Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

MINISTARSTVO ZA BORAČKA PITANJA KS ORGANIZIRALO SVEČANU AKADEMIJU POVODOM 15. APRILA, DANA ARMIJE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE
Autor: B.net
Objavljeno: 15. April 2018. 23:04:47


SARAJEVO, 15. APRIL - „Armija Republike Bosne i Hercegovine pokazala je koliko se voli Bosna i Hercegovina onda kada je to bilo najteže, odnosno herojskom borbom za odbranu naše zemlje od agresije“, kazao je ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo na današnjoj svečanoj Akademiji povodom 15. aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, održanoj na Ilidži.

Ministar Fišo je podsjetio na činjenicu da ne bi bilo Bosne i Hercegovine kakvu danas imamo da nije bilo herojske Armije Republike Bosne i Hercegovine i zato je izuzetno bitno da se ovaj dan tradicionalno obilježava i da se prisjećamo naših heroja i gazija.„Bosna i Hercegovina čekala je 400 godina ovakvu generaciju gazija koja je odbranila zemlju. Naša Armija RRiH bila je multietnička i bez mržnje i zločina. Časno smo očuvali državu za narednu generaciju koja će Bosnu i Hercegovinu povesti u evropsku budućnost“, istakao je ministar Fišo.

Dodao je da su se svečanom Akademijom danas prisjetili 15. aprila 1992. godine, dana kada je službeno osnovana Armija Republike Bosne i Hercegovine od jedinica Teritorijalne obrane BiH i organiziranih dobrovoljaca.Podsjetio je da je u nevjerovatno složenim uslovima i potpune logističke blokade stvorena respektabilna multietnička vojna sila na čelu s generalima Seferom Halilovićem, Jovanom Divjakom i Stjepanom Šiberom koja je nadjačala nadmoćnije agresorske vojske.

„Mi smo 12. aprila obišli mezarja i groblja i odali počast šehidima i poginulim borcima Armije Republike BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike BiH i pripadnicima Brigade „Kralj Tvrtko“ HVO-a koja je djelovala u okviru Prvog Korpusa Armije RBiH. Moja poruka je da se svaki dan treba sjećati naših heroja“, kazao je ministar Fišo.Govorio je i o trenutnom političkom trenutku i nezadovoljavajućem stanju u Oružanim snagama BiH, te da je u interesu svih boraca jedinstvo svih boračkih udruženja i svih boraca.

„Samo jedinstveni i samo složni možemo ostvariti svoje ciljeve. Politike će proći, a mi nećemo dozvoliti da se naša borba zaboravi. Pozivam s ovog mjesta sve borce da zbiju redove i da učine sve kako bi i oni i njihova djeca živjeli u prosperitetnoj državi Bosni i Hercegovini“, poručio je ministar Fišo.Ismet Godinjak u ime Koordinacije boračkih udruženja Kantona Sarajevo istakao je da je centralna manifestacija povodom Dana Armije Repeblike BiH održana 13. Aprila u Zenici i da to nije baš ono s čim se on slaže.

„Dan Armije RBiH je 15. April i to je datum kada treba organizovati centralnu manifestaciju. Pa valjda nekome nije teško odvojiti jedan dan vikenda za jedan od najvećih datuma za Bosnu i Hercegovinu“, rekao je Godinjak.Dodao je da Armija RBiH uspjela odbraniti zemlju i očuvati narod i teritoriju na kojoj danas ima Bosne i Hercegovine u punom kapacitetu.

General Ismet Hadžić Mutevelija u obraćanju prisutnima istakao je potrebu jedinstva boračkih kategorija kako se veličanstvena borba pripadnika Armije Republike BiH ne bi zaboravila.
Hadžić je kazao da se moramo prisjećati naših heroja, iako su danas ljudi okupirani egzistencijalnim problemima i svakodnevnim životom.

Današnjoj akademiji na Ilidži prisustvovali su brojni predstavnici svih boračkih udruženja, ratni vojni invalidi, demobilisani borci, komandanti, te porodice šehida i poginulih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine.
Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: