Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

DEMANT DR. MUHAREMA AVDISPAHIĆA NA TEKST PROF. DR. JUSUFA MULIĆA
Objavljeno: 12. April 2018. 13:04:09


Poštovani urednici,
Skrenuta mi je pažnja na sramotan članak koji je u Vašem web magazine 6. marta 2018., osam dana pred zvanično pokretanje procedure za izbor novih članova radnog sastava Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, objavio prof. dr. Jusuf Mulić.

Iz poštovanja prema njegovim godinama i funkciji koju je obnašao, neću odgovoriti na način na koji je on to zavrijedio.

Nikada nisam bio asistent na Univerzitetu u Sarajevu. Zvanje vanrednog profesora stekao sam 1987. godine na prijedlog komisije u sastavu: prof. dr. Naza Tanović-Miller, akademik Slobodan Aljančić i akademik Manojlo Maravić. Dakle, mnogo prije nego će prof. dr. Jusuf Mulić upće postati rector Univerziteta u Sarajevu. U doba njegovog obnašanja dužnosti rektora, često sam u ljeto 1992. na sjednicama Kolegija Univerziteta u Sarajevu mijenjao akademika Veselina Perića, a od novembra 1992. bio sam dekan Prirodno-matematičkog fakulteta i time član organa kojeg prof. Mulić pominje.

Inače, radni odnos na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu zasnovao sam 01. septembra 1990., nakon što sam akademsku 1989./1990. godinu proveo na Princeton University. Po isteku šestogodišnjeg perioda u zvanju vanrednog, u septembru 1993. Izabran sam za redovnog profesora. U času raspisivanja konkursa, dužnost rektora već mjesecima nije obavljao prof. Mulić nego prof. dr. Faruk Selesković. Komisiju za izbor u zvanje redovnog profesora činili su prof. dr. Mirjana Vuković, akademik Fikret Vajzović i prof. dr. Mustafa Kulenović.

Prijedlog za moj prijem u ANUBiH došao je na inicijativu prof. dr. Fikreta Vajzovića 1994. godine. Akademik Fikret Vajzović, prof. dr. Mirjana Vuković i prof. dr. Mirjana Malenica bili su potpisnici prijedloga da budem primljen u ANUBiH i 2001. godine. (Bilo je to godinu dana nakon što više nisam bio niti dekan niti prorektor.)
Kliklnite na image za otvoriti pdf


2008. godine predložen sam za izbor u ANUBiH od strane Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (predlagači prof. dr. Mustafa Kulenović, University of Rhode Island, prof. dr. Andrej Dujella, Sveučilište u Zagrebu i prof. dr. Mirjana Malenica, Univerzitet u Sarajevu), kao i od Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli (prof. dr. Fehim Dedagić, prof. dr. Rudolf Scitovski, Sveučilište u Osijeku, i prof. dr. Sabahet Drpljanin).

Preporuke za izbor su dali akademik Edoardo Vesentini, raniji predsjednik Accademia Nacionale dei Lincei, akademik Helmut Moritz, član Austrijske i 13 drugih akademija nauka, i akademik Petar Kenderov, Bugarska akademija nauka.

Predlažem Vama kao i svakom ko prati pisanje Vašeg web magazina da u bazi Web of Science ili Scopus (na drugoj su profili autora besplatno dostupni) ukuca moje ime i ime Mulić Jusuf. Podaci koji će se ukazati reći će sve sami za sebe.

Uz želje za uspješan dalji rad,

Prof. dr. Muharem Avdispahić, dr.h.c.

P.S. Uz skeniran izvještaj o mom izboru u zvanje vanrednog profesora iz 1987. godine, dostavljam Vam i izgled martovskog broja Proceedings of the Japan Academy. Ser A. Mathematical Sciences. Dok je prof. Mulić pisao taj sramni tekst, imao sam čast da akademik Kenji Fukaya na sesiji Japanske akademije predstavi moj rad za objavljivanje. Za zainteresovane, rad je javno dostupan u okviru projecteuclid.Ostali prilozi:
» USPJEŠNA BOSANSKOHERCEGOVAČKA ZAJEDNICA U EDMONTONU
Remza Lagarija | 22. January 2019 13:53
» PLAVSKI SREDNJOŠKOLCI U INTERNACIONALNIM PROJEKTIMA
Senada Đešević, prof. | 15. January 2019 17:23
» NOVI IZAM U BOSANSKOHERCEGOVAČKOJ POLITICI
Fikret Hafizović | 30. December 2018 21:31
» NAGRADA ZA BOSANSKU DOPUNSKU ŠKOLU MANCHESTER
B.net | 23. December 2018 13:38
» BOŠNJAČKE DŽAMIJE UKRASILE TORONTO I HAMILTON
Esad Krcić | 14. December 2018 21:42
» PROMOVISANA KNJIGA – BOSANSKI JEZIK
Haris Halilović | 28. November 2018 16:59
» DA TE VOLIM DUŠA ZNA DRAGA MOJA BIH
Mensud Alićušić | 26. November 2018 21:25
» 5. DJEČIJI SAJAM NAJBOLJI DO SADA
B.net | 21. November 2018 15:15
» BUŽIM: U POHODE PJESNIKU I FOTOGRAFU NEDŽIBU VUČELJU
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 15. November 2018 18:03
» DRUGI APEL: ČEKA LI NAS PROKLETSTVO KORDOBE... ILI...?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. November 2018 00:35