Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik manjeg bh. entiteta uputio pismo Visokom predstavniku Valentinu Inzku
OZBILJNA POLITIČKA, VJERSKA I (PARA)VOJNA RADIKALIZACIJA MANJEG ENTITETA U BOSNI I HERCEGOVINI
Autor: B.net
Objavljeno: 16. February 2018. 14:02:16
Upozoravao sam Vas na kršenje Ustava Bosne i Hercegovine i na separatističke aktivnosti koje sistemski provodi vlast u ovom entitetu. Plod takvog sistemskog djelovanja, iza kojega stoji Vlada bh. entiteta RS i Predsjednik bh. entiteta RS, jeste ozbiljna politička, vjerska, a odnedavno i (para)vojna radikalizacija ovoga dijela Bosne i Hercegovine. Bojim se da u narednoj fazi takav trend neće biti moguće zaustaviti bez posljedica.


Vaša Ekselencijo,
Obraćam Vam se ovim putem kao prvom čovjeku Office of the Hihg Representative u Bosni i Hercegovini, instituciji koja ima ključna prava i obaveze spram provođenja i tumačenja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dešavanja u bh. entitetu RS u posljednje vrijeme dobijaju ozbiljne razmjere i prijete narušavanju mira. U više navrata informisao sam Vas, ali i druge, kako domaće tako i međunarodne institucije i organizacije, o stanju u bh. entitetu RS. Upozoravao sam na: ozbiljno kršenje ljudskih prava; kršenje Ustava i zakona u ovome entitetu; kršenje prava na jezik i obrazovanje; kršenje prava na izbor mjesta življenja (prava na povratak) kroz provođenje diskriminacije pri zapošljavanju; kršenje Ustava bh. entiteta RS – člana 97. o ravnopravnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda u institucijama entiteta...

Također, upozoravao sam Vas na kršenje Ustava Bosne i Hercegovine i na separatističke aktivnosti koje sistemski provodi vlast u ovom entitetu. Plod takvog sistemskog djelovanja, iza kojega stoji Vlada bh. entiteta RS i Predsjednik bh. entiteta RS, jeste ozbiljna politička, vjerska, a odnedavno i (para)vojna radikalizacija ovoga dijela Bosne i Hercegovine. Bojim se da u narednoj fazi takav trend neće biti moguće zaustaviti bez posljedica.

Poštovani Visoki predstavniče,
Imam dojam da su sva ova upozorenja iz moga Kabineta u prošlom periodu prošla bez adekvatne reakcije, što je na određen način dalo krila pojedincima, grupama, Vladi i Predsjedniku bh. entiteta RS, te ih ohrabrilo i potaklo na još radikalnije djelovanje.

U decembru 2017. godine dobio sam pismo ministra unutrašnjih pooslova bh. entiteta RS putem kojega vrši na mene politički, odnosno policijski pritisak, dajući mi upute kako treba da djelujem i šta treba da činim. Kao demokratski izabrani predstavnik ja moram djelovati prema svojoj slobodnoj volji, prema savjesti, poštujući Ustav i zakone. Oni koji su mi trebali omogućiti tu slobodu, upravo oni vrše pritiske i uskraćuju je. Do kulminacije je došlo 13. februara 2018. godine, kada sam dobio otvorene prijetnje od strane Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta RS. On mi je poručio da „pazim šta pričam i da se sam discipliniram“ dao je i populističku izjave da će me sankcionirati, umanjenjem plaće, izazivajući na taj način kod građana srpske etničke pripadnosti superiornost, revolt i usmjeravajući njihovu reakciju tako da i oni sankcioniraju sve one koji drugačije misle – dakle Bošnjake. Ovakvo djelovanje može dovesti do ozbiljnih posljedica.

Bojim se da zbog izostanka adekvatnih reakcija nadležnih institucija i OHR-a u prošlosti, u ovom trenutku situacija može eskalirati i otrgnuti se ispod kontrole. Zbog toga Vas pozivam da poduzmete mjere koje su Vama na raspolaganju, kako bi se obuzdao sistem i pojedinci koji ne žele trajni mir u Bosni i Hercegovini.

Ovim putem izražavam ozbiljnu zabrinutost za razvoj situacije u povratničkim zajednicama. Ako predsjednik entiteta može upućivati prijetnje prvopozioniranom Bošnjaku u ovome entitetu, šta onda mogu očekivati ostali građani nesrpske etničke pripadnosti. Pogotovo to zabrinjava Bošnjake povratnike u svjetlu posljednjih događaja i pokretanja procesa nabavke veće količine naoružanja za Policiju, koja je skoro jednonacionalna. To može proizvesti stanje straha, psihoze i potaknuti iseljavanja Bošnjaka. Obaveza svih nas je da takvu mogućnost spriječimo, piše u pismu Viskom predstavniku u BiH Valeninu Inzku koje je potpisao mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik.Ostali prilozi:
» U NEW YORKU PANEL ZA PAMĆENJE SA MAJKA SREBRENICE
Bošnjaci.Net | 14. March 2019 14:10
Ostali prilozi istog autora:
» NAŠE VRIJEME TEK DOLAZI
12. March 2019 17:13