Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine
OPĆI IZBORI U BIH 7. OKTOBRA, PRAVO GLASA ĆE IMATI VIŠE OD 3,3 MILIONA GRAĐANA
Autor: AA
Objavljeno: 08. May 2018. 13:05:50


Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine raspisala je opšte izbore koji će biti održani u nedjelju, 7. oktobra ove godine i na kojim će pravo glasa imati više od 3,3 miliona građana, javlja Anadolu Agency (AA).

CIK BiH je odluku o raspisivanju i održavanju opštih izbora donio na današnjoj sjednici u Sarajevu, na kojoj su takođe donesene odluke o zaključivanju i potvrđivanju centralnog biračkog spiska i usvojen prijedlog uputstva o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za izbore.

CIK je prema važećem Izbornom zakonu BiH bio dužan u roku od 150 dana prije dana izbora donijeti odluku o održavanju opštih izbora.

Na predstojećim, osmim po redu opštim izborima, građani Bosne i Hercegovine imaće priliku birati članove Predsjedništva BiH, zastupnike za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predsjednika i potpredsjednika Republike Srspke te poslanike u deset kantonalnih skupština u Federaciji BiH.

Predsjednica Centralne izborne komisije BiH Irena Hadžiabdić je kazala da će na izborima svaki birač dobiti četiri glasačka listića.

Uz odluku o raspisivanju izbora, CIK je donio odluku o broju birača u centralnom biračkom spisku prema presjeku koji sačinjen sinoć u ponoć.

Prema tom presjeku, Hadžiabdić je istakla da će ove godine na opštim izborima pravo glasa imati 3.381.963 birača, što je blago povećanje biračkog tijela u odnosu na 2014. godinu.

“U ovom broju su sadržana i imena 27.317 birača koji još nemaju određeno entitetsko državljanstvo u Brčko distriktu”, rekla je Hadžiabdić.Ostali prilozi:
» SVJETSKI ŠAMAR NEGATORIMA GENOCIDA U SREBRENICI
Vijesti.ba | 13. July 2019 11:17
Ostali prilozi istog autora: