Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Intervjui

Riječ po riječ u povodu izlaska iz štampe knjige ratnih priča „Sedžda na čistoj zemlji bosanskoj“, autora Haruna Hodžića
HODŽIĆ: PISAO SAM O VELIKIM LJUDIMA I ZABORAVLJENIM HEROJIMA SA PRVE LINIJE
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 08. February 2018. 17:02:35
Harun HODŽIĆ: Želim kazati mladim ljudima koji planiraju svoju budućnost van BiH. Ja sam bio i probao, nigdje na svijetu ljepše zemlje nema od Bosne, a na nama je da sačuvamo domovinu i uredimo Državu.
*****
Sada je najvažnije dobiti upravo tu bitku kako interpretirati istinu o agresiji, genocidu i udruženom zločinačkom poduhvatu kao i časnoj borbi ARBiH u odbrani i oslobađanju naše domovine, te moja namjera je i bila pokazati kako smo se vraćali uporedo i svojoj vjeri, što i sam naslov govori. Nadam se da će knjiga pomoći da se naša mladost odgaja na istinskim vrijednostima na primjerima herojstva njihovih očeva i svih bosanskih sinova koji nisu tražili ništa za uzvrat a davali su sve, i konačno da naš narod pobijedi tešku bolest koja se zove zaborav.


Iz štampe je izašla knjiga „Sedžda na čistoj zemlji bosanskoj“, autora Haruna Hodžića. Izdavač je sarajevska „Pravda“, suizdavač web magazin Bošnjaci.Net, recenzenti knjige su Nezim Halilović Muderris i Elmedina Muftić.

Knjiga „Sedžda na čistoj zemlji bosanskoj“, autora Haruna Hodžića, zbir je ratnih priča koje svjedoče i opisuju ratni put autora, odnosno pružanje otpora agresiji koja je izvršena na našu domovinu Republiku Bosnu i Hercegovinu, od strane Srbije, Crne Gore i Hrvatske u periodu 1992-1995.godina. Kao pripadnik elitnih jedinica u sastavu Armije R BiH, Fatih, Crni labudovi i 7. Muslimanska brigada, autor nam opisuje rat uživo, onako kako se istinski događalo. Njegovi junaci nisu izmišljeni, oni su stvarni, neki su još uvijek tu sa nama, to su oni tihi ljudi, koji sami o sebi i svom herojstvu ne bi nikad progovorili, neki od njih su šehidi in sha Allah, i njihova djela o njima svjedoče.
Knjiga „Sedžda na čistoj zemlji bosanskoj“ je svjedočanstvo o vremenu koje je pokazalo ko su heroji, a ko su kukavice, kako se odbranila država bosanska, kako se časnom borbom došlo do slobode. Knjiga je svjedok bosanskog opstanka i bošnjački emanet da državu Bosnu i Hercegovinu čuvati moramo, jer za nju su najbolji od nas dali sve, svoje živote, djelove tijela...

Povodom izlaska knjige obavili smo razgovor sa autorom Harunom Hodžićem.

Bošnjaci.Net: Cijenjeni g. Hodžiću, dozvolite da u ime web magazina Bošnjaci.net, uputimo iskrene čestitke povodom izlaska vaše prve knjige „Sedžda na čistoj zemlji bosanskoj.
HODŽIĆ:
Hvala vam na iskrenim željama i podršci koju ste mi pružali svo vrijeme, posebo hvala uredniku Esadu Krciću.

Bošnjaci.Net: Šta vas je motiviralo ili nagnalo da počnete pisati priče iz proteklog odbrambeno oslobodilačkog rata u kojem ste i vi dali značajan doprinos u odbrani države RBiH i svih njenih građana koji ju doživljavaju jedinom domovinom?
HODŽIĆ:
Živjeći u vremenu postdejtonske BiH, doživljavao sam traumatične trenutke koji su bili ravni zločinima zlikovaca na terenu, a to je zaborav! Sistematski su nas tjerali da zaboravimo sve što smo proživjeli a posebno da zaboravimo heroje koji su bili na prvom braniku Domovine.
Te obične male ljude velikog srca i hrabrosti društvena zbivanja stavila su na marginu, to nisam mogao podnositi i krenuo sam korak po korak, i hvala Bogu, došao do cilja.

Prva promocija će biti 28. februara u Sarajevu u okviru kompleksa Fonda Memorijala koji je ujedno i organizator promocije. To je srijeda u 17. sati.
Svi oni koji su zainteresirani mogu se javiti meni lično na FB profil ili na broj tel +387 62 163 278.


Bošnjaci.Net: Bili ste živi sudionik svih opisanih događaja u knjizi, kakav je osjećaj vraćati se u prošlost, oživljavati uspomene, trgati od zaboravo ono što se ne smije zaboraviti?
HODŽIĆ:
Sjećam se trenutaka kada sam u samoći mesdžida u Parizu, poslije sabaha sjedao za kompjuter i počinjao pisati, mogao sam oživjeti slike i preživljavati sve iz početka, imao utisak da sam ponovo na liniji fronta, toliko su bile žive slike. U jednom trenutku sam i pomislio da će to biti problem, no, hvala Bogu, kako je vrijeme prolazilo slike se redale priče nastajale ja sam doživljavao određeno olakšanje. Ono što me posebno raduje vidio sam da te priče ostavljaju pozitivan efekat upravo na moje saborce koji su preživjeli agresiju na RBiH.

Bošnjaci.Net: U uvodu smo spomenuli o čemu knjiga govori, interesuje nas da nam vi kao autor kažete nešto o knjizi, odnosno da sa nama podjelite emociju, sad kad je knjiga tu sa nama?
HODŽIĆ:
Pa emocije su jako intenzivne, osjećaj sreće je tu, posebno me raduje reakcija ljudi, mojih prijatelja, saboraca i njihova podrška koja se ogleda na svakom koraku. Što mi govori da će knjiga naći put do srca ljudi.

Bošnjaci.Net: Ono što je posebno u vašim pričama jeste to da ste pisali o vašim saborcima, o onima o kojima se danas malo ili skoro nikako ne govori. Neki od spomenutih saboraca nisu dočekali slobodu, vi ste ih kroz vaše priče oživjeli, dok mnogi su i danas sa nama. Kakve ste emocije probudili kod njih?
HODŽIĆ:
Kao što smo već kazali meni i jeste nijjet bio pisati o tim velikim ljudima na prvoj liniji. Nažalost mi živimo u vremenu kada te vrijednosti se bacaju u zaborav, time su i ti veliki heroji zaboravljeni. Sjećam se jedne reakcije saborca koji je pročitao priču o svom rođenom bratu i u mailu mi poslao poruku:
- “Hvala ti brate što oživljavaš i od zaborava čuvaš naše vrijednosti i našu čast”. To mi je bilo dovljno da još odlučnije nastavim.

Bošnjaci.Net: Od prvog dana agresije na R BiH bili ste uključeni u odbranu domovine, pripadnik ste najelitnijih jedinica Armije R BiH, Fatih, Crni labudovi i 7. nuslimanske viteške brigade, u ratu ste domovinu branili životom, u miru je branite perom, uposlenik ste Fonda memorijala Sarajevo, kao vodič na Tunelu spasa i hatib Ratne džamije na Igmanu, recite nam koliko je važno dobiti bitku za interpretaciju istine o agresiji na BiH i genocidu nad Bošnjacima, jer upravo posao kojim se bavite je isključivo vezan za interpretaciju istine i buđenje svijesti našeg naroda, te borba protiv zaborava kojem smo kao narod podložni?
HODŽIĆ:
Slažem se sa vama da je sada najvažnije dobiti upravo tu bitku kako interpretirati istinu o agresiji, genocidu i udruženom zločinačkom poduhvatu, kao i časnoj borbi ARBiH u odbrani i oslobađanju naše domovine, te moja namjera je i bila pokazati kako smo se vraćali uporedo i svojoj vjeri što i sam naslov govori. Nadam se da će knjiga pomoći da se naša mladost odgaja na istinskim vrijednostima na primjerima herojstva njihovih očeva i svih bosanskih sinova koji nisu tražili ništa za uzvrat a davali su sve, i konačno da naš narod pobijedi tešku bolest koja se zove zaborav.

Bošnjaci.Net: Knjiga je hvala Allahu u vašim rukama, kad možemo očekivati prvu prmociju i na koji način će čitaoci moći doći do vaše knjige?
HODŽIĆ:
Prva promocija će biti 28. februara u Sarajevu u okviru kompleksa Fonda Memorijala koji je ujedno i organizator promocije. To je srijeda u 17. sati.
Svi oni koji su zainteresirani mogu se javiti meni lično na FB profil ili na broj tel +387 62 163 278.

Bošnjaci.Net: I za kraj, šta gazija Harun Hodžić, koji je rođen na Pešteri u srcu Sandžaku, a čitavu agresiju na RBiH proveo na prvim linijama odbrane u najelitnijim jedinicama Armije R BiH ima da poruči našim čitaocima?
HODŽIĆ:
Sa prestankom oružane agresije nije prestala opća agresija na svijest našeg naroda na njegove vrijednosti te smo neprestano izloženi napadima i podvalama i sa istoka i sa zapada. Kao i borbom svih faktora da se izjednače agresori i žrtve agresije. Kako je rekao naš heroj Izer Nanić “I poslije rata je rat”. Želim kazati mladim ljudima koji planiraju svoju budućnost van BiH. Ja sam bio i probao, nigdje na svijetu ljepše zemlje nema od Bosne, a na nama je da sačuvamo domovinu i uredimo Državu.Ostali prilozi:
» ŽELIM DA SVAKI MOJ USPJEH BUDE USPJEH SVIJU NAS
Bošnjaci.Net | 07. April 2019 20:41
» TO JE KOMPANIJA KOJA DAJE ŠANSE MLADIM IZUMITELJIMA
Namik Alimajstorović | 05. March 2019 14:09
» U MOJOJ KNJIZI SAČUVALA SAM MIRISE I UKUSE ZAVIČAJA
Bošnjaci.Net | 18. February 2019 17:46
» OD RAZNOSAČA NOVINA DO KNJIŽEVNIKA
Esad Krcić | 04. February 2019 01:09
» LJAJIĆ I UGLJANIN SE NE BOJE BOGA
Esad Krcić | 28. January 2019 19:38
» U BIH POSTOJE VELIKA BOGATSTVA
AA | 26. January 2019 15:11
» PLAVSKO JEZERO - DRAGULJ KOJI NESTAJE?
Esad Krcić | 18. January 2019 20:49
» POLITIČKA EMANCIPACIJA SANDŽAKA JE DUG I TEŽAK PROCES
Halil Džananović | 17. December 2018 13:43
Ostali prilozi istog autora:
» SVEMU SU KRIVI POKVARENI KALENDARI
17. February 2019 15:03