Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

FIGEL: VJERSKI LIDERI U BIH IMAJU VEĆI AUTORITET NEGO POLITIČARI
Autor: Fena
Objavljeno: 19. March 2018. 15:03:41


Mnogi vjerski lideri u Bosni i Hercegovini imaju veći autoritet nego političari, i jako je važno da taj svoj autoritet iskoriste za opće dobro, za pomirenje i za postizanje pravednog društva - poručio je specijalni izaslanik za promociju slobode religije i uvjerenja izvan EU Jan Figel.
Figel je tokom posjete Bosni i Hercegovini učestvovao u radu okruglog stola ''Religije i sekularnost u novim odnosima'' koji je organizirao Rijaset Islamske zajednice u BiH.

- Svi članovi društva imaju svoju ulogu, a vjerski dužnosnici imaju posebno značajnu ulogu jer inspirišu narod i daju im primjer kako živjeti - naglasio je Figel.

U vezi s evropskim putem BiH rekao je da se taj put gradi isključivo u BiH te da zavisi od svih njenih građana.

Domaćin okruglog stola, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, poručio je da svi moraju poštovati pravila otvorenog društva.

Istakao je da Islamska zajednica slijedi taj put i nipošto ne zagovara ekskluzivnost, jer to nije svojstveno vjeri.

- Sve skupine, i sve organizacije koje se žele baviti vjerom trebaju biti transparentne u svojoj pojavnoj manifestaciji - rekao je Kavazović.Mitropolit dabrobosanski Hrizostom naglasio je važnost da svi ljudi nađu snage u sebi da razumiju druge i prihvataju, sve ono što oni jesu.

- Vrlo važno je da ono što pripovijedamo zaista to vjerujemo - potcrtao je Hrizostom.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić važnim smatra da država prizna da postoje vjerske zajednice koje imaju svoja prava i odgovornosti, ali da bi se to provelo bitno je, kaže, određivanje čovjeka koji će komunicirati s crkvama i vjerskim zajednicama.

- Vrlo je važno čuti i naše stavove koji trebaju biti ugrađeni u međuljudske odnose - poručio je kardinal Puljić.

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci zadovoljan je saradnjom religijskih zajednica u BiH, a poručio je da mogu i rade zajedno.

Smatra da je to snažna poruka koja se šalje svijetu.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: