Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

GRAND RAPIDS: ODRŽANA AKADEMIJA U POVODU DANA NEZAVISNOSTI BIH I SEDAM GODINA BOSANSKE ŠKOLE
Autor: B.net
Objavljeno: 12. March 2018. 14:03:12Povodom 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u u ICC u Grand Rapidsu održana je svečana akademija, čiji vrijedni domačini kao i sponzori su obzbjedili bogat program i sobet za sve goste.

Specijalni gost akademije je bio akademik dr. Suad Kurtćehajić, predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca.

Ovo je bila jedinstvena prilika da se također obilježi sedam godina postojanja Bosanske škole u Grand Rapidsu, i predstave rezultati zajedno sa kratkim seminarom o značajnoj ulozi edukacije kod mlađih generacija kada je u pitanju ocuvanje bosnjackog identiteta kao bitnog dijela multi-kulturne zajednice u Grand Rapidsu, čiji glavni predavač je bio Anel Jamaković, koji je diplomirao u liberalnim umjetnostima i biznisu.Specijalni gost večeri akademik profesor dr. Suad Kurtćehajić je predstavio svoju novu knjigu ‘Prilozi za politički sistem Bosne i Hercegovine’ iz koje je izveo bitne historijske detalje o birbi za identitet i pravo na državu, a buduće generacije mogu ovom stručnjaku da se dugotrajno zahvale jer im je omogućio pragmatičan vodič u kompleksnu situaciju koja je skoro uvijek bila prisutra u Bosni i Hercegovini u nekih zadnjih hiljadu godina.

Uvijek se govorilo u književničkim krugovima kako su jadni narodi čiju historiju stranci pišu, to jeste zapravo oni koji ih savladaju. Baš radi te metafore mi trebamo biti ponosni na naše historičare, knjževnike i cuvare kulture koji nas liše tog kompleksa i doprinose našoj kulturnoj baštini, jer znamo svi kolika je značajnost istine jednom narodu sa kojim i dalje drugi nastaju da manipulišu kako bi unaprijedili svoje nacionalne interese.
Ostali prilozi:
» ODRŽANA SJEDNICA VIJEĆA MUFTIJA
MINA | 19. March 2019 19:43
Ostali prilozi istog autora:
» NAŠE VRIJEME TEK DOLAZI
12. March 2019 17:13