno obogatiti Evropu. Približavanjem Bosne i Hercegovine dobijaju građani naše zemlje, ali zasigurno dobija i Evropa.
Na tome putu povezivanja i saradnje, te priključenja evropskoj porodici, mi imamo još mnoge obaveze. Ramazan je prilika da sami sebe preispitamo i pokažemo kako imamo dovoljno snage, mudrosti i znanja da načinimo te važne korake. Ramazan je prilika da popravimo odnose sa susjedima drugih vjera, da im pokažemo ljepote ramazana i beskraj Allahovih blagodeti, kojima smo nagrađeni u ovom svetom mjesecu. Ovaj mjesec je prilika da se podsjetimo da je borba za svoju domovinu farz, ma gdje se nalazili. Neko tu borbu vodi knjigom, neko radom u tvornici, neko poštivanjem njenih različitosti. Na sreću, iza nas je daleko vrijeme kada smo tu borbu vodili puškom. Sjećajući se naših šehida, želim svim vjernicima muslimanima u Bosni i Hercegovini i dijaspori ugodan ramazanski post. Neka najdraži gost donese u naše porodice mir, sabur i zadovoljstvo. Ramazan mubarek olsun!“, piše u ramazanskoj čestitci, mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS koju je uputio muslimanskim vjernicima u Bosni i Hercegovini i dijaspori.Ostali prilozi:
» POSJETE MEDŽLISU ORAŠJE I DŽAMIJI AZIZIJI
B.net | 01. December 2019 14:32
» TRIBINA I DRUŽENJE SA HFZ. NEDIMOM BOTIĆEM
B.net | 30. October 2019 13:17
» AKCIJA "KURBANI 2019"
MINA | 23. July 2019 19:57
» LEJLETU-L- ISRA' I MI'RADŽ OBILJEŽEN U ORAŠKOJ AZIZIJI
Mirsad Arnautalić | 03. April 2019 13:23
Ostali prilozi istog autora: