Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U SARAJEVU ĆERIM BAJRAMI SA MINISTRICOM SEMIHOM BOROVAC GOVORIO O BOŠNJACIMA NA KOSOVU I DIJASPORI
Autor: B.net
Objavljeno: 20. February 2018. 16:02:27


U Sarajevu, 19. februara 2019., ministrica Semiha Borovac u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice sastala se sa Ćerimom Bajramijem, zamjenikom ministra za dijasporu u Vladi Kosova.

Kako saznaju Bošnjaci.Net, Bajrami je informisao ministraicu Borovac o položaju i potrebama bošnjacke nevećinske nacionalne zajednice Kosova i zatražio moguću pomoć od ministarstva na čijem je čelu, kao i Vijeća ministara BiH.

Ćerimi je izjavio da je razgovor je fokusiran na više važnih tema, od koji izdvajamo tri koje su u ovom momentu najvažnije.

- Prva, da se intenzivnije poradi da Vijeće ministara BiH što prije prizna lična dokumenta svih građana Kosova i da ukine vizni režim između BiH i Kosova, na što će Vlada Kosova odmah odgovoriti pozitivno.

- Druga, moguća pomoć - pogotovu u obrazovanju na bosanskom jeziku - nama Bošnjacima na Kosovu, koji smo zapravo nacionalna dijaspora bošnjackog naroda iz BiH.

- Treća, uzimajući u obzir da je ministarstvo ministrice Boravac u znatnom obimu nadlženo i za dijasporu, zatražio sam da se naša brojna dijaspora sa Kosova u zapadnim zemljama tretira i pomaže ravnopravno u svim centrima dijaspore BiH, zasebno u dopunskoj nastavi u tamošnjim Bosanskim školama, naglasio je zamjenik ministra za dijasporu u Vladi Kosova Ćerim Bajrami, ističući da su dogovoreni redovni kontakti.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» NAŠE VRIJEME TEK DOLAZI
12. March 2019 17:13