Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

NATO RAZMATRA USPOSTAVLJANJE DVA NOVA KOMANDNA CENTRA KAO ODGOVOR RUSIJI
Autor: Fena
Objavljeno: 09. February 2018. 17:02:04


Sjevernoatlantski savez (NATO) razmatra uspostavljanje novog komandnih centara u Evropi i SAD-u kako bi odogovorili na rusku aneksiju Krima u Ukrajini i jačanje utjecaja u Evropi, objavio je Reuters, navodeći da se radi o komandama mornarice i logistike koje bi omogućile brže kretanje vojske u Evropi u slučaju potencijalnog sukoba.

Odluka još uvijek nije donesena, ali američki državni sekretar odbrane Jim Mattis će sa saveznicima u NATO-u razgovarati o pozicioniranju obje komande, a kako bi čelnici Alijanse odluku donijeli na samitu u julu ove godine.

- Njemačka i SAD su se ponudile i to je dobar znak, posebno od strane predsjednika Trumpa. Mnogi saveznici su čekali da se SAD oglasi, – rekao je visoki diplomata NATO agenciji Reuters.

Neke države u tome vide promjenu politike Trumpa koji u početku nije bio spreman da dodatno doprinosi Alijansi.

Komande NATO-a donose prestiž i investicije, pa su i druge države zainteresirane, poput Poljske i Portugala. Ali, Njemačka i SAD imaju mnogo veći utjecaj i šansu, a odluka o lokaciji će biti donesena narednih mjeseci. Amerikanci su ponudili da komanda bude u Norfolku u Virdžiniji, dok bi u Njemačkoj komanda bila u Ulmu ili Kelnu.

Uspostavljenje dva nova komandna centra sa više od 1.500 vojnika i oficira bi bilo najveće širenje kapaciteta NATO-a u posljednje dvije decenije. Ovo je, navodi Reuters, važan signal na posebno istočnu Evropu, gdje Rusi jačaju svoj utjecaj.Ostali prilozi:
» U NEW YORKU PANEL ZA PAMĆENJE SA MAJKA SREBRENICE
Bošnjaci.Net | 14. March 2019 14:10
Ostali prilozi istog autora: