Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

DODIK I ČOVIĆ GOVORE O RADIKALIZACIJI BOŠNJAKA, SVJETSKI MEDIJI UPOZORAVAJU UPRAVO SUPROTNO
Autor: NAP
Objavljeno: 13. February 2018. 14:02:48


Trenutno vodeća politička partija bosanskohercegovačkih Srba SNSD političku kampanju zasniva na širenu straha od Bošnjaka. Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik uvijek iznova potencira priču o radilanim muslimanskim krugovima u zemlji, kao i to da opasnost po taj entitet dolazi iz Sarajeva, iako ne nudi konkretne primjere za te svoje tvrdnje.

Tome se odnedavno pridružio i predsjednik HDZ-a BiH, vladajuće hrvatske stranke u Bosni i Hercegovini Dragan Čović. On je tokom nedavne posjete Zagrebu rekao da Bosna i Hercegovina ne može biti uređena kao građanska dražava, jer bi to praktično značilo da bi Bosna i Hercegovina postala muslimanska država, alidurajući na to da su Bošnjaci najbrojniji narod u zemlji.

Analitičari upozoravaju da se predsjednici SNSD-a i HDZ-a BiH koriste takvom retorikom samo jer ne mogu ponuditi konkretne ekonomske pomake u zemlji, te da se nacionalističkom retorikom pokušavaju održati na vlasti uz pomoć čega kontrolišu pravosuđe u zemlji, koje bi ih moglo procesuirati.

Iz njemačke Vlade su nedavno objavili da u Bosni i Hercegovini nema pokazatelja o rastu radikalizma, a ni od brojnim odlascima na strana ratišta. Vlada je takve podate objavila nakon insistiranja nekih zastupnika u njemačkom Parlamentu.

S druge strane, britanski magazin Guardian podsjetio je danas kako je MUP bh. entiteta Republika Srpska kupio 2.500 automatskih puški, „što je zabrinjavajuće s obzirom na utjecaj Rusije na taj dio Bosne i Hercegovine“.

Kako se navodi u tekstu Julian Borgera, puške će u RS stići uskoro:

"2.500 automatskih pušaka će iz Srbije u RS stići sredinom marta, prije nego je planirano otvaranje novog trening centra nastalog pod rusim utjecajem.“

List piše da oružje stiže u trenutku kada je upitna stabilnost BiH.Ostali prilozi:
» U MINHENU ZAJEDNO PROTIV ISLAMOFOBIJE
B.net | 25. March 2019 01:21
» SMRTNA KAZNA ZA AMERIČKOG ČETNIKA VUČKA
Facetv.ba | 21. March 2019 18:47
Ostali prilozi istog autora: