Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

BROJNI HRVATSKI NOVINARI VRATILI NAGRADE HND-U IZ PROTESTA ZBOG DODJELE PRIZNANJA IVANI PETROVIĆ
Autor: NAP
Objavljeno: 09. May 2018. 13:05:05


Nekoliko uglednih hrvatskih novinara odlučilo je vratiti nagrade koje im je prethodnih godina dodijelilo Hrvatsko novinarsko društvo iz protesta prema ovogodišnjoj nagradi za televizijsko novinarstvo koju je dobila novinarka Nove TV Ivana Petrović.

Nagrade su vratili Boris Pavelić, Jerko Bakotin, Hrvoje Šimičević, Drago Pilsel, Ana Benačić, Vojislav Mazzocco, Ivan Kralj, Zinka Bardić, Ljubica Letinić i Ernest Marinković.

Podsjećamo, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u povodu Svjetskog dana slobode medija je prošle sedmice u Zagrebu dodijelilo godišnje nagrade za 2017. godinu.

Nagradu Marija Jurić Zagorka za televizijsko novinarstvo dobila je Ivana Petrović, komentatorica Nove TV, za izvještavanje iz Haaga tokom presude Jadranku Prliću i drugima.

Nagrada je izazvala žestoke reakcije među građanskim aktivistima, ali i bivšim dobitnicima ove nagrade u Hrvatskoj, koji smatraju da je sramotno da Ivana Petrović za svoje izvještavanje, koje se može nazvati i govorom mržnje, dobije nagradu.

Jedan od vodećih hrvatskih novinara i nekadašnji dobitnik nagrade Boris Pavelić iz Novog lista ogorčen dodjelom nagrade Ivani Petrović odlučio je vratiti HND-u svoju nagradu.

- Neugodno sam iznenađen nagradom Ivani Petrović. Ona dokazuje degradaciju i nepoznavanje osnovnih novinarskih kriterija. Ivana Petrović, protiv koje osobno neman ništa, iz Haškoga suda nije objektivno izvještavala. Nije intervjuirala nijednu žrtvu, nije dala objektivan pregled činjenica, navijački je i nacionalistički izvještavala.

Citirat ću samo posljednju rečenicu njezinog izvještaja: “… ako to tako nastavi, tko će nam čuvati ovaj uski dio granice od Splita do Prevlake? Prema ovoj presudi, vjerojatno mudžahedini povratnici iz Sirije.” Je li to objektivno novinarstvo? Mislim da HND treba povući tu nagradu. Pozivam kolege koji su dobili nagrade HND-a, a zgroženi su nagradom Ivani Petrović, da vratimo nagrade HND-u. Vraćam svoju, iz 2002. - izjavio je Boris Pavelić.

Sramotnom odluku HND-a o dodjeljivanju nagrade Ivani Petrović smatra još jedan dobitnik, Jerko Bakotin.

- Sram me je da sam i ja dobio nagradu HND-a, nakon ove nagrade za TV novinarstvo, – kazao je Bakotin.

Eugen Jakovčić iz Documente - Centra za suočavanje s prošlošću - kritikovao je dodjelu nagrade Ivani Petrović zbog, kako je napisao, izvještavanja koje je na rubu poticanja na mržnju.- Svoje izvještavanje o osuđujućoj presudi i samoubistvu generala Praljka pri izricanju presude, Ivana Petrović završava ostrašćenim i huškačkim komentarom koji je nedostojan novinara: “... ako to tako nastavi, ko će nam čuvati ovaj uski dio granice od Splita do Prevlake? Prema ovoj presudi, vjerovatno mudžahedini povratnici iz Sirije.”

Sve navedeno čini, po mom mišljenju, dodjelu ovogodišnje novinarske nagrade Marija Jurić Zagorka Ivani Petrović promašajem HND-a, obezvređivanjem same nagrade, pa i uvredu mnogobrojnim profesionalnim novinarima – napisao je Eugen Jakovčić.

U trenutku kada je objavljeno kako nagradu dobiva Ivana Petrović, Eugen Jakovčić iz protesta je napustio dvoranu HND-a gdje su se dodjeljivale nagrade.

Jedanaest novinara, koji su ukupno za svoj rad dobili 16 nagrada, uputili su i saopštenje javnosti u kojem su pojasnili svoje motive za ovakvu odluku.

- Odluka da se odreknemo nagrada Marija Jurić Zagorka Hrvatskog novinarskog društva profesionalan je i građanski protest zbog ovogodišnje dodjele nagrada za televizijsko izvještavanje iz Haaga tokom izricanja pravomoćne presude za ratni zločin šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata. Nagrada je dodijeljena za izvještaj bez osnovnih novinarskih elemenata. Izvještaj se mora temeljiti isključivo na činjenicama, ne trpi pristranost i obavezuje na jednak pristup svim stranama. U konkretnom slučaju očekivalo bi se iskazivanje poštovanja prema žrtvama i njihovim porodicama. Sve je to izostalo.

Ne želimo ulaziti u stil novinarke, i ne sporimo pravo na emotivan pristup u takvoj situaciji. Osporavamo, međutim, da taj spekulativan, proizvoljan i formalno nekorektan izvještaj struka nagrađuje kao primjer izvrsnosti. Izvještavanje koje se pretvorilo u komentiranje, gotovo i huškanje protiv susjednog naroda, nije i ne smije biti novinarstvo. Očekujemo od HND-a da proceduralno ospori tu odluku, a pravila izbora poboljša da se ovo više ne bi ponovilo - navodi se u saopštenju.

Na konferenciji za medije , organizovanoj tim povodom, Pavelić je podsjetio da je baš na današnji dan počeo napad HVO-a na Mostar.

- U tom smislu treba gledati našu gestu koja nije upućena protiv HND-a, čiji sam član, a još manje protiv njegove uprave. Lično mislim da je Saša Leković najbolji predsjednik HND-a još od devedesetih godina. Ovaj čin je građanska gesta protiv šutnje cijelog društva, pa i HND-a, o tumačenju događaja iz devedesetih godina - rekao je Pavelić.

Drago Pilsel je najavio da će tražiti od Izvršnog odbora da preispita odluku ocjenjivačkog žirija o dodjeli nagrade Ivani Petrović.

- Tražim da se povede rasprava oko načina na koji način se sastavljaju žiriji i određuju kriteriji na osnovu kojih se dodjeljuju nagrade. U pravilniku o nagradama HND-a, u tački 13, piše da Centralni odbor može poništiti odluku o nagradi ako se utvrdi da nisu poštivane odredbe pravilnika po kojem ne može biti nagrađena osoba koja je prekršila kodeks časti. Formalno-pravno Ivana Petrović u trenutku dobivanja nagrade nije bila sankcionirana pred Vijećem časti, ali ja ću pokrenuti taj postupak. Također ću zamoliti Izvršni odbor da se analizira kompletan izvještaj i objasni da li takav prilog može i smije biti nagrađen - kazao je Pilsel, dok je Marinković rekao da mu je neprihvatljivo da se u njegovo ime „piša po žrtvama, a kamoli još da se HND onda i posere po njima“.

Sekretar HND-a Vladimir Lulić utvrdio je da u prilogu za koji je Ivana Petrović nagrađena nema ništa sporno, na što mu je Saša Kosanović odgovorio da u obrazloženju žirija piše da je dobila priznanje za izvještavanje „iz minute u minutu“, zatraživši da se povede rasprava o stanju hrvatskog novinarstva zadnjih 25 godina.
Ostali prilozi:
» NATO: NA BIH JE DA DONESE ODLUKU O MAP-U
Vijesti.ba | 20. May 2019 14:36
Ostali prilozi istog autora: