Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Sarajevo
ZVIZDIĆ SA CORMACK I WIGEMARKOM O POLITIČKOJ SITUACIJI, ALI I NEOPHODNIM REFORMAMA NA EU PUTU
Autor: NAP
Objavljeno: 11. May 2018. 14:05:06


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas, u odvojenim susretima, sa ambasadoricom SAD-a u BiH Maureen Cormack i šefom Delegacije Evropske unije u BiH, ambasadorom Larsom-Gunnarom Wigemarkom o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Zvizdić je ponovio posvećenost Vijeća ministara BiH reformskim procesima kao jedinom putu koji vodi ubrzanom ekonomskom razvoju i poboljšanju životnog standarda građana BiH. Istaknuo je da euroatlantske integracije ostaju primarni vanjskopolitički cilj naše države, a aktuelni reformski procesi put na kojem taj cilj i ostvarujemo. Dodao je da je Bosna i Hercegovina već važan iskorak na tom putu postigla predajom odgovora na Upitnik EK, te da očekuje i skoru aktivaciju MAP-a za članstvu u NATO savezu što bi bila i značajna poruka potencijalnim investitorima da je Bosna i Hercegovina stabilna i sigurna zemlja u koju vrijedi ulagati. Upoznao je ambasadore i sa aktivnostima Vijeća ministara BiH vezanim za predstojeći samit u Sofiji.

Ambasadori Cormack i Wigemark su pozdravili reformski angažman Vijeća ministara BiH i pružili punu podršku euroatlantskom putu BiH. Tokom sastanaka razmijenjena su mišljenja o usvajanju Strategije energetskog sektora i inovirane Strategije reforme javne uprave.

Razgovarano je i o sve većem problemu ilegalnog prelaska granice i priliva migranata u BiH. Predsjedavajući Zvizdić je informisao ambasadore da je Vijeće ministara BiH već reagovalo i zadužilo nadležne institucije da se uključe u rješavanju pitanja migranata u skladu sa svojim nadležnostima i mogućnostima.
Ostali prilozi:
» U NEW YORKU PANEL ZA PAMĆENJE SA MAJKA SREBRENICE
Bošnjaci.Net | 14. March 2019 14:10
Ostali prilozi istog autora: