Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Premijera filma Enesa Hotića
U BIHAĆU UPRILIČENA PROMOCIJA FILMA ''BOL MOJE TIŠINE''
Objavljeno: 05. April 2018. 13:04:50


Sinoć je u prepunom amfiteatru Islamskog pedagoškog fakulteta održana bihaćka premijera filma Enesa Hotića "Bol moje tišine."

Učesnici promocije filma bili su Enes Hotić, autor filma, glumci Davud Hotić i Hamza Salešević te Dijana Sulejmanović, viši asistent pri Univerzitetu i menadžer projekta "Imaš li 17 minuta da čuješ moju priču?". Bihaćkoj premijeri filma prisustvovalo je više od stotinu studenata Islamskog pedagoškog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih studija, predstavnici nekoliko nevladinih organizacija te gdin. Haris Omanović, direktor JU Pedagoški zavod USK-a.

Promocija je počela nastupom Najde Ramić, studentice IPF-a, koja je publici pročitala svoj sastav na temu neophodnosti prevencije vršnjačkog nasilja, nakon čega su se Mirza Sadiković i Azra Burzić, studenti Fakulteta zdravstvenih studija, pridružili Hamzi Saleševiću u pričanju ispovijesti oca, posmatrača i nasilnika iz filma. Hamza Salešević, koji u filmu tumači ulogu nasilnika, emotivno i izražajno je pročitao sastav "Imaš li 17 minuta da čuješ moju priču?" o uzrocima nasilnog ponašanja. Autor filma, Enes Hotić, govorio je svojim dosadašnjim projektima te najavio nastavak filma "Bol moje tišine", što je izazvalo oduševljenje prisutnih. Glavni glumac, Davud Hotić, podijelio je s prisutnima svoje utiske o samom filmu te se prisjetio atmosfere sa snimanja, naglasivši da mu je zadovoljstvo što je dobio priliku da bude dio ovog projekta.U posebno emotivnom i poučnom obraćanju, prof. Izet Terzić, prodekan na IPF-u, podsjetio je na potrebu za međusobnom podrškom i zaštitom slabijih, a dekan IPF-a, prof. Fuad Sedić, naglasio je važnost zapošljavanja psihologa u školama, kao i uključivanje socijalnih pedagoga u postojeće školske stručne timove.

Dijana Sulejmanović je govorila o slučajevima vršnjačkog nasilja u osnovnim školama i problemu neprepoznavanja važnosti školskih psihologa, za koje se ne dopušta zapošljavanje na neodređeno vrijeme te osnovci u našem kantonu nemaju adekvatnu pomoć i podršku. Sulejmanovićeva se zahvalila Islamskom pedagoškom fakultetu za podršku i promociju projekta "Imaš li 17 minuta da čuješ moju priču?", koji će uskoro biti predstavljen i u drugim općinama USK-a.

Inače, Islamski pedagoški fakultet je jedina članica bihaćkog Univerziteta koja se uključila u međunarodno obilježavanje potrebe prevencije vršnjačkog nasilja te najavljuju nastavak podrške projektima koji se bave ovom problematikom. (Nasevijesti.com)
Ostali prilozi:
» KONSTITUIRAN KLUB MLADIH NAUČNIKA BANU
BANU | 26. March 2019 18:27
» ODRŽANA SKUPŠTINA MEDŽLISA IZ-E BAJERN
B.net | 25. March 2019 18:52
» SABIT KOBILJAK PONOVO NA ČELU PATRIOTSKE LIGE
Eset Muračević | 25. March 2019 18:29
» U MINHENU ZAJEDNO PROTIV ISLAMOFOBIJE
B.net | 25. March 2019 01:21