Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

ZVIZDIĆ: DODIK PREDIZBORNU KAMPANJU ZAPOČINJE NEGIRANJEM DRŽAVE BIH
Autor: AA
Objavljeno: 11. March 2018. 13:03:02


Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić osudio je izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je jučer u Istočnom Sarajevu taj entitet nazvao "državom", prenosi Anadolu Agency (AA).

Zvizdić je u saopštenju naveo da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik jučerašnju manifestaciju otvaranja zdravstvene ustanove u Istočnom Sarajevu, ponovo iskoristio da pošalje negativne i radikalne poruke, od kojih niko neće imati koristi, a ponajmanje građani kojima se obratio.

"Apsurdne i iracionalne izjave Milorada Dodika kojim pokušava osporiti državnost Bosne i Hercegovine i krivotvoriti stvarni status entiteta Republika Srpska, lažno je nazivajući 'državom', predstavljaju opasan pristup prizivanja neustavnog i nezakonitog djelovanja. Bizarni Dodikov pokušaj da predizbornu kampanju za člana Predsjedništva BiH, kao najviše državne institucije, započne negiranjem države Bosne i Hercegovine, još jednom pokazuje hipokriziju njegovog vlastitog političkog stava i predstavlja jos jedan u nizu blijedih pokušaja da na 'toplom režimu' održi opsjenu o nepostojećem 'državnom' statusu entiteta RS-a. Ali, kako to kaže njemačka politička teoretičarka Hannah Arendt: 'Ukoliko neko ko se u vezi sa nekom temom stalno bavi demagogijom postiže određeni uspjeh, utoliko je vjerovatnije da će postati žrtvom svojih vlastitih izmišljotina'", naveo je Zvizdić.

Podsjetio je Dodika da je Dejtonski mirovni sporazum, za čije se dosljedno poštivanje upravo on javno zalaže, potvrdio kontinuitet državnosti BiH i da Republika Srpska, kao jedan od dva entiteta, nema niti će ikada imati državne atribucije.

"Na ukupnoj površini od 51.197 kilometara kvdratnih, postoji i postojaće samo jedna država, a to je Bosna i Hercegovina sa svojim punim suverenitetom, teritorijalnim integritetom i međunarodnopravnim subjektivitetom. Zbog toga su ovakve i slične zapaljive izjave, pa makar bile i u dnevnopolitičke svrhe, opasne i štetne po unutarnje odnose u BiH, jer nas vraćaju unazad kada cijeli svijet od BiH očekuje da se nastavi kretati naprijed. Država Bosna i Hercegovina, a ne nekakve fantomske paradržavice, je posljednjih godina na evropskom putu napravila značajan iskorak i to su prepoznali svi relevantni međunarodni faktori, ali nažalost ne i pojedini domaći političari poput Dodika, koji u nedostatku svježih ideja i programa, nude samo retrogradnu političku retoriku”, navodi se u reakciji Zvizdića.Ostali prilozi:
» ODRŽANA SJEDNICA VIJEĆA MUFTIJA
MINA | 19. March 2019 19:43
Ostali prilozi istog autora: