Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SVJETSKI DAN HIDŽABA OBILJEŽEN U VELIKOJ KLADUŠI: PODRŠKA SVAKOJ ŽENI S HIDŽABOM
Autor: AA
Objavljeno: 01. February 2018. 19:02:05


Mirnom šetnjom ulicama Velike Kladuše i porukama podrške svim ženama koje nose hidžab u ovom gradu je danas obilježen 1. februar Svjetski dan hidžaba.

Simbolično obilježavanje ovog datuma organizirao je Odjel za brak i porodicu Medžlisa IZ Velika Kladuša, a u centru ovog grada okupilo se nekoliko desetaka građanki Velike Kladuše.

Prema riječima Asmire Miljković Nadarević, koordinatorice Odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ Velika Kladuša, simbolična šetnja i okupljanje organizovani su u cilju boljeg razumijevanja i rušenja predrasuda, kao i kontroverzi koje se vežu za hidžab.

"Svjedoci smo da vrlo često mediji stvaraju predrasude o hidžabu, pa to neko uzima zdravo za gotovo, a neko iz neznanja. Naš hidžab je naš način života i niko nam ne može osporavati takvo pravo", kazala je Miljković Nadarević.

Enisa Velić godinama nosi hidžab i na današnje okupljanje je došla, kako kaže, jer želi da bude podrška svakoj ženi koja nosi hidžab.

"Naša poruka je da mi nismo neko ko stoji sa strane i čeka da neko drugi progovori umjesto nas. Itekako znamo svoja prava, imamo svoj cilj i hidžab nam u tome nije prepreka. On je naš ponos, naša zaštita i to pravo želim svakoj drugoj ženi muslimanki", rekla je Velić.

Simboličnoj šetnji danas se pridružila i Bisenija Mušedinović koja je željela, iako ne nosi hidžab, dati podršku svim ženama u ostvarivanju njihovog elementarnog prava.

"Današnji događaj je jedan od načina kako žene same moraju ponavljati kako je pravo na slobodu jedno od temeljnih ljudskih prava. Ovdje sam danas da podržim svoje drage prijateljice, iako inače ne nosim svakodnevno hidžab. Ne trebamo nikada zaboraviti ko smo i šta smo, naravno cijeneći sve ljude u našem okruženju i različitosti u kojima se nalazimo", istakla je Mušedinović.Ostali prilozi:
» U ČETVRTAK DŽENAZA ZEJDU DUKMENIĆU (1964 - 2019)
Bošnjaci.Net | 14. February 2019 01:28
Ostali prilozi istog autora:
» U BIH POSTOJE VELIKA BOGATSTVA
26. January 2019 15:11