Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

NA DANAŠNJI DAN POTPIUSAN WASHINGTONSKI SPORAZUM
Autor: B.net
Objavljeno: 18. March 2018. 17:03:47
BH TRONOŽAC

Na današnji dan, prije 24 godine, potpisan je Washingtonski sporazum između RBiH i Hrvata iz RBiH i RHrvatske.
Danas neki kažu da im je dosta tog (NE)sporazuma?! (Ilustracija: Šukrija Meholjić)


Na danbašnji dan, 18. marta 1994. godine u Washingtonu je potpisan Washingtonski sporazum. Sporazum potpisan između bosanskohercegovačkih Hrvata, ppredstavljenih od strane Republike Hrvatske, i Bošnjaka - odnosno Republike Bosne i Hercegovine.

Dogovoreno je primirje između Hrvatskog vijeća obrane i Armije Republike Bosne i Hercegovine. Unutarnji ustroj teritorija sa bošnjačkim i hrvatskim narodom u Republici Bosni i Hercegovini, preoblikovan je u Federaciju Bosne i Hercegovine, koja se sastoji od federalnih jedinica, kantona, koje imaju jednaka prava i odgovornosti.

Washingtonski sporazum je efektivno završio ratni sukob koji su izazvali Hrvati okupljeni mahom u HDZ BiH i Hrvatske i koji su kontrolilari HVO i HV.

Ovim sporazumom mnoge pojedinisti ostale nerješene, pored ostaloga spriječena dominacija brojnijeg i većinskog naroda, što je svakako na šetu Bošnjaka.

Pored ostaloga dogovor ostvaren u Washingtonu uz Daytonski sporazum, danas se smatra jednim od najkontraverznijih političkih rješenja proizašlih iz cjelokupne Jugoslavenske krize.



Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: