Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Humanost
HAJRAT NJUJORŠKIH SEDEFLIJA - BUNAR U NIGERIJI
Autor: B.net
Objavljeno: 14. March 2018. 16:03:57

Sedefov hajrat bunar


U posljednje vrijeme u medijima i socijalnim mrežama moglo su se vidjeti slike i video klopovi kako se sprovode humane akcije za iskopavanje bunara u selima afričkih država, tamo gdje je voda, kako kažu - više od zlata vrijedna. U akcijama pomoći drugima u nevolji učestvovale su bošnjačke zajednice, porodice, ali i pojedinci. Svi su oni u ime Stvoritelja nanijjetili za nekoga iz porodice. Oni koji sprovode te akcije iskopavanja hajrata - bunara, za svakog donatora su označili onako kako je želio.

Bošnjačko kulturno umjetničko društvo “Sedef” iz New Yorka, također je sponzor bunara koji je izgrađen u Nigeriji. Osnivač i rukovodioc KUD-a “Sedef” Sadika Lemeš za Bošnjaci.Net kaže:

- Meni je bilo jako bitno da djecu uključimo u humanu akciju izgradnje bunara tamo gdje je neophodno. Tako da naša djeca, koja u ovoj zemlji imaju sve, i koja se okupljaju u Sedefu, da znaju vrijednost vode koju ovdje imaju izobilju, tako da sa sredstvina od svog džeparca sagrade hajrat sa kojim će se služiti njihovi vršnjaci i svi drugi koji žive u tome naselju, kaže Lemeš.

- Moj moto je uvijek bio na više polja. Naša djeca brzo nauče baštiniti naša kola, ali ima mnogo važnijih stvari od toga, želim u druženju da postignu ljubav prema svojoj vjeri, prema svome narodu kojem svi pripadamo, kluturi, da jasno znaju koja im je domovina! Ovo je veliki podstrek za sadašnje članove, ali želim naglasiti da je pro[la generacija Sedefovaca zaradila dio novca kada su osvojili zlatnu medalju na takmičenju koje je organizirala Turaska zajednica. Time smo ovim potezom željeli da sve Sedeflije iznenadimo i nešto lijepo učinimo za sve generacije, i da nas pamte po dobrim humanim djelima, zaključila je Sadika Lemeš.

Neka ovaj primjer izgradnje bunara od strane članova njujorških Sedeflija bude primjer našoj omladini da uvakufe dio imetka tamo gdje je najpotrebnije, da ih njihovi vršnjaci pamte i u dovama pominju.

Da još napomenemo, na incijativu Bošnjaci.Net, Sedef se također jednim dijelom uključio u jednogodišnje stipendiranje Dževhe, kćerke književnika rah. Isnama Taljića.


Jedan dio članova SedefOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: