Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Proučena je Fatiha Zineti Mujić, a minutom šutnje odata je pošta Barbari Hren
TUZLA: MINUTA ŠUTNJE I FATIHA ZA UMRLE MAJKE ČIJA SU DJECA UBIJENA U GENOCIDU
Autor: AA
Objavljeno: 11. February 2018. 14:02:59


Minutom šutnje prisutni su danas tokom mirnog protesta u Tuzli, koji se svakog 11. u mjesecu održava u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, odali poštu Barbari Hren, preminuloj majci jedinog katolika koji je sahranjen u Memorijalnom centru u Potočarma, javlja Anadolu Agency (AA).

"Jedna po jedna, majke ubijenih tokom genocida u Srebrenici umiru. Umiru porodice. Prisustvujem ovim protestima od početka i bilo nas je na hiljade porodica, a vidite koliko nas je danas. Bez obzira na sve, mi genocid nikada nećemo zaboraviti i uvijek ćemo ovo raditi. Za sada protestne šetnje organizujemo u Tuzli, jer nam u Srebrenici to nije omogućeno i tamo se još uvijek krše ljudska prava. A voljeli bismo da ova kolona ide do Žutog mosta u Srebrenici, na kojem su pobijene hiljade naših najmilijih", kazala je Nura Begović iz Udruženja "Žene Srebrenice".

Begović je podsjetila na stalnu borbu porodica ubijenih u genocidu koji traže svoje najmilije, a istovremeno šalju poruku mira i tolerancije.

"Naše su obaveze stalne, jer nismo pronašli najmilije. Brojne grobnice nisu još pronađene i naša ustaljena poruka i apel su da tražimo i da nećemo odustati od borbe za istinu i pravdu, kao i pronalasku naših najmilijih", kazala je Begović.

Nakon protestnog okupljanja, u Šarenoj džamiji poklonjena je Hatma svim žrtvama genocida, počinjenog u julu 1995. u Srebrenici i okolini.Ostali prilozi:
» U ČETVRTAK DŽENAZA ZEJDU DUKMENIĆU (1964 - 2019)
Bošnjaci.Net | 14. February 2019 01:28
Ostali prilozi istog autora:
» U BIH POSTOJE VELIKA BOGATSTVA
26. January 2019 15:11