Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Danas u Kongresu Sjedinjenih Država pred Potkomitetom za Evropu i Euroaziju: Naslijeđe Daytona i budućnost BiH i zapadnog Balkana
BIH U FOKUSU SAD-A: BIH SE ŽELI INTEGRIRATI U EVROPSKE I EUROATLANSKE STRUKTURE
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 18. April 2018. 14:04:57


Naslijeđe Daytona i budućnost BiH i zapadnog Balkana tema je saslušanja u Kongresu Sjedinjenih Država koje će biti održano danas pred Potkomitetom za Evropu i Euroaziju.
Među ostalim, predviđeno je da na saslušanju svoje svjedočenje iznese i Matthew Palmer, vršilac dužnosti pomoćnika sekretara Biroa za evropske i euroazijske poslove u State Departmentu.

Ovaj američki zvaničnik nedavno je boravio u Bosni i Hercegovini, a za VOA je govorio o utiscima koje je stekao, prenose Vijesti.ba

Govoreći o izvještaju Freedom Housea Palmer je kazao da trendovi zabrinjavaju i da bi trebali zabrinuti i bh. vlasti i građane.

- BiH se želi integrirati u evropske i euroatlanske strukture, posebno u smislu napredovanja prema članstvu u EU. To zahtjeva preokret tih trendova i kretanje BIH u pozitivnom smjeru u odnosu na faktore koje Freedom House mjeri - neovisni mediji, neovisno pravosuđe , protukorupcijske mjere, transparentna i odgovorna vladavina. To je nešto što Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju, nešto u čemu pokušavamo biti partneri sa bh. vlastima. Mnogo posla još treba učiniti, rekao je Palmer.

Uoči sjednice za Vijesti.ba je govorio direktor Centra za sigurnosne studije Denis Hadžović.

- U podizanju tenzija između velikih sila radi se o svjesnosti SAD-a i EU da Rusija nastoji projecirati svoje interese na dio Blakana i na Bosnu i Hercegovinu i zaustaviti integrativne procese prema NATO-u, tako da vidimo da nizom aktivnosti SAD nastoje naprave procjenu onoga koliko je Rusija zaista utjecajna. Vidimo da je Kongres tražio od Pentagona da dostavi informacije o zemljama sa kojima se sarađuje i njihovoj saradnji sa Rusijom i vidimo jedan povećani interes. Doduše ovo nije prva nego već četvrta ili peta rasprava u okviru Kongresa. Prije bih rekao da je ovo jedna redovna aktivnost u posljednjih par godina", rekao nam je Hadžović.

Dodao je da je u interesu Sjedinjenih Američkih Država da pokušaju natjerati naše političare da postignu dogovor vezano za izmjene Izbornog zakona, kako Bosna i Hercegovina ne bi ušla u krizu koja bi dodatno sve zakomplikovala.

- Implemetacija izbornih rezultata i mogućnost formiranja vlade puno znači za jednu državu kao BiH, tako da SAD iskazuju svoj interes i čine ono što mogu u okviru svog mandata kako bi pokušali iznaći rješenje za Izborni zakon. To je prijateljska podrška velikih sila koje su svjesne šta znači dodatni haos i dodatna politička nestabilnost u Bosni i Hercegovini, zaključio je Hadžović.

Pošto su SAD tvorci Vašingotonskog sporazuma i Općeg okvirnog za mir u Bosni i Hercegovini oni nikada i nisu napuštali ovaj prostor, naročito Bosnu i Hercegovinu, smatra politički analitičar Vehid Šehić.

Ipak naglašava da SAD ima svoju dinamiku u vanjskoj politici, tako da ne ispunjavaju ono što bi mi željeli.

"A želimo da što prije dođe do određenih promjena koje će u prvom redu kod građana probuditi nadu i perspektivu da treba živjeti u Bosni i Hercegovini. Moram reći da je njihov zadnji veliki angažman bio 2006.godine u vezi Aprilskog paketa. Međutim, oni imaju obavezu da od Bosne i Hercegovine naprave jednu demokratsku državu u kojoj će se poštivati sva demokratska i građanska prava, i one vrijednosti na kojima počivaju Sjedinjene Američke Države i čitavi zapadno-evropski svijet", navodi Šehić.

On smatra da je jako dobro što osim SAD i Evropska unija vodi računa o Zapadnom Balkanu.

"Tako da mene to ne iznenađuje, oni se ponovo angažuju, iako su uvijek bili pristuni, ali sigurno da se u narednom periodu očekuje daleko veći angažman u nekim konkretnim stvarima. Ono što bih ja želio kao građanin Bosne i Hercegovine jeste da oni natjeraju bosanskohercegovačke političare da polako uvode vladavinu prava koja podrazumijeva ustavni patriotizam, poštivanje Ustava i zakona ove države, poštivanje odluka, kako domaćih sudova tako isto i međunarodnih jer smo svjedoci da još uvijek nismo implementirali odluke Evropskog suda za ljudska pravca, a porazna je činjenica da upravo Parlamentarna skupština je institucija koja ima najveći broj neprovedenih preusuda Ustavnog suda, što govori o pravnoj anarhiji. Nama treba neko ko živi vladavinu prava da nam pomogne da vladavina prava postane nešto što će biti sastavni dio života", kazao je Šehić.

Dodaje da SAD imaju tu obavezu, ali ipak najveću obavezu imaju domaći političari koji odbacuju tu odgovornost, ne vode računa o interesima građana, a politilku su shvatili kao nešto što će biti iskorišteno jedino u ličnu korist.Ostali prilozi:
» PUTIN SLETIO U BEOGRAD, DOČEKAO GA VUČIĆ
Hina | 17. January 2019 13:29
Ostali prilozi istog autora: