Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U poruci Armenskoj partijaršiji
ERDOGAN ODAO POČAST STRADALIM ARMENCIMA U PRVOM SVJETSKOM RATU
Autor: AA
Objavljeno: 24. April 2018. 14:04:20


Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je kako je nužnost savjesnog i moralnog stava turskog naroda da dijeli i suosjeća s boli koju su armenski građani doživjeli u historiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Ured turskog predsjednika saopćio je da je Erdogan poslao pisanu poruku Armenskoj patrijaršiji u Istanbulu.

Uputivši srdačne pozdrave vršiocu dužnosti patrijarha Aramu Ateshyanu i svim pripadnicima armenske zajednice, Erdogan je u poruci istakao da se u istanbulskoj Armenskoj patrijaršiji održava skup povodom sjećanja na osmanske Armence stradale u teškom i problematičnom periodu Prvog svjetskog rata.

Odavši počast svim stradalim Armencima u tom periodu, Erdogan je izrazio sućut njihovim preživjelim potomcima.

Turski predsjednik je odao počast i milionima Osmanlija koji su stradali u epidemijama, migracijama i sukobima tokom Prvog svjetskog rata.

“Tokom historije nismo razdvajali ili upoređivali bol i patnje, već smo narod koji ih je uvijek dijelio i suosjećao. Pomagali smo ljudima koji su živjeli na našoj teritoriji, ali smo trčali upomoć i svim ljudima koji su iz Andaluzije bježali ka Africi i iz Južne Azije ka Evropi. Nismo gledali na njihovu vjeru, jezik, uvjerenja, niti etnički i kulturni identitet. Mi i danas njegujemo to naslijeđe i radimo na jačanju bratstva, empatije, mira i spokoja“, naveo je Erdogan u poruci.

Turski predsjednik je u poruci naveo da će i dalje dijeliti i suosjećati bol sa armenskim građanima i da će nastaviti raditi na rješavanju njihovih problema.

“Nećemo dozvoliti diskriminaciju niti drugačiji odnos ni prema jednom našem građaninu na osnovu njegove vjerske ili bilo koje druge pripadnosti. Uvjeren sam da će naši armenski građani nastaviti i povećati doprinos razvoju naše kulture, politike, trgovine i svih životnih oblasti“, naveo je Erdogan.

On je na kraju poruke ponovio apel i pozvao Armence da zajedničkim naporima ne dozvole uspjeh onih koji žele dijeliti zajedničku prošlost i izazvati osvete, mržnju i razdor među ljudima.

“Još jednom odajem počast svim osmanskim Armencima stradalim tokom Prvog svjetskog rata i upućujem iskrene pozdrave i selame prisutnima“, naveo je Erdogan na kraju poruke upućene Armenskoj patrijaršiji u Istanbulu.Ostali prilozi:
» PUTIN SLETIO U BEOGRAD, DOČEKAO GA VUČIĆ
Hina | 17. January 2019 13:29
Ostali prilozi istog autora: