Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Ratni zločin srpsko-crnogorskog agresora
25 GODINA OD RATNOG ZLOČINA NA ŠKOLSKIM IGRALIŠTIMA U SREBRENICI, KADA JE UBIJENO 74 I RANJENO VIŠE OD 100 BOŠNJAKA
Objavljeno: 12. April 2018. 14:04:12


U Srebrenici je danas obilježena 25. godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima koji se dogodio na igralištima ispred osnovne i srednje škole.

Od četiri granate ispaljene sa položaja srpske vojske ubijeno 74 i ranjeno više od 100 Bošnjaka, koji su se u tom trenutku nalazili na igralištima ispred osnovne i srednje škole. Ukupan broj žrtava tog zločina se povećao na 105, jer je nekolicina njih preminula na putu do bolnice i u bolnici.

Fikret Ibrahimović je na igralištu izgubio kćerku Fikretu, a u julu 1995. godine i dva sina.
– Moja kćerka koja je imala tada 18 godina je bila sva izmasakrirana od gelera. Tog dana moja kćerka se zadesila na poligonu, kao i sva omladina, željna smjeha i druženja okupili su se na tom mjestu da na trenutak zaborave strah i neizvjesnost, ali agresor im ni tu nije dao mira – svjedoči Ibrahimović.

Suljo Čakanović je tokom rata u Srebrenici bio medicinski tehničar, i prisječajući se 12. aprila 1993. godine kaže:
- Već sam bio na pedesetak metara od školskog dvorišta kad sam čuo da su ispaljene granate sa srpskih položaja. Nisam ni pomišljao da će pasti u mojoj blizini, iako od aprila 92. godine u mojoj blizini su padale granate nebrojeno puta, tako da se nisam ni uspaničio, niti uplašio, jer je to tada bila svakodnevnica moga života. Nikad mi nije poslije bilo jasno da li sam čuo tri, četiri, ili više ispaljenih granata. Vidio sam bljesak. Znam sigurno da sam poslije tog bljeska čuo jake detonacije, jer školsko igralište je bilo betonirano, te je zvuk bio koncetrisan i jači na manjem prostoru – govori Čakanović i dodaje:

- Refleksno sam pao na zemlju u nadi da ću izbjeći gelere granata što mi je i uspjelo. Nije mi trebalo mnogo vremena da se saberem i shvatim da su žrtve upravo ljudi i djeca koji se nalaze nedaleko od mene. Požurio sam da pomognem ranjenima. Međutim, kad sam se približio igralištu vidio sam masakr i na prvi pogled pomislio da ovdje više nema pomoći, jer mnoga tjela su raskomadana , i bilo je nemoguće znati šta kome pripada – kaže Čakanović.

Današnjem obilježavanju u Srebrenici prisustvovali su preživjeli članovi prodica ubijenih, vjerski zvaničnici, predstavnici udruženja i politički predstavnici. Između ostalih, u Srebrenici su bili prisutni Melika Mahmutbegović, potpredsjednica Federacije BiH, Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a, Dževad Mahmutović u ime predsjedavajuće predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Alija Tabaković, zamjenik načelnika opštine Srebrenica Nermin Alivuković, predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona, Bosansko – podrinjskog kantona – Goražde, Žene u crnom iz Beograda i drugi.

Melika Mahmutbegović, potpredsjednica Federacije BiH, istakla je da odgovorni za zločin u Srebrenici na igralištu moraju biti kažnjeni.

- Bošnjaci su kao evropski narod na kraju 20. vijeka doživjeli genocid. Mi na dostojanstven način nosimo svoju bol, ali očekujemo pravdu za svoje očeve, braću, sestre. Zločin ima ime i prezime, zločin ima zločinca. Mi moramo gledati u budućnost i graditi je na istini – rekla je Mahmutbegović.

Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske, u obraćanju prisutnima rekao je svi moramo pamtiti šta se dogodilo, te da odgovorni za zločin moraju biti kažnjeni.

- Imamo obavezu dolaziti na mjesta stradanja i obilježavati ih. Neki govore da moramo prestati govoriti o prošlosti i okrenuti se budućnosti. Svi smo mi za zajednički život, ali i drugi moraju biti za zajednički život. Odgovorni za ratne zločine moraju biti kažnjeni – poručio je Salkić.
Za zločin koji se dogodio 12. aprila 1993. godine do sada niko nije odgovarao.

A. Mehmedović/ RTV SrebrenicaOstali prilozi:
» KONSTITUIRAN KLUB MLADIH NAUČNIKA BANU
BANU | 26. March 2019 18:27
» ODRŽANA SKUPŠTINA MEDŽLISA IZ-E BAJERN
B.net | 25. March 2019 18:52
» SABIT KOBILJAK PONOVO NA ČELU PATRIOTSKE LIGE
Eset Muračević | 25. March 2019 18:29
» U MINHENU ZAJEDNO PROTIV ISLAMOFOBIJE
B.net | 25. March 2019 01:21