Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

IZETBEGOVIĆ: DEMOBILISANI BORCI SE NE SMIJU NAĆI U BEZNADEŽNOJ SITUACIJI
Autor: AA
Objavljeno: 04. March 2018. 14:03:21


Federacija Bosne i Hercegovine godišnje izdvaja 670 miliona konvertibilnih maraka (KM) za boračku populaciju što je trostruko više od entiteta Republika Srpska i ako se ovim segmentom nastavi opterećivati budžet, to će se negativno odraziti na penzione i druge fondove, izjavio je danas u Sarajevu član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, javlja Anadolu Agency (AA).

"Federacija BiH izdvaja skoro triput više sredstava za skrb borcima od entiteta Republika Srpska. To ima svoje granice. Ima momenata kada privreda ne može više da nosi. Mi smo iza rata godišnje 670 miliona KM, odnosno skoro dva miliona dnevno izdvajali u te svrhe. To je na granici podnošljivog. Od završetka rata smo izdvojili 11 milijardi KM u te svrhe. Ako nastavimo da opterećujemo ovim segmentom budžete i privredu, počeće da pate penzioni i drugi fondovi. Preko toga se ne može ići", rekao je Izetbegović.

Dodao je da će država BiH zbrinuti bivše borce i da se oni koji su tokom rata branili zemlju ne smiju naći u beznadežnoj situaciji.

"Demobilisani borci koji ostanu bez zdravlja ili uđu u godine kada sebi ne mogu da privređuju, moraju biti zbrinuti od države. Moraju dobiti minimalnu penziju ili drugi vid pomoći, ali se ne smiju naći u beznadežnoj situaciji. To će država i uraditi", kazao je Izetbegović osvrnuvši se na protest bivših boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine iz Tuzlanskog kantona, Zvornika i drugih općina, koji zahtijevaju usvajanje jedinstvenog boračkog registra i boračke dodatke, te ukidanje finansiranja iz budžeta preko 1.600 boračkih organizacija.Ostali prilozi:
» ODRŽANA SJEDNICA VIJEĆA MUFTIJA
MINA | 19. March 2019 19:43
Ostali prilozi istog autora: