Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

VOŽNJA TREBEVIĆKOM ŽIČAROM, SIMBOLOM KOJI VRAĆA DUŠU SARAJEVU
Autor: AA
Objavljeno: 03. April 2018. 17:04:22


Nakon više od dvije decenije gondole Trebevićke žičare će za tri dana ponovo biti iznad Sarajeva.

Vožnja Trebevićkom žičarom, za Sarajlije koji su rasli sa njom, predstavlja povratak u prošlost, vraćanje u djetinjstvo koje su provodili sa njom. Mnogi smatraju da je 6. april, kada će Trebevićka žičara ponovo biti puštena u funkciju, historijski dan kada se vraća jedan od simbola Grada.

Ekipa Anadolu Agency (AA) provozala se trasom Trebevićke žičare gdje ubrzano teku završni radovi na donjoj i gornjoj stanici. Tokom prve vožnje popularnom Trebevićkom žičarom koja je s radom počela 1959. godine ekipa AA zabilježila je i prelijepe fotografije i snimke.

Nakon gradske gužve, panoramskog pogleda na Sarajevo, stiže se na mirni Trebević i čist zrak. Za svega oko sedam minuta.

Dolaskom na gornju stanicu, gdje su također u toku radovi, vidi se i ploča sa imenom Rame Bibera, prve sarajevske žrtve, ubijenog 2. marta 1992. godine dok je čuvao jedan od simbola Sarajeva.

"Bio je čuvar našeg simbola. A mi ćemo čuvati njegovo ime", napisano je na ploči na dolaznoj stanici na Trebeviću.

Da su trenutno u fazi završetka radova vezano za instalaciju Žičare potvrdio je za AA Adnan Selmanović, mašinski inžinjer na izgradnji Trebevićke žičare.

"Radovi su praktično završeni. Prošle sedmice smo dobili upotrebnu dozvolu nakon završetka testiranja i možemo krenuti u standardan rad i eksploataciju instalacije Trebevićke žičare. Ono što se ovih dana dešava je da mi radimo simulaciju standardnog rada da bi što spremnije dočekali početak rada sa putnicima 6. i 7. aprila", istakao je Selmanović.

Govoreći o ostatku građevinskih radova, koji neće biti završeni do 6. aprila, ubrzanim tempom ćemo nastaviti na dovršetku objekata, brdske i dolinske stanice i na vanjskom uređenju.
Ostali prilozi:
» 26.GODIšNJICA RATNOG ZLOčINA U PLJEVALJSKOJ BUKOVICI
Fatih Hadžić | 15. February 2019 23:29
» U ČETVRTAK DŽENAZA ZEJDU DUKMENIĆU (1964 - 2019)
Bošnjaci.Net | 14. February 2019 01:28
» BAL VAMPIRA U TUTINU
Asmir Bihorac | 10. February 2019 16:58
Ostali prilozi istog autora:
» U BIH POSTOJE VELIKA BOGATSTVA
26. January 2019 15:11