Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Raygovori ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine i zamjenika ministra kulture Republike Turske
OSMANOVIĆ SA YAYMANOM: KULTURA I UMJETNOST GRADE NERASKIDIVE VEZE MEĐU NARODIMA
Autor: AA
Objavljeno: 03. April 2018. 14:04:48


Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je sa zamjenikom ministra kulture Republike Turske Huseyinom Yaymanom te je ocijenjeno da je potrebno raditi na čvršćem povezivanju institucija kulture i kulturnih radnika dvije zemlje, uključujući i razvijanje zajedničkih projekata u okviru programa Evropske unije, kao i drugih, prenosi Anadolu Agency (AA).

Osmanović je istakao da je Vlada Republike Turske podržala veliki broj projekata u oblasti kulture i naslijeđa u BiH, među kojima su obnova Starog mosta u Mostaru, restauracija Mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, obnova Ferhadije džamije u Banjaluci.

Podsjećeno je da je Vlada Turske učestvovala i u restauraciji Sultan Fatih džamije (Careve džamije) i hamama u Sarajevu, obnovi škola, obnovi Arhiva BiH, podržala Bijenale savremene umjetnosti D-O Ark Undergroud u Konjicu 2013. godine, a u toku je obnova Aladža džamije u Foči.

"Objekti čiju obnovu je podržala Vlada Republike Turske su od neprocjenjive vrijednosti, ne samo za BiH, već i za svjetsku kulturnu baštinu. Teško bismo ih obnovili bez angažmana Vlade Republike Turske i agencije TIKA u Bosni i Hercegovini. Podrška nam je i dalje potrebna, posebno u dijelu obnove objekata koji su nacionalni spomenici BiH", rekao je Osmanović.

Zamjenik ministra Kulture Turske Huseyin Yayman naglasio je da je najjača veza između dva naroda ona koja se ostvaruje kroz kulturu i umjetnost. Založio se za organizovanje niza kulturnih događaja s ciljem predstavljanja kulture dvije zemlje, prije svega, u oblasti gastronomije, baleta i opere, kao i književnosti.

Na sastanku je naglašen značaj regionalne saradnje, a Savjet ministara kulture jugoistočne Evrope odlična je platforma za saradnju u ovoj oblasti.

Osmanović i zamjenik ministra kulture Turske Huseyin Yayman razgovarali su i o muzejima i njihovoj ulozi u društvu, a u okviru priprema za ministarstku konferenciju Savjeta ministara kulture jugoistočne Evrope (CoMoCoSEE) koja će sutra biti održana u Sarajevu.Ostali prilozi:
» SMRTNA KAZNA ZA AMERIČKOG ČETNIKA VUČKA
Facetv.ba | 21. March 2019 18:47
Ostali prilozi istog autora: