Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Nakon najave dolaska Šešelja uprkos zabrani
MUP-A SRBIJE ŠEŠELJEVIM ČETNCIMA BLOKIRAO SVE PRILAZE HRTKOVCIMA
Autor: AA
Objavljeno: 06. May 2018. 11:05:55


Svi prilazi vojvođanskom selu Hrtkovci su blokirani, a policija dopušta ulaz u selo samo građanima koji imaju ličnu kartu sa prebivalištem, zbog najavljenog skupa predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, uprkos zabrani Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, javlja Anadolu agency (AA).

Na magistralnom putu ka Šapcu je policijska blokada, jer je Šešelj najavio da će proći tim putem. Građani, neki od članova SRS-a, kao i mediji se nalaze u mestu Jarak, neposredno pre Hrtkovaca, odakle vozila mogu samo ka Sremskoj Mitrovici. Očekuje se da Šešelj dođe do Jarka oko 10 časova.

Na izlazu sa auto-puta kod Rume je primetan veći broj policajaca.

Žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) izreklo je 11. aprila konačnu presudu u predmetu protiv Vojislava Šešelja proglasivši ga krivim za zločine protiv čovečnosti i osudivši ga na 10 godina zatvora.

Šešelj je proglašen krivim za individualnu odgovornost za zločine protiv čovečnosti koji obuhvataju podsticanje progona, prisilno raseljavanje, deportacije i premeštanje civila nesrpske nacionalnosti u Hrtkovcima u Vojvodini, u Srbiji.

Huškački govor zbog kojeg je osuđen, Šešelj je u selu Hrtkovci održao 6. maja 1992. godine, kada je pročitao popis Hrvata koji se moraju iseliti, nakon čega je iz Hrtkovaca, gde je živelo više od tri hiljade ljudi, većinom Hrvata, iseljeno njih više od 700.

Nakon izrečene konačne presude, Šešelj je najavio politički skup 6. maja ove godine, na šta je odmah reagovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije navodeći da u tom selu neće biti "nikakvih političkih niti bilo kojih drugih skupova 6. maja".Ostali prilozi:
» OTVORENO PISMO IZ SARAJEVA "PRIJATELJU BOŠNJAKA" ALEKSANDRU VUČIĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. January 2019 14:52
Ostali prilozi istog autora: