Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Za i protiv napada na Siriju
ŠEF PENTAGONA MATTIS: BIO JE OVO JEDNOKRATAN NAPAD, DA LI ĆE BITI JOŠ ZAVISI OD ASSADA
Autor: AA
Objavljeno: 14. April 2018. 12:04:15

Sirija (Foto: AFP)


Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Jim Mattis izjavio je kako je ovo bio "jednokratan napad" na Assadov režim, te da od Assada zavisi da li će napadi biti nastavljeni, javlja Anadolu Agency (AA).

U sklopu napada Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Velike Britanije i Francuske na režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada pogođen je centar za istraživanje hemijskog oružja u blizini Damaska, te skladište hemijskog oruža i komandni centar u vezi hemijskog naoružanja koji se nalaze zapadno od grada Homsa.

Šef Pentagona Jim Mattis i načelnik Generaštaba američke vojske general Joseph Dunford su na konferenciji za novinare poručili kako je napad odgovor na napad hemijskem oružjem, koji se desio 7. aprila u sirijskoj Dumi.

Mattis je kazao kako Assad krši međunarodno pravo, te hemijskim oružjem ubija žene, djecu, nevine ljude.

"Sa saveznicima smo zaključili da je tako nešto neprihvatljivo. Želim istaknuti da je ovo napad na Assadov režim", poručio je Mattis, a na pitanje da li će napadi biti nastavljeni, odgovorio je:

"To zavisi od Assada, zavisi od toga da li će u budućnosti više koristiti hemijsko oružje. Ovo je bio jednokratni napad".

Putin osudio vojnu intervenciju na Siriju: Agresivan čin protiv legitimne države

MOSKVA – Ruski predsjednik Vlaimir Putin najoštrije je osudio intervenciju SAD-a, Velike Britanije i Francuske prema Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

Kremlj je objavio pisanu izjavu Putina, u kojoj se ruski predsjednik osvrnuo na intervenciju Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Velike Britanije i Francuske na Siriju, u kojoj je rano jutros bombardovano više položaja Assadovog režima, a radi se o kapacitetima hemijskog naoružanja u Siriji.

Putin je poručio kako su SAD i saveznici izveli raketni napad na civilnu i vojnu infrastrukturu u Siriji.

“Ovo je jedan agresivni čin protiv suverene države koja se u prvim redovima bori protiv terorizma”, poručio je Putin, dodavši kako je sve učinjeno bez sankcija Vijeća sigurnosti UN-a te uz kršenje međunarodnih pravnih normi i principa.

Putin je istakao kao je SAD i prošle godine izveo napad na bazu Sayrat uz “izgovor korištenja hemijskog oružja”, a ovaj put je to učinjeno u slučaju Dume.

Ruski predsjednik je naveo kako ruski vještaci u ovoj regiji nisu pronašli bilo kakve uzorke hlora ili neke druge otrovne materije, te kako ni lokalno stanovništvo nije potvrdilo da je došlo do napada hemijskim oružjem.

“Rusija najoštrije osuđuje napad na Siriji, čijoj legitimnoj vladi ruski vojnici pomažu u borbi protiv terorizma”, podvukao je Putin.

Kako je naveo, aktivnosti SAD-a produbljuju humanitarnu katastrofu u Siriji, što će, prema Putinu, dovesti do novog vala raseljavanja sirijskog stanovništva.

“Trenutni porast napetosti oko Sirije ima razoran učinak na cijeli sistem međunarodnih odnosa. Historija će pokazati sve. Historija Washintonu stavlja teški teret kada je riječ o masakrima u Jugoslaviji, Iraku i Libiji", poručio je Putin.

Putin je uputio poziv za sastanak Vijeća sigurnosti UN-a, na kojem bi se razgovaralo o intervenciji SAD-a u Siriji.

Bozdag: Naš stav je jasan, Tuska je protiv Assadovog režima

ANKARA - Zamjenik premijera glasnogovornik Vlade Republike Turske Bekir Bozdag izjavio je kako je stav njegove zemlje po pitanju Sirije jasan, Turska je protiv Assadovog režima, javlja Anadolu Agency (AA).

Bozdag je preko Twittera osvrnuo na intervenciju Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Velike Britanije i Francuske na Siriju, u kojoj je rano jutros bombardovano više položaja Assadovog režima, a radi se o kapacitetima hemijskog naoružanja u Siriji.

"Stav Turske po pitanju Sirije je jasan. Turska je u Siriji protiv Assadovog režima, protiv korištenja konvencionalnog i hemijskog oružja, unutrašnjih sukoba, raseljavanja stanovništva i protiv je svih terorističkih organizacija, uključujući ISIS, PKK, KCK, PYD/YPG", poručio je Bozdag.

Dodao je kako je Turska prije napada informisana, te kako u napadima nije korištena baza u Incirliku.
Bozdag je poručio kako je neophodno da se sirijski režim kazni zbog korištenja hemijskog naoružanja, te dodao:

"No, velika je greška kažnjavanje režima na način da se uzima u obzir samo korištenje hemijskog oružja kao dovoljnog razloga, a ne uzimati u obzir i korištenje konvencionalnog oružja."

Kao odgovor na napad hemijskim oružjem na Doumu od 7. aprila, SAD, Velika Britanija i Francuska rano jutros su bombardovale više položaja Assadovog režima u Damasku i Homsu, a radi se, između ostalog, o skladištima hemijskog naoružanja.

Merkel podržala zajednički vazdušni napad na Siriju

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila je vazdušne napade na Siriju, kao odgovor na prošlosedmični hemijski napad snaga odanih režimu Bashara al-Assada u Doumi, prenosi Anadolu Agency (AA).

U pismenoj izjavi u subotu Merkel je istakla da je zajednički napad Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Francuske posebno usmjeren na uništavanje potencijalnih kapaciteta hemijskog oružja u Siriji i sprečavanje dalje upotrebe tog zabranjenog oružja.

“Podržavamo potez naših američkih, britanskih i francuskih saveznika, kao stalnih članova Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, koji su na taj način preuzeli odgovornost. Vojna operacija bila je neophodna i odgovarajuća je kako bi podržala međunarodnu zabranu korištenja hemijskog oružja i upozorila sirijski režim“, kazala je Merkel.

Kao odgovor na napad hemijskim oružjem na Doumu od 7. aprila, SAD, Velika Britanija i Francuska rano jutros su bombardovale više položaja Assadovog režima u Damasku i Homsu, a radi se, između ostalog, o skladištima hemijskog naoružanja.

Iranski lider ajatolah Hamanei: Napad na Siriju je ubistvo

ANKARA - Vrhovni iranski lider ajatolah Ali Hamanei je vojnu intervenciju Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Velike Britanije i Francuske na Siriju nazvao "ubistvom", prenosi Anadolu Agency (AA).

Hamanei se u izjavi za iransku državnu televiziju osvrnuo na intervenciju Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Velike Britanije i Francuske na Siriju, u kojoj je rano jutros bombardovano više položaja Assadovog režima, a radi se o kapacitetima hemijskog naoružanja u Siriji.

"Napad na Siriju je ubistvo", poručio je Hamanei.

Lidere tri zemlje koje su bombardovale Assadove položaje u Siriji, američkog predsjednika Donalda Trumpa, predsjednika Francuske Emmunela Macrona i britansku premijerku Theresu May, Hamanei je nazvao "krivcima".

Kalin: Bilo je nezamislivo ne odgovoriti Assadovom režimu

ANKARA - Glasnogovornik Ureda predsjednika Republike Turske Ibrahim Kalin poručio je kako je bilo nezamislivo ne odgovoriti sirijskom režimu, za koji je utvrđeno da je izveo napad hemijskim oružjem na Dumu, javlja Anadolu Agency (AA).

Kalin se u pisanoj izjavi osvrnuo na intervenciju Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Velike Britanije i Francuske na Siriju, u kojoj je rano jutros bombardovano više položaja Assadovog režima, a radi se o kapacitetima hemijskog naoružanja u Siriji.

"Bilo je nezamislivo ne odgovoriti sirijskom režimu, za koji je utvrđeno da je izveo napad hemijskim oružjem na Dumu", poručio je Kalin.

Podvukao je kako je neophodno da odgovorni za napad u Dumi polažu račun, te je ovom prilikom uputio poziv međunarodnoj zajednici na jedinstvo radi sprječavanja mogućih napada hemijskim oružjem u budućnosti.

Dodao je kako napori za uništenje hemijskog oružja neće biti dovoljni za otklanjanje nestabilnosti.

"Samo napori za uništenje hemijskog oružja neće biti dovoljni za okončanje nestabilnosti u regiji. Neophodno je da cilj bude okončanje rata. Sprječavanje svih zločina i masakara konvencionalnim i hemijskim oružjem, ovisi o što prije mogućem osiguravanju političkog rješenja u Siriji", poručio je Kalin.Ostali prilozi:
» KONSTITUIRAN KLUB MLADIH NAUČNIKA BANU
BANU | 26. March 2019 18:27
» ODRŽANA SKUPŠTINA MEDŽLISA IZ-E BAJERN
B.net | 25. March 2019 18:52
» SABIT KOBILJAK PONOVO NA ČELU PATRIOTSKE LIGE
Eset Muračević | 25. March 2019 18:29
» U MINHENU ZAJEDNO PROTIV ISLAMOFOBIJE
B.net | 25. March 2019 01:21
Ostali prilozi istog autora: