Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U Vogošći obilježen Dan logoraša
MI GOLGOTU LOGORA NE SMIJEMO ZABORAVITI
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 05. May 2018. 14:05:24


U petak, 4. maja 2018. u Vogošći obilježen Dan logoraša.

-Batine me nisu toliko bolile kao saznanje da me tuku moje dojučerašnje komšije, najbolji prijatelji, školske kolege zbog kojih bih ja, da je bila neka obratna situacija, stavljao i ruke i noge u vatru da ih izbavim muka na koje su oni nas stavljali, rekao je u Vogošći Mehmed Vilić, kojeg smo zatekli na manifestaciji koju je u povodu oblježavanja Dan logoraša organizovalo Udruženje logoraša Općine Vogošća. On je u agresorskom logoru bio zatočen više od sedam mjeseci.
Mehmed Velić

Sead Husić


Slično razmišlja i Sead Husić kojem se „posrećilo“ da u logoru ostane samo sedam dana.

-Teško je bilo shvaiti da se ljudska bića mogu pretvoriti u takve zvijeri, kaže Sead Husić. Uživati u tome da fizičkim i psihičkim metodama muče druge ljude, svoje prijatelje i poznanike mogu samo zvijeri, osobe koje su, očito, izgubile razum i žive u nekom čudnom, pokvarnom, svijetu. Takvi su se, upravo, oživljavali na nama. Nekad je bilo lakše podnijeti da tebe tuku nego li gledati da batinaju druge. Čekati da dođeš na red mučnj je i veće od same fizičke torture.
Zijad Kadrić
Brojne delegacije Koordinacje boračkih udruženja Općine Vogošća, Općne Vogošća, stranaka koje participiraju u radu Općinskog vijeća Vogošća te Saveza logoraša u BiH, Saveza udruženja logoraša Kantona Sarajevo i Udruženja logoraša Ilijaša, Nahoreva, Hadžića, Sarajeva, Sokoca, Visokog i drugih mjesta čiji su građani, tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini 1992.-1995.godine, u vogošćanskim kazamatima bili prisilno zatočeni, polaganjem cvijeća na Spomen obilježje ubijenim logorašima odali su počast ubijenim zatočenicima te se prisjetili golgota kroz koje su prolazili u vogošćanskim mjestima zatočenja.

O stradanju građana u minulom ratu i značaju ovakvih obilježavanja govrili su Ahmed Hido, predsjednik Udruženja logoraša Općine Vogošća i Zijad Kadrić, pomoćni načlnika za boračko invalidsku zaštitu Općne Vogošća. Istakli su kako buduće generacije mladih treba podsjećati na golgote kroz koje su prolazili njihovi najbliži kako bi oni gradili budući svijet po mjeri svih, svijet u kjem se ovakv zlo nikome i nikda više neće ponoviti.
Ahmed Hido
-Pozivamo nadležne da ubrzaju proces vezan za rješavanje imovinsko-pravnih i drugih pitanja vezanih za otvaranje Memorijalnog centra u Vogošći vezanog za stradanje logoraša kako bi se budući naraštaji, ako već ne mogu u kolskim klupama, imali gdje upoznvati sa istinom o onome šta se na ovim prostorima dešavalo tokom odbrmben-oslobodiačkog rata BiH 1992.-1995.godine, rekao je Ahmed Hido. Mi golgotu kroz koju smo prolzili ne smijem zaboraviti. Aki to učimo zlo će nam se ponoviti.

Inače, kroz agreorske logore na prostoru Vogošće: „Kasarna JNA“ u Semizovcu, Planjina kuća“ u Svrakama, „Nakina garaža“ na vogošćanskoj petlji i „Bunker“ kod Pansiona „Kon-Tiki“ u Vogošći prošlo je oko 800 prinudno zatočenih ljudi, žena i djece. Njih 400 je ubijeno.
Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» ČUJ KAKO VJETAR ODNOSI
28. March 2019 18:00
» VOLJENOM ODLAZE VOLJENI
12. February 2019 15:25