Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

ANALIZA: The Foreign Policy Research Institute
RUSIJA PODUPIRE PODJELU BIH, RS NABAVLJA PROTIVZRAČNE RAKETE IGLA 1-V
Objavljeno: 17. March 2018. 14:03:23


Rusija aktivno podupire domaće političke i paravojne aktere koji žele podijeliti Bosnu i Hercegovinu. Kako bi to postigla, ako treba i nasilnim metodama, Kremlj sarađuje s Vladom Republike Srpske i predsjednikom Miloradom Dodikom, stoji između ostalog u analizi The Foreign Policy Research Institute, čiji su potpisnici Emir Suljagić, Reuf Bajrović i Richard Kraemer.

Najočitija ruska intervencija u BiH je u sektoru sigurnosti RS. Policija i snage sigurnosti RS dobijaju pomoć u obuci i opremi sličnoj vojnoj. Direktno kršeći Daytonski mirovni sporazum, Ministarstvo unutarašnjih poslova RS je u protekle dvije godine nabavilo velike količine vojnog naoružanja. Ruske organizacije, poput bajkerske grupe Noćni vukovi, koje su odigrale aktivnu ulogu u pripajanju Krima, pomažu u formiranju srpskih nacionalističkih paravojnih snaga.

Posljednjih nekoliko godina Rusija je ubrzano proširila svoje sigurnosne i ekonomske aktivnosti na zapadnom Balkanu. Uz pomoć Kremlja 2016. je pokušan državni udar u Crnoj Gori, neposredno prije ulaska te zemlje u NATO. Što se tiče BiH, Moskva je pojačala podršku Dodiku u njegovim secesionističkim težnjama. Ta podrška, finansijska i politička, uključuje i druge političke aktere u zemlji.
Podržavajući secesionističke aktere u BiH, Rusija se nada uspostavljanju satelitske države u Evropi, gdje može naštetiti NATO-u i oslabiti Transatlantski savez. U slučaju destabilizacije, BiH i susjedne zemlje zapadnog Balkana, poput Srbije, bit će spriječene od integracije sa Zapadom. Izolirana i osiromašena država bila bi plodno tlo za radikalne islamističke grupe, što bi moglo ugroziti evropsku sigurnost.

Rusija na zapadni Balkan gleda kao na dio veće strategije preoblikovanja međunarodnog poretka kako njoj odgovara. Već je pokazala spremnost na nasilje putem tzv. proxy rata, kako bi spriječila države u svom neposrednom susjedstvu da se pridruže NATO-u i Evropskoj uniji, zauzimanjem dijelova Gruzije i Ukrajine. Zapadne institucije kao što je NATO osporavaju zemlje s neodređenim granicama. Dakle, Rusija podupire napore za podjelom BiH.

Sjedinjene Države i njeni NATO saveznici trebali bi spriječiti destabilizaciju balkanske regije putem neposrednog i proaktivnog angažmana, posebno s povećanim sigurnosnim prisutstvom u BiH.
Rusija vidi Balkan kao svoju sferu utjecaja, a prisustvo NATO-a na Balkanu uzrokuje uzbunu i reakciju Kremlja. Rusija podržava nastojanja ovog regiona da se udalji od utjecaja Zapada kroz različite mjere – od proaktivnih vježbi, pa do pokušaja državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine.

Razbijena politički i instuticionalno, BiH je plodno tlo za rusku intervenciju. Brutalni rat koji trajao od 1992. do 1995. godine završio je američkom intervencijom te njihovim posredovanjem u potpisivanju Dejtonskog sporazuma. Rezultat je da ova zemlja i više od 20 godina nakon rata zavisi od političkih i socijalnih garancija SAD i EU. Kako bi se usprotivila SAD-u, Rusija podržava RS i njihovog predsjednika koji je izjavio kako je spreman upotrijebiti i silu kako bi podijelio Bosnu.
Postepena ekspanzija ruskih interesa u BiH i njenom susjedstvu, poklopilo se sa smanjenom ulogom SAD-a u regionu. SAD su povukle mirovne snage 2004. godine, a zbog problema na Bliskom Istoku, američka politika se za kada je region u pitanju u posljednjoj dekadi oslanja na EU.

Ured OHR-a je institucija koja nadgleda implementaciju Dejtonskog sporazuma kako bi se osigurao mir i stabilnost. Nažalost, OHR je marginalizovan nedostatakom interesa i politikom vodećih zemalja EU. Odsustvo Washingtona i Bruxellesa prate domaće snage koje teže neuspjehu ove države. Ipak, ispunjavajući obaveze iz Dejtonskog sporazuma, SAD, Velika Britanija i NATO mogu spriječiti takav ishod.Ključ ruske strategije je širenje ortdoksnih osjećaja i panslavizma, čime Kremlj sa Srbima ispunjava zajednički cilj na Zapadnom Balkanu. Širenje srpskog nacionalizma, sa ciljem formiranja “velike Srbije”, čini plodno tlo ruskim agentima za političke i vojne aktivnosti, a uspješno organizovanje i mobilizacija ultra-nacionalističkih srpskih grupa u RS i Srbiji samo potvrđuje uspješnost širenja ove ideologije.

Rusija nije stvorila prosrpske snage u BiH, ali je lokalne nesuglasice iskoristila u svoje svrhe. Još od Drugog svjetskog rata, do Arkanovih tigrova 1990. godine, ove grupe i njihova ideologija rastu. Radi se o naoružanim grupama koje pitem nasilja žele stvoriti etnički homogenu srpsku državu. Rusija je samo iskoristila priliku da destabilizuje BiH transformiranjem ovih grupa u višenamjenske entitete.
Mogu se politički aktivirati za Dodika i njegovu partiju. Uz uske veze sa lokalnim dominatnim kriminalnim grupama, mogu se dići protiv opozicije ili potkupiti državnu administraciju i sudstvo. A kada bude potrebno, lokalni akteri (ili ruski agenti) mogu aktivirati ove grupe na razbijanje legalnih protesta, atentate ili pokretanje pobunjenika protiv države, kao što je bilo slučaj u Crnoj Gori 2016. godine.

Ove organizacije mogle bi uzrokovati još veće sukobe u Bosni i Hercegovini.

Militarizacija policije Republike Srpske

Kako bi se pripremio za izdvajanje RS-a iz sastava BiH, Dodik naoružava i obučava policiju i druge sigurnosne službe. Budžet za kupovinu oružja značajno je porastao, a Vlada RS-a je u prethodne dvije godine kupila preko 4.000 automatskih pušaka. U februaru je Dodik javno obznanio kupovinu 2.500 pušaka. U tom kontekstu, Vlada RS je 2004.registrovala 851 pušku. Vatrena moć i sofisticiranost takvog oružja pokazuje proaktivnu militarizaciju policije RS-a, koja prema službenim podacima ima 5.238 članova. U ovom momentu Vlada RS-a sposobna je da naoruža 75% policije sa kalašnjikovima, što je u neskladu sa osnovnim zadacima jednog policijskog službenika.

Vjerovatno je taj broj pušaka mnogo veći. Na fotogarafijama nastalim na paradi u Banjoj Luci prilikom obilježavanja nelegalnog Dana RS-a 9. januara 2018, obezbijeđenje je nosilo približno 200 pušaka koje nisu bile navedene u nedavnim dokumentima nabavke.

RS nabavlja i druge vrste oružja. Iako je Dodik nedavno izjavio da se u RS-u ne mogu pronaći “ni američke ni ruske rakete”, prema izvještajima Vlade RS nabavljaju ruske protivzračne rakete Igla 1-V koje se mogu montirati na borbene helikoptere.Ruska saradnja sa sigurnosnim sektorom RS intenzivirana je 2014, a godinu kasnije sigurnosni zvaničnici RS priznali su da sarađuju sa ruskim sigurnosnim službama. Sljedeće godine su Ministarstvo unutrašnjih poslova RS i moskovska policija formalno dogovorili posebnu obuku za policajce RS. U aprilu 2016. ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač priznao je da ruske sigurnosne službe obučavaju policiju RS, posebno u domenu terorizma i razbijanja demonstracija, što je izazvalo zabrinutost Evropskog parlamenta.

Istovremeno, RS jača sigurnosnu saradnju sa Srbijom. Vlada RS je 2011. potpisala dva memoranduma o razumijevanju s MUP-om Srbije.

Preporuke za Zapad

Kompleksna slika ovih aktivnosti demonstrira kapacitete domaćih aktera potpomognutih Rusijom, kako bi destabilizirali Zapadni Balkan prije bilo kakve NATO ekspanzije. Ova nastojanja, uz rusku podršku, mogla bi biti nasilna, naručito zbog paravojnih jedinica i lakog pristupa oružju.

Rusija namjerava suziti utjecaj NATO-a i EU na Balkanu. Zavisno od odgovora NATO-a, vjerovatno bi došlo do razdvajanja dva saveza zbog uzajamnog nerazumjevanja oko zajedničkih interesa.
Kako bi se ovo spriječilo, NATO i EU trebaju – što prije oformiti jednu ili dvije američke vojne jedinice koje bi u Brčkom trenirale bosanske snage, od izbora u oktobru 2018. i do 2019. godine. Ova akcija bi se mogla održati uz saradnju sa Velikom Britanijom.

Proširiti američke sankcije za vlasti RS zbog njihove kontuirane podrške ilegalnom referendumu, koji je prekršen Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom te ugrožava ne samo integritet države, već i mir.
Iskoristiti zakon Magnitsky kako bi se kaznile korumpirane individue u ovoj zemlji.
Američka administracija i kongres trebaju podstaći EU kako bi uvela slične sankcije.
Prekinuti svu komunikaciju, treninge, vojnu i tehnološku podršku MUP RS-a te da isto učine i NATO članice.

Iskoristiti EUFOR kako bi se spriječila buduća militarizacija RS MUP-a i širenje paravojnih formacija u zemlji.
Ukratko, sve ove mjere su isplative i utjecajne i poslale bi poruku liderima u BiH, Rusiji i Srbiji da Zapad ostaje u BiH.
Za snagu Sjevernoatlanskog saveza i sigurnost bosanskog naroda, povratak ovih preventivnih mjera bio bi višestruk.

M.I.-I.S., index.baOstali prilozi: