Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

HISTORIČAR MULAOSMANOVIĆ: DIENG OD VLASTI U RS MORA TRAŽITI DA PRESTANU NEGIRATI GENOCID
Autor: NAP
Objavljeno: 09. February 2018. 16:02:26


Za danas je najavljen sastanak specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida Adama Dienga s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladenom Ivanićem, predsjednikom Narodne skupštine entiteta Republika Srpska Nedeljkom Čubrilovićem kao i predsjednikom tog entiteta Miloradom Dodikom.

Dieng je ranije obišao mjesto genocida u Potočarima, gdje su tokom rata u BiH 1995. godine srpske snage ubile više od 8.000 Bošnjaka, a u petak je posjetio i Donju Gradinu. Na tom mjestu režim NDH je tokom Drugog svjetskog rata ubio hiljade Srba, Bošnjaka, Hrvata, Jevera i drugih naroda.

„S velikom dozom poniznosti govorim u Srebrenici. Ovdje sam kako bih odao počast žrtvama genocida. Moramo uvijek pamtiti šta se ovdje desilo. Još uvijek veliki broj porodica ne zna za sudbinu svojih voljenih, nastavlja se potraga za nestalima, kao što se nastavlja i bitka za pravdu. Sjećanje na događaje u Srebrenici je pravo porodica, ali važan dio procesa zacjeljenja. Mora se pružiti institucionalna podrška preživjelima i onima koji žaluju za životima koji su izgubljeni“, kazao je Dieng u Potočarima.

"Svi smo ovdje zajedno i kada odajemo počast žrtvama, odajemo počast zajedno, ne kao pripadnici etničkih grupa ili nacionalnih grupa, nego kao ljudi", poručio je Dieng u Donjoj Gradini.

S druge strane, historičar Admir Mulaosmanović smatra da razgovor predstavnika UN-a za prevenciju genocida sa vlastima u entitetu Republika Srpska ipak predstavlja neku vrstu paradoksa, „obzirom da ne priznaju genocid u Srebrenici, kao i to da ne žele podržati strategiju koja bi obavezala bh. vlasti na sprječavanje nekih novih genocida.“

„Dieng bi od vlasti u RS-u trebao tražiti da donesu zakone koji su vezani za konkretan genocid koji je počinjen u Bosni i Hercegovini i koji će spriječiti negiranje tog genocida. Takav zakon treba biti veoma oštar“, rekao je Mulaosmanović u komentaru za novinsku agenciju Patria.

„Mislim da je to najbolji doprinos u sprječavanju budućeg mogućeg genocida“, dodao je Mulaosmanović.

Sam Dieng je tokom posjete Potočarima izjavio kako negiranje genocida predstavlja direktnu prepreku pomirenju na ovim prostorima.

„Međunarodni sud u Haagu je kroz presude potvrdio genocid koji se desio u Srebrenici. Neprihvatljivo je da se glorifikuju osuđeni ratni zločinci. Zločinci nisu heroji. Žrtve, preživjeli, svjedoci su pravi heroji. Izražavam svoje duboko poštovanje prema žrtvama i preživjelim. Neka duše svih žrtava počivaju u miru. Nikad nećemo zaboraviti Srebrenicu“, zaključio je Dieng.

Zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH Denis Bećirović povodom dolaska Dienga uputio je inicijativu u Predstavničkom domu PS BiH za usvajanje Strategije za prevenciju genocida, koja je ranije odbačena. Odbačena je i posljednja inicijativa Bećirovića.

SDP-ov zastupnik krajem decembra 2016. godine uputio poslaničku inicijativu Vijeću ministara BiH, da najkasnije u roku od šest mjeseci od dana usvajanja ove inicijative u Parlamentu sačini i u parlamentarnu proceduru dostavi Strategiju prevencije masovnih zločina i genocida u Bosni i Hercegovini. Takva inicijativa nije usvojena do danas, uglavnom zbog protivljenja predstavnika vlasti iz entiteta Republika Srpska.Ostali prilozi:
» ODRŽANA SJEDNICA VIJEĆA MUFTIJA
MINA | 19. March 2019 19:43
Ostali prilozi istog autora: