Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Trojica američkih kongresmena Scott Perry, Burton i Garrett uputili pismo pomoćniku državnog sekretara za Evropu i Euroaziju Wessu Mitchellu
AMERIČKI KONGRESMENI TRAŽE VEĆI ANGAŽMAN SAD-A UOČI IZBORA U BIH
Autor: NAP
Objavljeno: 18. April 2018. 20:04:20


Trojica američkih kongresmena uputila su pismo pomoćniku državnog sekretara za Evropu i Euroaziju Wessu Mitchellu u kojem traže veći međunarodni i američki angažman prije izbora u Bosni i Hercegovini u oktobru ove godine.

Trojica kongresmena su Scott Perry, republikanac iz Pennsilvanije, Joe Burton, republikanac iz Teksasa i Thomas Garrett, republikanac iz Virginije, javlja reporter Al Jazeere iz New Yorka.

Na web stranici kongresmena Perrya, koji je član Odbora za vanjske odnose, navodi se da je on kontaktirao Wessa Mitchella u State Departmentu zbog dolazećih izbora u Bosni i Hercegovini te da ovo pismo dolazi usred sve veće zabrinutosti zbog toga što politički čelnici u Bosni i Hercegovini nisu adekvatno odgovorili na odluke Ustavnog suda koji je oborio dijelove Izbornog zakona u decembru 2016. godine.

- Kao pripadnik američkih oružanih snaga koji je služio u Bosni i Hercegovini iz prve sam ruke vidio koliko su Sjedinjene Države uložile u nastojanja da se okonča vojni sukob i u pronalaženju mira i stabilnosti u zemlji kroz Daytonski mirovni sporazum - navodi kongresmen Perry na svojoj službenoj stranici.

Sjedinjene Države moraju ostati angažirane u Bosni i Hercegovini, trebaju ohrabriti političke čelnike u zemlji da zajedno rade na rješavanju trenutnog zastoja u provedbi Izbornog zakona. Sjedinjene Države trebaju, isto tako, govoriti o zabrinutostima pred izbore u ovoj godini, dodaje Perry.

U pismu upućenom pomoćniku državnog sekretara za Evropu i Aziju Wessu Mitcheli kongresmeni podsjećanju na vodeću američku ulogu u rješavanju situacije u BiH te dodaju da su zabrinuti da su mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini u opasnosti zbog “ćorsokaka u koji se došlo zbog Izbornog zakona”.

- Do danas se u zemlji nisu provele odluke Ustavnog suda iz 2016.godine. Takva situacija uzrokuje strahovanja da izbori u Bosni i Hercegovini neće biti priznati te da vlada neće biti formirana. Sjedinjene države moraju još jednom preuzeti na sebe lidersku ulogu u Bosni i Hercegovini. Posljedice “zapaljive” političke krize u BiH preopasne su da bi se poduzimao rizik. Ukoliko rezultati izbora ne budu prihvaćeni, građane doći će u opasnost 20-godisnja politička stabilnost u zemlji. Političko nasilje u BiH je potencijalni destabilizirajući faktor na Zapadnom Balkanu čime se otvara prostor za nametanje loših aktera, uključujući Rusiju i radikalne islamističke terorističke organizacije, - navodi kongresmen Perry.

Uz želju za dijalogom sa State Departmentom kako bi naučili šta državni sekretar i američka ambasada u Sarajevu čine u pronalaženju rješenja trojica kongresmena tu zatražila odgovore na nekoliko pitanja.

- Koje je specifične akcije State Department poduzeo u rješavanju zabrinutosti oko Općih izbora zakazanih za oktobar 2018.godine? Molimo vas da opišete kakvu ulogu, ako ona postoji, Sjedinjene Države imaju u dovođenju političkih čelnika, iz raznih etničkih skupina, da zajednički pregovaraju o rješenju?

- S očekivanijima da će Izborna komisija pozvati na izbore početkom maja, koje akcije Ured za evropska i euroazijska pitanja planira poduzeti u ohrabrivaniju bosanskohercegovačkih lidera da osiguraju da se dolazeći izbori održe te da rezultati budu primijenjeni u potpunosti i na demokratski način? Kao pomoćnik državnog sekretara imate li ikakvih planova da lično budete uključeni u ova pitanja?

- Šta State Department radi sa svim strankama u njihovom slaganju da je izborna formula ustavna, da štiti prava konstitutivnih naroda te da izbori rezultiraju biranjem predstavnika naroda i u Domu naroda u Federaciji BiH kao i Predsjedništvu Bosne i Hercegovine?

- Kako je trenutna kriza izbornog zakona utjecala na američke prioritete u Bosni i Hercegovini? Molimo vas da navedete vodeće prioritete za State Department te kako sadašnji izborni zakon utječe na te prioritete?Ostali prilozi:
» U NEW YORKU PANEL ZA PAMĆENJE SA MAJKA SREBRENICE
Bošnjaci.Net | 14. March 2019 14:10
Ostali prilozi istog autora: