Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, održao tribine u norveškim gradovima Stavanger, Haugesund i Bergen
NAŠI GRAĐANI TREBAJU DA KORISTE SVOJA DEMOKRATSKA PRAVA U DOMOVINI, DA BIRAJU I DA BUDU BIRANI
Autor: B.net
Objavljeno: 23. April 2018. 15:04:11


U okviru trodnevne posjete građanima Bosne i Hercegovine koji žive u Norveškoj, Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, održao je tribine u gradovima Stavanger, Haugesund i Bergen, na kojima je govorio o stanju u Bosni i Hercegovini i položaju Bošnjaka u bh. entitetu RS.

Potpredsjednik je prisutne upoznao sa sistemskom diskriminacijom Bošnjaka u RS-u, koja se ogleda kroz nemogućnost zapošljavanja u javnom sektoru, ali i kroz kršenje drugih prava, kao što je pravo na izučavanje bosanskog jezika, te potpuno zapostavljanje sredina u kojima žive Bošnjaci. Prisutni su upoznati i sa pozitivnim procesima koje vode Bošnjaci u RS-u, a koji se odnose na jačanje pozicije ove populacije i poboljšanja kvaliteta života u svim segmentima.

-Nakon dvije i po decenije velikih iskušenja, patnje i velike borbe, danas smo obnovili zemlju u privredu, te se dešavaju mnogi pozitivni procesi. Istina je da sve ide sporo, ali se ipak zemlja razvija i mi nikada ne smijemo odustati. Bošnjaci su odlučni da nastave živjeti na svojim ognjištima i nastavljaju borbu za našu domovinu. Mi rezervne domovine nemamo. Zato, i vas ovdje molim i pozivam na aktivizam, da se uključite u demokratske procese u Bosni i Hercegovini, a svi oni koji to mogu, da investiraju u svoju domovinu. Investicije i zapošljavanje naših građana su nam neophodni. Također, neophodna je i bolja povezanost naših ljudi u dijaspori, na čemu moramo raditi, kazao je potpredsjednik Salkić.

Istakao je da su mnogi bh. građani koji žive izvan Bosne i Hercegovine već shvatili svoju novu ulogu u razvoju naše domovine i da postoje pozitivni primjeri ulaganja na prostoru odakle su protjerani tokom agresije.-Naši građani trebaju da koriste svoja demokratska prava u domovini, da biraju i da budu birani. Na takav način će ojačati vezu sa domovinom, ali će i ojačati snage koje rade na izgradnji države i njenih organa. Moramo eliminisati svaku vrstu podjela među nama. Svaki patriota je važan gdje god da živi. Velika je podvala pokušaj podjele Bošnjaka po mjestu življenja. Svi oni koji misle o svom rodnom kraju, koji vrijedno rade, pomažu i čine djela na jačanju uloge našeg naroda u mjestima odakle su protjerani tokom agresije, podjednako su važni gdje god da žive. Projekat podjele našeg naroda prema mjestu življenja je projekat neprijatelja našeg naroda, a za realizaciju tog projekta izabrali su neke Bošnjake koji u tome vide samo svoje sitne lične interese. Bit ćemo jaki samo ako se budemo držali čvrsto svi zajedno i ako zajedno budemo radili za dobrobit naše domovine, našeg naroda i svih drugih građana koji vole Bosnu i Hercegovinu, poručio je Salkić.Ostali prilozi:
» PALMER: SAD SNAŽNO PODRŽAVAJU BIH NA PUTU KA NATO-U
Vijesti.ba | 13. December 2018 14:58
» NEKADAŠNJA FABRIKA FEROS U POTOČARIMA USKORO POSTAJE VAKUF
Islamskazajednica.ba | 13. December 2018 14:16
Ostali prilozi istog autora:
» MOMO I UZEIR KAO JUNACI JEDNAKOSTI
10. December 2018 15:28
» POKUNJENI DODIK
05. December 2018 17:10