Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Institut za istraživanje genocida Kanada povodom 21. februara, Međunarodnog dana maternjeg jezika
BOSANSKI JEZIK JE KULTURNA, NAUČNA I POVIJESNA ČINJENICA I IMA SVOJE UTEMELJENJE U HISTORIJI BOSNE I HERCEGOVINE I SANDŽAKA
Autor: B.net
Objavljeno: 21. February 2018. 13:02:32


Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada povodom 21. februara, Međunarodnog dana maternjeg jezika ističe da je bosanski jezik, koji ima svoje utemeljenje u stotinama godina historije BiH i Sandžaka, kulturna, naučna i povijesna činjenica i jedino tako ga treba posmatrati i istraživati. Dakle radi se o bosanskom jeziku kao priznatoj činjenici na svim slavenskimm katedrama u svijetu, činjenici koja je kodifirana u svijetu, činjenica koja je kanonizirana u književnosti, filmskoj, pozorišnoj i svakoj drugoj umjetnosti.

Neshvatljivo je da se Bošnjaci pokušavaju demonizirati samo zato što sebe legitimiraju bosanskim jezikom. Ne postoji nijedan fenomen svijesti kroz koji se bolje oslikava bošnjačka prošlost, sadašnjost i budućnost, nego što je to bosanski jezik. Naziv bosanski jezik jeste aspiracija i na državu BiH jer je nastao na bosanskohercegovačkoj zemlji.

Bosanski jezik je postao predmet nasrtaja raznih hegemonskih politika. Zato je negiranje bosanskog jezika negiranje bošnjačkog naroda, ali i negiranje države BiH.

Svjesni da je bosanski jezik podložan asimilaciji jer je praktički državno nezaštićen jezik, svjesni da bosanski jezik nema onaj tretman koji u civiliziranom svijetu jedan jezik ima, svjesni da u bošnjačkom mentalitetu postoje nedoumice u odnosu na vlastiti jezik, dajemo otvorenu podršku istraživačima u oblasti bosanskog jezika i književnosti. Pozivamo ih da nastave naučno-argumentovano istraživati i raditi u toj oblasti te objavljivati knjige i znanstvene radove. Stavovi o bosanskom jeziku se mogu iznijeti samo na znanstvenim skupovima, gdje se argumentovano o tome može raspravljati.

Napominjemo da je država BiH ratificirala međunarodnu Konvenciju o ljudskim pravima i slobodama, te je dužna i osigurati sva prava iz tog dokumenta. Evropska konvencija direktno zabranjuje diskriminaciju po svakom osnovu, pa i po osnovu jezika. Svaka diskriminacija se zabranjuje i direktno je tuživa u Međunarodnom sudu u Strazburu. BiH mora usaglasiti Ustav s tom konvencijom da bi se mogla izboriti sa svim negativnim pojavama koje se dešavaju i u oblasti jezika.

Na kraju pozivamo sve relevantne akademske i kulturne institucije na institucionalnu borbu za bosanski jezik iz koje će proizilazi najbolji elementi njegove zaštite. Jer izgubiti jezički identitet znači izgubiti nacionalni, porodični, ljudski, kulturni, identitet, piše u saopćenju
Instituta za istraživanje genocida Kanada.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» NAŠE VRIJEME TEK DOLAZI
12. March 2019 17:13