Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

EUROPA DANAS I SUTRA: PROŠIRIVANJE ILI SUŽAVANJE PO ZAPADNOM BALKANU?
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 07. February 2018. 17:02:03

DR. MUSTAFA CERIĆ: Bosna je, zbog svega toga, usamljena u njenoj želji za eurosko proširenje i širenje po zapadnom Balkanu. To je istina koju valja kazati u ime Bosne, kojoj Europa mnogo više duguje nego što Bosna duguje Europi. U stvari, Bosna ima pravo da postavlja uvjete Europi za njeno ponašanje u Bosni, a ne obratno... Genocid je prekrupna riječ oko koje bi se Europa trebala dvoumiti kad je u pitanju njen odnos prema Bosni. Šta to znači? To znači da nije moralno, nije ljudski, nije ni po Božjim ni po europskim normama da se Bosnu stavlja i ostavlja kao da se Genocid nije ni dogodio na zapadnom Balkanu, tj. u Europi.


Mi u Bosni uvijek dobro naćulimo uši kad god iz Brisela (Brussels) čujemo da Europa ne odustaje od proširenja ili širenja po zapadnom Balkanu. Načulimo pa odčulimo ili odišćilimo, što bi se u Bosni reklo - omeračimo. Pa onda sve zaboravimo kao da nismo ništa ni čuli. Sve dok nas opet neko iz Bresela ne udari po ušima s istom pričom o proširenju. To se ponavlja svih ovih godina - više od dvije decenije. Oni nama priču o proširenju i širenje na zapadni Balkan... Mi njima načulimo uši, klimnemo glavom i pokoju progovorimo da nam je drago, da se veselimo njihovom proširenju i širenju... Oni nam drmnu uvjete... Mi njima prospemo obećanja... Oni nas prate... Mi njih prevarimo... Oni nas ruže... Mi njih ne zarezujemo... Oni nas dobro poznaju... I tako se ganjamo u krug već više od dvije decenije... Mi ovdje na zapadnom Balkanu... A oni tamo u zapadnom Briselu...

Tako je i ovoga puta. Mi u Bosni smo dobro načulili uši kad su nam ovih dana opet iz Brisela javili da Europa (EU) ima ozbiljnu namjeru da se proširuje, tj., da se širi po zapadnom Balkanu sve do 2025. god. Mnogo je tu godina pred nama (sedam godina) i pred njima da se prošire i rašire do sedam mora i sedam balkanskih planina.

Ko u Bosni može biti protiv tog proširenja iako niko ne zna tačno šta to znači. Nama u Bosni je važno da se po njoj proširuju i šire svi osim onih koji Bosnu hoće da ukradu, hoće da je uzurpiraju. Mislim na njene susjede s lijeve i s desne strane. Oni su ti koji ne daju da se Europa proširuje i širi po Bosni i zapadnom Balkanu, jer im onda nema Bosne na koju oni bacaju pik od davnina. Umjesto proširenja, oni su ti koji sužavaju ili sprečavaju širenje Europe po Balkanu. Umjesto Europe, oni prizivaju Rusiju.

Rusija ne priča da želi da se proširuje i širi po zapadnom Balkanu. Rusija to radi - milom ili silom. Nije joj od prve pošlo za rukom u Crnoj Gori i Makedoniji. Ali to ne znači da neće proči po drugi puta... i drugdje.Srbija se ponaša komotno - malo tamo, malo vamo. Malo europsku, malo rusku priču. Zasada obje priče dobro se prodaju. Eurpa živi u uvjerenje da joj se Srbija otvara za proširenje, a Rusija je uvjerena da joj je Srbija uvijek bila i da će uvijek biti otvorena za širenje po zapadnom Balkanu.

Rusija ne postavlja nikakve uvjete za njeno proširenje po zapadnom Balkanu osim jednog, a to je da se na svaki način opstruira proširenje i širenje Europe po zapadnom Balkanu. To Srbija radi vrlo uspješno. Ni Hrvatska nije daleko od tog. Hrvatska je ponekad čak komotnija od Srbije u svom djelovanju korist Rusije.

Hrvatska si umislila da uživa status europske mezimice pa joj i najjeftinija papina oproštajnica briše sve antieuropske grijehe. I to je ono što je meni nejasno - hrvatska antieuroska politika u Bosni, koja se, na jednoj strani, ubi dokazujući da je provropska, dok na drugoj strani čini sve, svjesno ili nesvjesno, da zaustavi proširenje i širenje Europe po zapadnom Balkanu u korist Rusije (politički blizanci Dragan Čović i Milorad Dodika). Doista, hrvatska politika u zadnje vrijeme liči na sve osim na proeuropsku politiku, posebno u odnosu na Bosnu i u odnosu na poštivanje europskih legitimnih, legalnih i moralnih normi.

Ovo hoću da kažem: Bosna je, zbog svega toga, usamljena u njenoj želji za eurosko proširenje i širenje po zapadnom Balkanu. To je istina koju valja kazati u ime Bosne, kojoj Europa mnogo više duguje nego što Bosna duguje Europi. U stvari, Bosna ima pravo da postavlja uvjete Europi za njeno ponašanje u Bosni, a ne obratno... Genocid je prekrupna riječ oko koje bi se Europa trebala dvoumiti kad je u pitanju njen odnos prema Bosni. Šta to znači? To znači da nije moralno, nije ljudski, nije ni po Božjim ni po europskim normama da se Bosnu stavlja i ostavlja kao da se Genocid nije ni dogodio na zapadnom Balkanu, tj. u Europi. Bosanski premijer Denis Zviovzić ne smije biti usamljen. Svi mi koji volimo Bosnu i koji smo odgovorni pred Bogom i narodom moramo stati uz njega, ohrabrit ga i pomoći mu da Bosnu uvede u porodicu europskih nacija-država za bolju, sigurniju i sretniju budućnost naše djece i unučadi - bez Genocida.


PODRŠKA ZVIZDIĆU: Bosanski premijer Denis Zviovzić ne smije biti usamljen. Svi mi koji volimo Bosnu i koji smo odgovorni pred Bogom i narodom moramo stati uz njega, ohrabrit ga i pomoći mu da Bosnu uvede u porodicu europskih nacija-država za bolju, sigurniju i sretniju budućnost naše djece i unučadi - bez Genocida.


Europa bi trebala znati da nije europski Bosnu držati kao zatočenika svih ovih godina zbog njenih susjeda - Srbije i Hrvatske, - susjeda koji sve čine da Bosna bude zadnja na svom putu u Europsku uniju umjesto da bude prva kao znak da je Europa naučila moralnu lekciju u Bosni i oko Bosne. Unatoč Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku, muslimani Bošnjaci/Bosanci u Bosni nisu ni strah i sramota za Europu. Oni su dobrano čast i ponos Europe. Oni su europski jedinstveni ukras i dika. Sve dok Europa to ne shvati, ne može reći da je civilizacija prvoga reda.

Europa mora znati da ako se Rusija proširi i raširi u Bosni, što nije nemoguće da se desi ako srpsko-hrvatska politika o podjeli Bosne nadjača razumnu bosansku politiku, Europa nema šta tražiti ne samo u Bosni, već i na zapadnom Balkanu. Nadam se da Sultan u Briselu nije toliki politički analfabet da ne razumije da je Bosna ključ za europsko proširešnje i širenje po zapadnom Balkanu. Nije to ni Crna Gora, ni Makedonija, ni Srbija, ni Hrvatska, već Bosna. To su znale sve svjetske carevine. Nadam se da će prije ili kasnije to spoznati i sadašnja europska carevina, tj., Europska Unija. Koja ne smije zanemariti četiri male stvari:

1) Malu vatru!
2) Malu bolest!
3) Malog neprijatelja!
4) Malu mudrost!

Bosna ima svega pomalo od ove četiri stvari!
Zbog toga Bosna mora ići preko reda zato što je preko reda oštećena zbog svoje ljepote!
Pametnom je dovoljan išaret!Ostali prilozi:
» BOŠNJACI SU PRVI PUTA JASNI - NJEGOŠA I KIŠA VAN IZ ŠKOLE!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. October 2018 22:58
» NJEGOŠ, KIŠ, ŠERBO I BV CRNE GORE
Šemso Agović | 19. October 2018 17:47
» I SLAVOJ ŽIŽEK VOLI PIVU - MOLIM SARAJLIJE, POČASTITE GA!!!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. October 2018 21:19
» PODRŠKA HRVATSKOG VRHA ČOVIĆEVOM EKSTREMIZMU
Zijad Bećirević | 15. October 2018 20:04
» SDP-U SMETA JEDINO SDA
Ajša Čišija | 15. October 2018 19:07
» LJILJANI, SA ŽELJKOM KOMŠIĆEM, ČUVARI SU, BOSNE I HERCEGOVINE
Mr. Milan Jovičić | 15. October 2018 18:33
» IL’ MORALNA OBNOVA IL’ NAS NEĆE BITI!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. October 2018 12:49
» HE IS MY PRESIDENT
Ivana Robović | 12. October 2018 13:24
» OVO JE NAŠA DRŽAVA I NAŠA ZEMLJA
Aziz Hurem | 10. October 2018 21:14
» JE LI GLOBALIZACIJA ISLAMOFOBIJE POSLJEDICA MUSLIMANSKE NEMOĆI?
Mr. Ekrem Tucaković | 10. October 2018 13:33
» MLADI, MI I BOSNA
Elmedina Muftić | 09. October 2018 15:34
» UKRADENA SLOBODA
Mr. sci. Nurija Omerbašić | 05. October 2018 18:16
» POLITIKA KAO SUDBINA: NA IZBORIMA POTVRDIMO DA SMO KIČMA BOSANSKE DRŽAVE I BOSANSKOG DRUŠTVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. October 2018 14:50
» TRIO ŠTETOČINA
Muhamed Mahmutović | 03. October 2018 17:19
» GLAS ZA MIRSADA HADŽIKADIĆA JE GLAS ZA NOVU BOSNU I HERCEGOVINU
Ibrahim Osmanbašić | 02. October 2018 17:12
» POTPISNICI AMANDMANA NE ZNAJU ŠTA SU USVOJILI
Mr. sci. Nurija Omerbašić | 02. October 2018 13:36
Ostali prilozi istog autora:
» POLITIKA KAO DRŽAVA
02. October 2018 21:09
» POLITIKA KAO NACIJA
01. October 2018 19:53
» POLITIKA KAO NAUKA
01. October 2018 00:05
» SABUR
26. September 2018 21:17
» MUDROST I HRABROST
24. September 2018 20:43
» ISTINA - PRAVDA
23. September 2018 17:55
» NAPAD U AHVAZU
23. September 2018 17:38
» BRAVO, BAKIRE - TAKO TO TREBA!
22. September 2018 13:21
» GLADAN STOMAK I GLADNA DUŠA
20. September 2018 16:30
» BIH - IZBORI 2018.
17. September 2018 13:18
» JASNA PORUKA SENATORA WICKERA
14. September 2018 20:46