Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

USVAJANJEM DEKLARACIJE U SARAJEVU OKONčANA KONFERENCIJA COMOCOSEE-A
Autor: AA
Objavljeno: 04. April 2018. 15:04:58


Usvajanjem Deklaracije o opredijeljenosti za jačanje regionalne saradnje u Sarajevu je danas okončana konferencija Vijeća ministara kulture Jugoistočne Evrope (CoMoCoSEE) o temi “Unapređenje kulture za održivi razvoj”.

Zemlje članice Vijeća potvrdile su snažnu opredijeljenost za jačanje saradnje. Konferencijom je završeno predsjedavanje BiH Vijećem, a naredni mandat preuzela je Bugarska, javlja Anadolu Agency (AA).

Konferenciji su prisustvovale delegacije dvanaest država, od čega je sedam predstavljeno na ministarskom nivou. Osim BiH kao domaćina, u radu konferencije učestvovali su predstavnici Albanije, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske. Konferenciji su prisustvovali i predstavnici ambasada Austrije i Italije u BiH.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović istakao je, na konferenciji za novinare, da je u Sarejevu danas uspješno završena konferencija Vijeća ministara kulture Jugoistočne Evrope.

Podsjetio je kako je BiH u februaru 2017. godine preuzela predsjedavanje Vijećem, a prioriteti njegove zemlje tokom ovog mandata bili su dalje unapređenje regionalne saradnje i razmjene iskustava u oblasti zaštite i očuvanja nematerijalne kulturne baštine, zatim saradnje u oblasti kulturnih i kreativnih industrija te rad na zajedničkim projektima kada su u pitanju mogućnosti koje pružaju fondovi EU-a.

Podvukao je da je današnom deklaracijom potvrđeno da će biti nastavljeno daljne jačanje saradnje u cilju razmjene znanja i najboljih praksi u sektoru kulture, te posebno iskustva u dijelu povezivanja sa drugim sektorima i sektorskim politikama sa ciljem ostvarivanja cilja agende za održivi razvoj 2030.

"Između ostalog, naša saradnja će biti fokusirana na oblasti zaštite i očuvanja kulturnog naslijeđa, materijanog i nematerijalnog, te primjene novih tehnologija i digitalizacije. Snažno smo opredijeljeni da nastavimo sa daljnjom saradnjom u borbi protiv ilegalne trgovine kulturnim dobrima u regionu. Podržavamo i podstičemo direktnu saradnju gradova u oblasti kulture, posebno imajući u vidu mogućnost mreža kreativnih gradova UNESCO-a, odabiru gradova za evropsku prijestolncu kulture i druge inicijative. Iniciramo uspostavljanje tematskih kulturnih ruta na prostoru Jugoistočne Evrope i njihovo uključivanje u kulturne rute Vijeća Evrope", rekao je ministar Osmanović.Ostali prilozi:
» PALMER: SAD SNAŽNO PODRŽAVAJU BIH NA PUTU KA NATO-U
Vijesti.ba | 13. December 2018 14:58
» NEKADAŠNJA FABRIKA FEROS U POTOČARIMA USKORO POSTAJE VAKUF
Islamskazajednica.ba | 13. December 2018 14:16
» CARSTVA SU PROPADALA - BOSNA I HERCEGOVINA JE OPSTAJALA
Eset Muračević | 11. December 2018 14:00
» HOĆE LI VUKOVI OPET ZAVIJATI BOSNOM I HERCEGOVNOM
Eset Muračević | 11. December 2018 13:48
» MOMO I UZEIR KAO JUNACI JEDNAKOSTI
B.net | 10. December 2018 15:28
» NEGIRANJE GENOCIDA PREPREKA POMIRENJU
NAP | 10. December 2018 02:52
Ostali prilozi istog autora: