Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Institut za istraživanje genocida, Kanada
RATNI ZLOČINAC ŠEŠELJ JE UČESTVOVAO U GENOCIDU I ZLOČINAČKOM POTHVATU
Autor: B.net
Objavljeno: 12. April 2018. 13:04:25


Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada povodom drugostepene presude Žalbenog vijeća Mehanizma za međunarodne krivične sudove u predmetu Vojislav Šešelj:

Prvostepena presuda Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslavju u predmetu Vojislav Šešelj je bila očigledan dokaz agresije na istinu i pravdu i kao takva ponizila je žrtve agresije i genocida, posebno u BiH. Samo djelimično je ta nepravda ispravljena današnjom konačnom presudom Žalbenog vijeća Mehanizma u Hagu.

Žrtve zaslužuju da budu tretirane kao moralni pobjednici, kao ljudi sposobni da žive u skladu sa standardima pravde i istine. A da bi se to desilo suditi treba ne samo po pitanju individualne odgovornosti, već i za udruženi zločinački poduhvat i za agresivno genocidne ideje i projekte iza kojih stoji državni apart.

Nauka o genocidu je dokazala da je bilo sistemskog i raširenog napada na nesrpsko stanovništvo u Hrvatskoj i BiH, uključujući i udruženi zločinački pothvat u kojima je učestvovao Vojislav Šešelj. Takođe je dokazana Šešeljeva odgovornosti za progon, ubistva i druge ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini. Nauka o genocidu je dokazala da je Šešelj neposredno učestvovao u zločinačkom pothvatu, predvođenom srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, svojim huškačkim govorima, slanjem dobrovoljaca i otvorenim poticanjem na zločine.


Kriv je, kazu nije dovoljno!?
Osudjen je, a na slobodi je!?
Ipak je pravno sudski etiketiran kao ratni zlocinac!

(Ilustracija: Šukrija Meholjić)


Na osnovu naučno istraživačkih rezultata nauke o genocidu plan stvaranja Velike Srbije ne može biti politički projekt, već krivično djelo usmjereno posebno protiv države BiH. Iz toga proizilazi da je propaganda nacionalističke velikosrpske ideologije krivično djelo, odnosno zločin ne samo individualnog karaktera. Cilj udruženog zločinačkog poduhvata na čelu s Miloševićem nije bila odbrana Srba i očuvanje Jugoslavije, već počinjenje zločina protiv država, posebno BiH i protiv naroda, posebno Bošnjaka.

Današnja drugostepena presuda Žalbenog vijeća Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu koja proglasila Vojislava Šešelja krivim za podsticanje progona, prisilno raseljavanje, deportacije i druga nehumana djela, kao i za činjenje progona i kršenje prava na bezbjednost kao zločina protiv čovječnosti je samo ograničena satisfakcija žrtvama agresije i genocida. Žrtve zaslužuju više. Samo potpuna istina i pravda mogu biti temelj istinskog povratka povjerenja, piše u saopćenju Instituta za istraživanje genocida, Kanada.Ostali prilozi:
» KONSTITUIRAN KLUB MLADIH NAUČNIKA BANU
BANU | 26. March 2019 18:27
» ODRŽANA SKUPŠTINA MEDŽLISA IZ-E BAJERN
B.net | 25. March 2019 18:52
» SABIT KOBILJAK PONOVO NA ČELU PATRIOTSKE LIGE
Eset Muračević | 25. March 2019 18:29
» U MINHENU ZAJEDNO PROTIV ISLAMOFOBIJE
B.net | 25. March 2019 01:21
Ostali prilozi istog autora: