Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Mreža mladih: U Travniku održani trodnevni susreti 140 mladih Bošnjaka iz BiH, Sandžaka, dijaspore
MLADI BOŠNJACI BOSNE I SANDŽAKA - BAJRAKTARI ISLAMA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 29. April 2018. 02:04:21


Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH - Odjel za mektebsku nastavu i mlade u saradnji sa Kancelarijom reisu-l-uleme organizovala je Drugi predramazanski susret Reisu-l-uleme sa mladima, koji je održan od 20. - 22. aprila 2018. god., u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku
Ovogodišnjem susretu prisustvovalo je 140 mladih, predstavnika i koordinatora "Mreže mladih" svih muftiluka i mešihata lslamske zajednice u Bosni i Hercegovini.
U ime mladih Bošnjaka, na susretu se obratio Armin Čusto, član Mreže mladih Medžlisa Bugojno (BiH), dok u ime mladih Bošnjakinja Larisa Karaosmanović, članica Mreže mladih Medžlisa Priboj (Sandžak), njiova obraćanja objavljujemo u nastavku.Larisa Karaosmanović, članica Mreže mladih, Medžlis Priboj


LARISA: Draga omladino, bez obzira u koliko burnim vremenima živimo ne posustajmo i ne odustajmo od primarnog cilja, a to je da smo mi mladi bajraktari islama koji smo taj emanet preuzeli od naših očeva i djedova, i koliko god nas pržila žeravica islama ne smijemo da je ispustimo i mi budemo sebebom da se ona ugasi. Poradimo na svojoj edukaciji i neka nas ne pokoleba to što ulažemo intelektualni napor a ne vraća nam se na adekvatan način. Doći će i naše vrijeme jer nam Gospodar to obećava...


Budimo prava braća i sestre, imajmo više osjećaja i senzibiliteta
za ugrožena područja naše zajednice


U ime Allaha Milostivog Samilosnog!
Dozvolit ćete mi da najsrdačnije poselamim cijenjenu ulemu kao i sve vas draga omladino.
Prvenstveno izražavam svoje zadovoljstvo što sam bila dio ove veličanstvene atmosfere i zahvalna sam Stvoritelju kao i domaćinima koji su doista bili na visini zadatka i postavili standarde u gostoprimstvu. Ne mogu a da posebnu zahvalnost ne iskažem onima zbog kojih ovaj projekat ne bi imao svrahu, a to je ovoj lijepoj omladini koji su meni koja dolazim iz bratskog, ponosnog i prkosnog Sandžaka, dali privilegiju, ali i odgovornost da govorim u ime svih prisutnih dama i pokušam sublimirati ove prelijepe trenutke provedene zajedno u našoj zajedničkoj domovini Bosni i Hercegovini.
Ono što me posebno čini sretnom jeste da su ovi skupovi sve bolje i kvalitetniji, obzirom da sam prisustvovala i prošlogodišnjem u Skenderiji. U tom smislu želim Vam poručiti:
Draga omladino, bez obzira u koliko burnim vremenima živimo ne posustajmo i ne odustajmo od primarnog cilja, a to je da smo mi mladi bajraktari islama koji smo taj emanet preuzeli od naših očeva i djedova, i koliko god nas pržila žeravica islama ne smijemo da je ispustimo i mi budemo sebebom da se ona ugasi. Poradimo na svojoj edukaciji i neka nas ne pokoleba to što ulažemo intelektualni napor a ne vraća nam se na adekvatan način. Doći će i naše vrijeme jer nam Gospodar to obećava kada kaže: “Učite u ime Allaha”. Još više se povežimo kroz Mrežu mladih na svim nivoima i učinimo dodatne napore da naš trud rezultira da u narednom periodu mi budemo nosioci ovakvih i sličnih projekata u saradnji sa Rijasetom i Upravom za vjerska pitanja. Budimo prava braća i sestre, jer nam Kur’an tako nalaže, i imajmo više osjećaja i senzibiliteta za ugrožena područja naše zajednice. Stanimo uz njih, neka znaju da nisu sami i da brinemo za njih. Ovo danas nije kraj priče već novi početak za nas mlade da kroz naše organe Islamske zajednice idemo u nove pobjede u vjerskom, nacionalnom i kulturološkom smislu u korist svih nas a na Allahovo zadovoljstvo.
Armin Čusto, član Mreže mladih, Medžlis Bugojno


ARMIN: Na nama mladima je da čuvamo emanet naših šehida koji su položili svoje živote za ovu državu. Neka šehidska krv bude putokaz na putu jedinstva, uzajamnog pomaganja, uvezivanja koji će nas dovesti do jasnog cilja, uređena i stabilna država, u kojoj će Islamska zajednica biti sastavni dio Ustavno-pravnog poretka.


Djelujemo slobodno i gradimo našu državu Bosnu i Hercegovinu


Poštovani direktore Uprave za vjerske poslove Nusret ef. Avdibegović, poštovani Miralem ef. Babajić, Enes ef. Svraka, uvaženi koordinatori!
Vjerujući u postulat da sloboda mišljenja i govora predstavljaju pravo svakog čovjeka, mi Bošnjaci -muslimani moramo biti svjesni navedenog prava. Izazovi su mnogi na tom putu. Moramo biti svjesni činjenice da danas u svijetu vladaju globalni politički ali i vjerski interesi, gdje se vrši veliki pritisak na muslimane. U takvom procesu mi Bošnjaci - muslimani moramo se oduprijeti štetnim planovima, a jedini način borbe jeste izgradnja jakog intelektualnog, kulturnog i vjerskog potkovanog Bošnjaka. Samo znanjem možemo doprinijeti izgradnji jake države i društva.
Preduslov u takvom procesu jeste da odbacimo naše slabosti koji se ogledaju u strahu od sebe, nejedinstvenosti, prilagođavnju drugima a ne sebi, jer sebi smo najpreći. Bošnjaci - muslimani moraju biti nezavisni i suvereni, sa jasno izgrađenim sistemom u kojem će država biti prioritet, jer bez iste nećemo moći sačuvati svoj habitus.
Na proteklim predavanjima postavljena je teza, individualni i kolektivni identitet.
Individulani identitet podrazumijeva izgradnju Bošnjaka - muslimana u jaku intelektualnu, kulturnu i vjersku ličnost koji će svojim primjerom pokazati drugom Bošnjaku - muslimanu da napreduje u svojoj socijalizaciji. Na taj način gradimo čvrst i zdrav kolektivitet, a Islamska zajednica kao krovna vjerska institucija će imati zaštitu, da niko i nikada neće moći ugroziti njen autoritet.
Vjera u Uzvišenog Stvoritelja, sa vraćanjem uloge porodice i Univerziteta su fakti pomoću kojih možemo ostvariti naš cilj, afirmacija i izgradnja zdravog sistema.
Kakvu ulogu imaju mladi?

Prvi predsjednik Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Alija Izetbegović je rekao: „Ne odgajajte slabe i poslušne, a odgajajte hrabre i buntovne, jer nikad progres nisu donijeli slabi i poslušni, nego hrabri i buntovni.“
Ova misao treba da bude putokaz nama muslimanima, kako bi gradili jaku zajednicu, koja će biti garantom prosperiteta vjere, države i nacije. Na nama mladima je da čuvamo emanet naših šehida koji su položili svoje živote za ovu državu. Neka šehidska krv bude putokaz na putu jedinstva, uzajamnog pomaganja, uvezivanja koji će nas dovesti do jasnog cilja, uređena i stabilna država, u kojoj će Islamska zajednica biti sastavni dio Ustavno-pravnog poretka.

Poštovani, jedan naš savremenik je rekao: „Država nije košulja da se nosi i mijenja svaki dan, ona se čuva, gradi i nosi u našim srcima.“
Naša država jeste složenog ustavno-pravnog uređenja, ali imamo državu sa granicom, teritorijem, stanovništvom i međunarodno pravnim subjektivitetom. Navedena činjenica daje nam pravo da slobodno djelujemo i gradimo našu državu.
Posebno navodim potrebu da se akcenat stavi na naše Bošnajke koji žive u Srebrenici, Prijedoru, Bosanskoj Gradišci, Vlasenici, Rudom, Kotor-Varoši, Fiči, Višegradu, Zvorniku, Janji, ali i našem Sandžaku i Hrvatskoj.
Približimo Krajinu, Posavinu, Hercegovinu našoj centrali - našem glavnom gradu Sarajevu.
Na kraju želim da istaknem, jučer smo u Vlasenici imali dženazu za žrtve genocida. Apelujem na sve nas da razvijajmo kulturu sjećanja na genocid. Genocid osim u Srebrenici desio se u Prijedoru, Kotor-Varoši, Bratuncu, Višegradu, Foči, Ključu, ....
Ujedno, zaštitimo naše Bošnjakinje koje su oko 50 hiljada silovali agresorski vojnici. Moramo izgraditi pravni okvir koji će omogućiti zaštitu naših silovanih Bošnjakinja, sa jasnim i definisanim pravnim okvirom.Ostali prilozi:
» MILORADU DODIKU NA ČITANJE I OČITOVANJE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. April 2019 19:05
» SAD I BIH SLAVE ŽENSKE LIDERE I 70 GODINA NATO-A
Oslobođenje | 15. April 2019 21:34
» OVODUNJALUČKI ODLAZAK - IZUDDIN EF KRUŠKO (1964 - 2019)
Dr. Fikret ef. Arnaut | 24. March 2019 16:10
» MANILA: MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O HALAL PROIZVODIMA
Bošnjaci.Net | 28. February 2019 14:43
» NAŠI „PAUNI“ U FOTELJAMA
Mr. Milan Jovičić | 23. February 2019 15:38
» CRNO-ZELENI PELIKAN, SA ZELENIM MASTILOM!
Mr. Milan Jovičić | 19. February 2019 15:29
» KOLORITNA DUGA, NAŠIH ZABLUDA!
Mr. Milan Jovičić | 13. February 2019 14:00
» ODLAZAK GAZIJE BOSNE ZEJDA DUKMENIĆA
Elmedina Muftić | 12. February 2019 14:13
» VRIJEME JE ZA NAŠU ČVRSTU LINIJU DUHOVNE ODBRANE!!!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. February 2019 18:49
Ostali prilozi istog autora:
» SVEMU SU KRIVI POKVARENI KALENDARI
17. February 2019 15:03