Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

HDZ 1990 PORUČIO ČOVIĆU: NEĆEMO MOBILIZACIJU, ŽELIMO ŽIVJETI U RAZLIČITOSTI
Autor: NAP
Objavljeno: 06. February 2018. 14:02:54

Mi smo samo ugroženi od vas i vaših slijepih, neukih i udbaških podanika i oštro osuđujemo svakog onog ko podržava politiku zbog koje smo kao narod iz Srednje Bosne nestali.


Kantonalni odbor HDZ-a 1990 Srednjebosanskog kantona oglasio se saopštenjem za javnost u kojem odbacuju poziv hrvatskog člana Predsjedništva BiH i lidera HDZ-a Dragana Čovića na mobilizaciju hrvatskog naroda.

- Gospodine Čoviću, nas ste u Srednjoj Bosni poslije lokalnih izbora, gdje smo išli zajedno zbog nacionalnih interesa, prevarili u svim općinama, niste ni u jednoj općini u Srednjoj Bosni ispoštovali niti minimum dogovora i potpisanih ugovora nego ste odmah sa svojim podanicima, a po vašoj direktivi, krenuli u okršaj s ciljem uništenja, rušenja i gašenja HDZ 1990, i stoga vas kao čovjeka molimo da preuzmete odgovornost zbog rušenja hrvatskog jedinstva u Srednjoj Bosni koje se više nikada, zahvaljujući vama i vašim poslušnicima, u Srednjoj Bosni neće dogoditi.

Kad ste već tako odgovorni prema svom narodu kako imate smjelosti pozivati na mobilizaciju i plašiti s takvom retorikom već dovoljno napaćeni narod dok su još uvijek svježe rane od prethodnog rata? Imate li barem malo dostojanstva i stida prema poginulim braniteljima koji dadoše život za slobodu, slobodu koju vi i mi uživamo?

Odbraniše branitelji svaki pedalj rodne grude, na kojoj smo trebali stvarati porodice, raditi, imati pristojne plate i penzije i u starosti uživati s unucima, rodne grude gdje će znanje i izvrsnost biti ispred stranačke podobnosti i uhljebljivanja. Umjesto praznih parkova koji bi trebalo da odzvanjaju dječjim smijehom i grajom, autobuske stanice su nam pune, jer ljudi odlaze u potrazi za boljim životom želeći sačuvati bar malo dostojanstva.

Tužno je to kad penzioneri i roditelji kopaju po smeću tražeći bilo šta čime bi mogli prehraniti porodice. Ali vi to ne susrećete, jer se vozite u skupim blindiranim limuzinama sa zatamnjenim staklima! Toliko o odgovornosti!

2014. godine ste u Večenjem listu izjavili da Hrvati neće nigdje iscuriti iz BIH, a da Hrvati sada odlaze u Njemačku ili neku od drugih zemalja EU, i to raditi težačke poslove kako bi prehranili familije.

Mi u Srednjoj Bosni koje ste izigrali, prevarili u svim dosadašnjim dogovorima pitamo Vas kako, pored svega što ste nam u Središnjoj Bosni uradili, možete zagovarati zajedništvo i za sve svoje propuste i propuste politike koju predstavljate i provodite 20 i više godina optuživati druge za neuspjeh? Imali ste vremena za ovih 20 godina stvoriti bolje uslove za život svima, ali niste!

Imali ste zajedništvo u Srednjoj Bosni u svim općinama na lokalnim izborima, ali Vi ste nas prevarili i izigrali, i ne bojimo se Vas nego Vas upozoravamo da nas nećete uspjeti zastrašivati s predizbornom retorikom o ugroženosti hrvatskog naroda od drugih i drugačijih!

Mi smo samo ugroženi od vas i vaših slijepih, neukih i udbaških podanika i oštro osuđujemo svakog onog ko podržava politiku zbog koje smo kao narod iz Srednje Bosne nestali.

Možete osvojiti i ove, i naredne, i sto drugih izbora, i biti i uživati u vlasti, ali ne možete izbjeći istorijsku istinu da je hrvatski narod iz Bosne i Hercegovine u najvećem broju nestao dok ste vi i vaši poslušnici bili na vlasti i moći.

Travničanin i nobelovac Ivo Andrić je napisao: Od svega što čovjek u životnom nagonu podiže i gradi, ništa nije u očima bolje i vrjednije od mostova. Oni su važniji od kuća, svetiji od hramova. Svačiji i prema svima jednaki, korisni, podignuti uvijek smisleno, na mjestu na kom se ukrštava najveći broj ljudskih potreba, istrajniji su od drugih građevina i ne služe ničemu što je tajno ili zlo.

Mi želimo graditi mostove! Mi želimo ostati i živjeti ovdje u bogatstvu različitosti! Mi želimo vratiti budućnost našoj djeci! Za razliku od vas i vaših podanika - navodi se u saopštenju HDZ 1990.Ostali prilozi:
» ODRŽANA SJEDNICA VIJEĆA MUFTIJA
MINA | 19. March 2019 19:43
Ostali prilozi istog autora: