Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Reisu-l-ulema posjetio Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS)
REISU-L-ULEMA DR. KAVAZOVIĆ: MUSLIMANSKI DUH EVROPE SKONČAT ĆE U BOSANSKOM DUHU ISLAMA
Autor: B.net
Objavljeno: 04. April 2018. 16:04:09


Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovina dr. Husein ef. Kavazović u srijedu, 4. aprila 2018. godine posjetio je Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS). Reisu-l-ulemu dr. Kavazovića i njegovu delegaciju dočekali su vršioc dužnosti rektora prof. dr. Ahmet Yildirim i predsjednik „Fondacije za razvoj obrazovanja“ Sarajevo Hasan Topaloglu. Izrazili su svoje zadovoljstvo na dosadašnjoj odličnoj saradnji između Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Dr. Kavazović je održao predavanje studentima i profesorima na IUS-u pod nazivom “Identitet muslimana: izazovi u današnjoj Evropi”. U svom predavanju je naglasio više važnih aspekata muslimanskog identiteta i napomenuo studente da su oni ti koji treba da rješavaju probleme u savremenoj Evropi.“Je li cjelovita slika islamskog svijeta u nama ostala samo u fragmentima, razbacana po nacionalnim tradicijama: nešto kod Turaka, nešto kod Arapa, nešto kod Iranaca, Indijaca, Malajaca, Afrikanaca, Bošnjaka i Albanaca? Zbog čega se bojimo da umjesto cjelovite slike našeg svijeta sastavimo mozaik u kome će svaki detalj biti sačuvan i uklopljen u veliku postavku koja će govoriti nama ko smo, a i drugima o nama kakvi smo? Puno je pitanja pred nama, a posebno vama mladim ljudima, na koja ćete morati davati odgovore u skoroj evropskoj budućnosti”, rekao je dr. Kavazović.Napomenuo je publiku da priča o bosanskim muslimanima još uvijek nije u potpunosti ispričana.
“U izgradnji svoje kulture i tvorbi svoje tradicije, bosanski muslimani su se našli na najstrmijoj i najdužoj uzbrdici, koja se nije pojavila kod nijednog drugog evropskog naroda. Naša tradicija još nije u potpunosti predstavljena, naša priča još nije do kraja kazana. No, uprkos tome, mi smo se uvijek osjećali slobodnim u atmosferi evropskih tekovina, onako kako su se nekada osjećali slobodni Atinjani u svojoj Atini”, rekao je dr. Kavazović.Također, Reisu-l-ulema je još jednom naglasio da su bosanski muslimani, bez ikakve sumnje, dio Evrope.

“Sudbina nas bosanskih muslimana je neraskidivo vezana za cjelovito muslimansko biće u Evropi. Tajna našeg opstanka leži u nama, koji smo svoj svijet stvarali po mjeri našeg vremena. Naša generacija ušla je u život s prevelikim teretom i izazovima. Vaš zadatak nije da isti teret nosite, onako kako smo ga mi nosili, već da se suočite sa svojim izazovima i da hrabro stanete ispred njih. Slutim da će muslimanski duh Evrope, koji traga za svojim korijenima, skončati u bosanskom duhu islama, jer mu je on jedino autentično i živo ishodište na koje se može pozvati. To bi nas bosanske muslimane trebalo učiniti još odgovornijim da čuvamo svoj identitet i svoju slobodu i da imamo racionalan kritički pristup svim stvarima i pojavama”, zaključio je Reisu-l-ulema Kavazović.

Predavanje je organizovao Studentski parlament Internacionalnog univerziteta u Sarajevu u okviru projekta SPIUS Talks.
Ostali prilozi:
» KONSTITUIRAN KLUB MLADIH NAUČNIKA BANU
BANU | 26. March 2019 18:27
» ODRŽANA SKUPŠTINA MEDŽLISA IZ-E BAJERN
B.net | 25. March 2019 18:52
» SABIT KOBILJAK PONOVO NA ČELU PATRIOTSKE LIGE
Eset Muračević | 25. March 2019 18:29
» U MINHENU ZAJEDNO PROTIV ISLAMOFOBIJE
B.net | 25. March 2019 01:21
Ostali prilozi istog autora: