Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U Ankari održan trilateralni samit o Siriji: Turska, Rusija i Iran
ZAJEDNIČKA DEKLARACIJA TURSKE, RUSIJE I IRANA: POMOĆI SIRIJCIMA DA USPOSTAVE JEDINSTVO
Autor: AA
Objavljeno: 04. April 2018. 19:04:26


U Ankari je u srijedu održan trilateralni samit o Siriji kojem su prisustvovali predsjednici Turske, Rusije i Irana Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin i Hassan Rouhani, javlja Anadolu Agency (AA).

Na samitu je usvojena i zajednička deklaracija u kojoj je naglašena važnost implementacije sporazuma o prekidu sukoba i očuvanja teritorijalne cjelovitosti Sirije.

U deklaraciji je također naglašen i značaj zajedničkih napora u cilju suprotstavljanja svim oblicima separatizma. Trojica predsjednika su istakla da odbacuju sve napore čija namjera je "uspostaviti novu realnost na terenu pod izgovorom borbe protiv terorizma."

Naglasili su njihovu snažnu i kontinuiranu posvećenost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu, teritorijalnom integritetu i nesektaškom karakteru Sirije.

"Lideri su poručili da se sirijski sukob ne može okončati vojnim rješenjem, napominjući da se kriza može riješiti samo političkim dogovorom", navodi se u zajedničkoj deklaraciji.

U deklaraciji je navedeno kako je veoma važno pomoći Sirijcima da uspostave jedinstvo u zemlji i dođu do određenog političkog rješenja koje bi vodilo i donošenju Ustava koji bi imao podršku svih građana Sirije.

Na kraju je zaključeno i kako će tri zemlje nastaviti dosadašnju saradnju kako bi eliminisale ISIS, Front al-Nusra kao i druge terorističke organizacije povezane sa Al-Qaedom i ISIS-om.

Apelovano je i na međunarodnu zajednicu, posebno Ujedinjene narode (UN), da povećaju pomoć i podršku Siriji, slanjem humanitarne pomoći kao i akcijama deminiranja i obnove osnovne infrastrukture.

Podsjetimo, nakon neuspješnih pokušaja mirovnih pregovora u Ženevi, Turska, Rusija i Iran su pokrenule zajedničku inicijativu za rješavanje sirijske krize.

Prvi trilateralni samit predsjednici tri zemlje održali su 22. novembra prošle godine u Sočiju, a danas je drugi takav sastanak održan u Predsjedničkoj palati u Ankari.

Sastanku iza zatvorenih vrata prisustvovali su i najviši vojni i politički zvaničnici iz tri zemlje.Ostali prilozi:
» KONSTITUIRAN KLUB MLADIH NAUČNIKA BANU
BANU | 26. March 2019 18:27
» ODRŽANA SKUPŠTINA MEDŽLISA IZ-E BAJERN
B.net | 25. March 2019 18:52
» SABIT KOBILJAK PONOVO NA ČELU PATRIOTSKE LIGE
Eset Muračević | 25. March 2019 18:29
» U MINHENU ZAJEDNO PROTIV ISLAMOFOBIJE
B.net | 25. March 2019 01:21
Ostali prilozi istog autora: